Altele

Afacerea Nordea: Acesta este omul din umbra

Scris de Daniel Solheim

In ultimii 13 ani, barbatul a aparut in tre anchete ale unor fraude bancare, dar a scapat de acuzatii, in cea mai mare parte.

Politia investigheaza in ce masura angajatii Nordea s-au lasat corupti prin a primi bani in schimbul creditelor acordate.

VG a publicat marti, 31 mai un material video cu un agent de imprumuturi, care, cu camera ascunsa, explica modul in care el, cu ajutorul contactelor pe care le avea la o banca, putea sa procure oricui imprumuturi de pana la 5-6 milioane de coroane.

Pentru a obtine imprumutul, clientul trebuie sa plateasca intre 100.000 si 300.000 de coroane in numerar. Cea mai mare parte a banilor urma sa ajunga la persoana de contact din interiorul bancii si la o persoana intermediara anonima care organizeaza schema, din cele spuse de agentul de imprumuturi.

Agentul spune ca nu cunoaste persoana intermediara. Dar marti a fost arestat un barbat de 41 de ani, pachistanez-norvegian, care ani la rand a aparut in diferite anchete ale unor fraude bancare.

Fata de VG, barbatul neaga ca ar fi fost implicat in activitatea de imprumuturi. Avocatul sau spune ca barbatul neaga culpa penala.

Marti, politia a organizat o operatiune la care au participat peste 50 de politisti. Barbatul de 45 de ani, doi angajati ai bancii si doua persoane cu legaturi la NAV au fost arestati.

Cele cinci persoane sunt invinuite de coruptie in forma calificata sau complicitate la coruptie. Politia da de inteles ca invinuirea poate fi extinsa dar nu a solicitat emiterea unui mandat de arestare preventiva, persoanele fiind eliberate.

Barbatul de 41 de ani a operat ani la rand intr-o zona gri a pietei de credite.

VG a descris in articolul publicat ieri parti ale pietei agentilor de imprumuturi, care ajuta clienti sa obtina credite bancare, deseori contra platilor substantiale – uneori folosind si documente falsificate.

Barbatul de 41 de ani nu are profiluri sub numele real pe retelele de socializare, nu este inregistrat in cartea de telefon si locuieste la o adresa fara sa-i fie afisat numele la usa sau la sonerie.

Barbatul are, de asemenea, legaturi cu interlopi profilati si a fost implicat in tranzactii ample de droguri in Oslo, conform sentintelor si surselor care au cunostinte in aceste spete.

Cand VG l-a cautat la adresa de domiciliu, intr-o zona selecta a orasului Oslo, in urma cu trei saptamani, barbatul a negat ca ar fi implicat in piata creditelor.

– Esti sigur de asta?

– 110%.

Barbatul spune ca nu s-a mai ocupat de credite de cand a lucrat la o firma din Bjørvika in 2016. Atunci, politia a venit la usa iar firma a devenit o piesa intr-un dosar mai amplu de fraude cu imprumuturi.

– Si spui ca nu ai mai fost activ pe piata creditelor de atunci?

– Nu, 110%.

Iar apoi a plecat cerand VG sa ia legatura cu avocatul sau.

VG in dialog cu barbatul (la mijloc) in mai anul acesta.

Barbatul a aparut in trei dosare diferite legate de fraude bancare in Norvegia, dar a fost condamnat doar la 60 de zile de inchisoare pentru o infractiune minora intr-unul din dosare. In celelalte doua, el a avut statutul de suspect si invinuit, dar nu a fost pus sub acuzare niciodata pentru comiterea unor infractiuni.

2009. Condamnat pentru trei infractiuni minore

In 2009 a fost arestat si ulterior trimis in judecata pentru a serie de inselaciuni cu credite in Oslo. Dosarul a avut mai multe ramificatii catre unul din cele mai ample dosare de frauda cu credite din Norvegia, cazul Østfold. Dar cazul din Oslo a fost anchetat separat de catre sectia de finante a politiei districtului Oslo.

Ambele dosare se refereau la modul in care banci norvegiene au fost inselate sa plateasca imprumuturi bazate pe documente falsificate in cereri.

In timp ce dosarul Østfold s-a finalizat cu condamnarea celor sase inculpati, cazul din Oslo s-a prabusit. Cei trei inculpati au fost achitati de toate acuzatiile in 2012, in acelasi timp in care judecatorul a indreptat mai multe critici catre ancheta efectuata de politie. Barbatul a primit o condamnare de 60 de zile de inchisoare pentru tre capete de acuzare minore.

In aceeasi perioada in care s-a desfasurat ancheta in acel dosar, barbatul de 41 de ani era implicat in traficul de droguri si in afaceri cu un fost psihiatru condamnat, Sharok Ezazi.

Ezazi este cunoscut pentru a fi fost persoana de front a fundatiei Lucia, o fundatie non-profit pentru copii din regimul protectiei copilului si pacienti din psihiatrie, care in spatele fatadei, facilita fraude economice si de asigurare sociala.

In toamna anului 2014, barbatul de 41 de ani a fost oprit la intrarea in Norvegia, dinspre Suedia, cu aproape 40 de kilograme de hasis in masina. Impreuna cu el mai era un barbat care ulterior a fost condamnat pentru a fi organizat „cea mai mare retea de vanzare si distributie de droguri din Oslo, raportat la numarul de clienti”.

Barbatul de 41 de ani a declarat in instanta ca el credea ca face contrabanda de carne, in acelasi timp in care si-a recunoscut culpa penala pentru a fi avut in pastrare 5,5 kilograme de hasis si aproape 4000 de pastile de calmante intr-un imobil.

Atunci a fost condamnat la doi ani de inchisoare.

Implicat si in dosarul „Lime”

In anul urmator, politia a initiat o ancheta sub acoperire a retelei de magazine Lime – si a inceput sa supravegheze in ascus convorbirile patronului retelei de magazine, Sajjad Hussein. In inregistrari apare si barbatul de 41 de ani.

Traficul de droguri in urma caruia barbatul a fost condamnat, avea legaturi cu o familie care se ocupa de doua din magazinele Lime. Fiul familiei era responsabil de vanzarile de droguri iar profitul din vanzarea hasisului era spalat in magazin, prin achizitionarea de produse pentru magazine. El a fost condamnat in acel dosar.

Barbatul de 41 de ani a fost implicat, o scurta perioada de timp, intr-un alt magazin Lime. Inainte de asta avea un chiosc Narvesen.

Dosarul Lime a fost foarte mediatizat, in primul rand pentru ca detinea capete de acuzare care se refereau la traficul de persoane. Pachistanezi si nepalezi au fost adusi in Norvegia si exploatati ca forta de munca prost platita in acele magazine.

Dar dosarul Lime a fost, in acelasi timp, si un dosar de frauda.

S-au depus cereri de carti de credit si imprumuturi in numele mai multora din victimele de trafic de persoane. Barbatul a fost implicat in mai multe din aceste cereri, conform sentintei. El a avut la dispozitie si generatoarele de coduri si cartile de credit ai mai multor angajati.

Cardurile de credit au fost folosite, printre altele la un club de striptease in Ucraina si la un restaurant de lux in Bjørvika, Oslo.

Chiar daca sentinta din dosarul Lime stabileste faptul ca a fost dovedit ca barbatul de 41 de ani a contribuit la fraudele cu credite, el nu a fost pedepsit. El a nu a fost acuzat in dosarul principal iar politia a dispus neinceperea urmaririi penale in acuzatiile la adresa lui, datorita situatiei probelor.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu