Altele Știri

Aproape nimeni nu este vaccinat in Africa – O amenintare pentru noi

Scris de Daniel Solheim

OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a rugat tarile bogate sa amane administrarea celei de-a treia doze, dar ministrul sanatatii, Bent Høie, nu poate exclude faptul ca Norvegia va folosi cea de-a treia doza.

Vaccin: Un asistent medical pregateste o doza cu vaccinul AstraZeneca in Kampala in Uganda in martie. Norvegia a donat 128.000 de doze din acest vaccin Ugandei. Foto: Badru Katumba/AFP

VG a scris saptamana trecuta ca doar 1,52 la suta din dozele de vaccin inoculate la nivel global, au fost inoculate pe continentul african. Iar din aceste 65 de milioane de doze, peste 50 la suta au fost inoculate in doua tari: Africa de Sud si Marc – care si-au asigurat propriile contracte de livreare a vaccinurilor.

Asta a facut ca COVAX – compania care si-a asumat responsabilitatea de a livra milioane de doze de vaccin catre tarile sareace – sa afirme ca se teme de un nationalism al vaccinurilor.

– Asta arat ca noi, la nivel global, avem o mare provocare in fata noastra pentru ca nu suntem protejati pana ce nu toti sunt protejati. Asta va face ca virusul sa aiba posibilitatea de a se disemina si de a suferi mutatii, care sunt un pericol si pentru noi, spune ministrul sanatatii, Bent Høie in dialog cu VG.

Tari precum Suedia, Germania si Franta au in plan administrarea celei de a treia doze de vaccin in parti ale populatiei.

– O abordare gresita

Saptmana trecuta, directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, a rugat tarile bogate sa amane administrarea celei de a treia doze catre populatiile proprii pana, cel putin, la sfarsitul lui septembrie, astfel incat cel putin 10 la sut din populatia globului sa poata fi vaccinata.

In multe tari africane, procentajul populatiei vaccinate este sub 1 la suta.

– Inteleg ingrijorarea pe care o au multe guverne, de a-si proteja populatia impotriva tulpinei delta. Dar nu putem accepta ca tarile care au folosit deja cea mai mare parte a dozelor de vaccin, sa foloseasca si mai multe, a spus Ghebreyesus la acea data.

Ministrul sanatatii, Bent Høie, nu exclude insa faptul ca a treia doza de vaccin poate deveni de actualitate in Norvegia.

– Eu consider ca ar fi o abordare gresita pentru ca intrebarea este daca exista o necesitate de a oferi protectie. Daca avem nevoie de asta, atunci si aceste tari au nevoie de asta. Noi trebuie sa lucram pentru a proteja populatia proprie si in acelasi timp sa contribuim la procurarea de vaccinuri la nivel international. Daca vor apare studii care sa arate ca avem nevoie de a treia doza, atunci nu va fi de nici un folos lumii daca populatia Norvegiei are o protectie slabita, a spus el.

Doza 1: Ministrul santatatii, Bent Høie, arata plasturele aplicat dupa vaccinare in iunie. Foto: Naina Helen Jæma, VG.

In Norvegia nu s-a luat o decizie in ce priveste utilizarea celei de a treia doze, dar se evalueaza in mod special daca a treia doza poate fi de actualitate pentru persoanele cu sistem imunitar deficitar.

– Crezi ca ai fost martor la un nationalism al vaccinurilor?

– Munca pentru solutii solidare internationale nu a fost lipsita de provocari. Apoi este asa ca exista un motiv pentru care Norvegia si alte tari din lume sunt preocupate de a-si proteja propria populatie. Eu consider ca este in totalitate legitim, spune Høie.

Direct de la producator

Autoritatile norvegiene au anuntat ca au facut schimb de vaccinuri cu Lituania pentru a urgenta inocularea celei de a doua doze in Norvegia.

– Dozele pe care doriti sa vi le asigurati din tari europene, nu ar trebui ca acestea sa fie donate COVAX in loc sa fie folosite pentru a urgenta rapelul in Norvegia?

– COVAX nu poate primi aceste doze, pentru ca ei au o cerinta ca dozele de vaccin sa vina direct de la producator. Dozele pe care dorim sa le aducem in Norvegia, sunt doze care au fost livrate altor tari europene, doze pe care acestea nu le-au folosit, spune Høie.

,Donatiile de vaccin din partea Norvegiei

  • 479 000 doze de AstraZeneca pentru COVAX
  • 279 000 doze de AstraZeneca prin UE catre Kosovo si Tunezia
  • Toate optiunile pentru COVAX transferate catre tari in curs de dezvoltare
  • 5 milioane de doze vor fi donate pentru efortul global in combaterea covid-19
  • peste 12 miliarde de coroane donate pentru solutii globale si sustinere a tarilor in dezvoltare, dintre care 4,6 miliarde de coroane pentru activitatea ACT-A.

Norvegia a contribuit, printre altele, cu peste 128.000 de doze AstraZeneca catre Uganda si cu peste 36.000 de doze ale aceluiasi vaccin catre Nicaragua. Asta s-a intamplat prin intermediul COVAX, dar deocamdata nu exista planuri pentru alte donatii.

– Nu avem planuri concrete peste obligatiile asumate pana acum. Daca va fi nevoie de a treia doza, asta va avea insemnatate si pentru COVAX, spune Høie.

Totusi el este foarte categoric in privinta unui lucru:

– Nici una din aceste doze pe care nu le folosim, nu va fi risipita. Toate vor fi folosite pentru a vaccina populatia globului.

– Spatiu liber

Liderul Partidului Popular Crestin, Kjell Ingolf Ropstad, spune ca este intru totul de acord cu OMS in legatura cu faptul ca Norvegia ar trebui sa mai astepte cu inocularea celei de a treia doze pentru toti norvegienii.

– Eu consider ca ar trebui sa prioritam donarea de doze de vaccin catre tarile sarace in loc sa inoculam a treia doza la norvegieni. Nationalismul vaccinurilor poate fi, in practica, reteta pentru a contribui la noi mutatii ale virusului pentru ca acesta primeste un spatiu liber pentru a se dezvolta in alte parti ale lumii. Iar asta ne va afecta din nou, tot pe noi, spune el in dialog cu VG.

Vaccinurile care sunt oferite in programul de vaccinare norvegian sunt vaccinuri care nu pot fi folosite in parti ale continentului african pentru ca cer temperaturi foarte scazute in timpul transportului. Acest lucru nu este posibil in multe tari africane.

Situatia vaccinarii in Norvegia

Dar liderul KrF, Ropstad, nu este de acord ca este doar un slogan de campanie electorala acela de a refuza deocamdata cea de-a treia doza pentru norvegieni.

– Sunt multe tari, in afara de cele mai sarace din Africa si, de aceea, OMS vorbeste si despre acestea. Este vorba de contracte de achizitie si de a refuza dozele Janssen si AstraZeneca, care pot fi utilizate in alte tari, spune el.

– Ce vei face, din punct de vedere politic, pentru a impiedica administrarea celei de a treia doze de vaccin la populatia norvegiana, in cazul in care se va decide acest lucru?

– Asa cum situatia este in acest moment, nu este nimic care sa indice ca ar fi necesar. Intru-un termen scurt de timp va creste si productia de vaccin. Eu voi acorda o pondere deosebita acestui aspect cand guvernul va face evaluarile, raspunde Ropstad.

O doza: O femeie primeste vaccinul Janssen pe stadionul Leopold Sedar Senghor in Dakar, Senegal, la sfarsitul lui iulie. Foto: Leo Correa/AP.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu