Altele

300.000 de persoane nu-și verifică stingătorul de incendii: Decembrie este luna cu cele mai multe incendii casnice

Scris de Daniel Solheim

Torbjørn Brandeggen, consilier senior în materie de comunicare din cadrul companiei de asigurări Tryg Forsikring, se teme că numărul de incendii casnice va crește.

Verifică stingătorul de incendii: Atât stingătorul cât și restul echimpamentulu de prevenție a incediilor trebuie verificat

Un sondaj recent efectuat de Sector Alarm arată că 324.00 de norvegieni nu-și verifică niciodată echipamentul de prevenție a incendiilor și că în jur de 815.000 de norvegieni folosesc mașina de spălat haine și mașina de uscat haine în timpul nopții, datorită prețurilor ridicate ale curentului electric.

Asta poate fi o problemă acum când intrăm în luna în care se petrec cele mai multe incendii casnice.

– În mod tradițional, decembrie este luna din an cu cele mai multe incendii, iar cauzele sunt diferite. Punem lumini decorative de crăciun, folosim lumânări și facem foc în șemineu, facem de mâncare și, poate, părăsim aragazul pentru prea multă vreme, spune Torbjørn Brandeggen, de la Tryg Forsikring.

Verifică presiunea stingătorului
Verifică termenul de valabilitate al stingătorului de incendii și plombele.

Sondajul arată că 1 din 4 norvegieni folosește aparate electrice în timpul nopții, dar nu ia măsuri pentru reducerea riscului de incendii.

– Acest lucru ne îngrijorează. În special mașinile de uscat haine au un potențial de a lua foc și nu ar trebui să fie în funcțiune când toți locatarii locuinței dorm. Odată cu gerul, frigul iernii și creșterea prețurilor la energie electrică, ne așteptăm ca numărul incendiilor declanșate să crească, ceea ce poate fi accentuat de folosirea în măsură mai mare a lumânărilor, focului în șemineu, cuptoare sau aparatură casnică în luna decembrie, mai adauga Brandeggen.

Datele furnizate de Direcția Națională pentru securitatea și alerta societății (DSB) arată că 32 de persoane și-au pierdut viața în incendii în cursul acestui an. Cu peste 3000 de incendii de locuințe, poate fi un lucru înțelept să îți reamintești câteva reguli de conduită.

– Recomandarea noastră este să ai detectoare de fum în fiecare încăpere, chiar și în încăperi în care în mod obișnuit nu te-ai fi gândit să instalezi un detector de fum, de exemplu în încăperea în care se află mașina de spălat sau de uscat haine, sau acolo unde încarci aparate electrice precum biciclete electrice, trotinete sau altele asemănătoare, iar detectoarele de fum ar trebui să fie cuplate în serie, astfel încât să se declanșeze toate dacă unul din ele detectează fum, spune Brandeggen.

– O avertizare din timp îți dă posibilitate să te salvezi în caz de incendiu, în special în timpul nopții.


Recomandări:

  • efectuează un exercițiu de incendiu în locuință sau în blocul de locuințe cel puțin odată pe an
  • achiziționează și montează detectoare de fumă și alarme conectate la o stație de alarmă pentru a asigura o avertizare timpurie
  • verifică echipamentul de protecție împotriva incendiilor de câteva ori pe an
    • testează funcționarea detectoarelor de fum și șterge-le de praf
    • verifică stingătorul de incendii cu pulbere (presiune, data expirpării, etc)
  • ai grijă când utilizezi căldură deschisă și nu părăsi niciodată încăperea fără să stingi lumânările sau focul din șemineu
  • fii atent și prezent când gătești și nu ezita să investești într-un dispozitiv de protecție pentru aragaz. Poți cumpăra un spray de stingere pentru bucătărie pentru a putea stinge eventuale incendii mai mici
  • curăță hormul pentru a reduce riscul de provocare a incediilor din horn și fi atent cu ceea ce folosești drept material de combustie și ce nu este potrivit pentru așa ceva.

sursa: Sector Alarm


sursa: dinside.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu