Romania isi ademeneste locuitorii si turistii sa se vaccineze la castelul lui Dracula. Norvegianul Marius Pettersen (38 de ani) din Mysen a primit a doua doza de vaccin Pfizer in timp ce se afla in vacanta.
Turistii pot primi acum o intepatura in brat in loc sa fie muscati la ceafa in unul din cele mai cunoscute locuri turistice din Romania.
Castelul Bran, din secolul al XIII-lea este cunoscut in afara Romaniei drept castelul lui Dracula, chiar daca nu este dovedit ca acest castel ar sta la baza inspiratiei lui Bram Stoker si a eroilor lui insetati de sange din Transilvania.
Autoritatile romane cred ca castelul va sustine strategia de vaccinare a tarii si astfel va atrage mai multi turisti in tara.
– Am intrebat medicul daca ne putem vaccina. Au verificat pasaportul si ca aveam un certificat corona valabil pentru prima doza. Apoi am primit vaccinul Pfizer, adeverinta de vaccin si un poster care arata ca am fost vaccinati la castelul lui Dracula, spune Marius Pettersen (38 de ani) originar din Mysen, dar locuieste in Oslo.
Probleme cu scepticismul fata de vaccin
Autoritatile romane au exprimat dorinta de a vaccina 10 milioane de persoane pana in septembrie dar aproape jumatate dintre romani spun ca nu doresc vaccinul, conform unui sondaj efectuat de Globesec.
Conform sondajului, scepticismul din Romania este unul dintre cele mai mari din Europa.
Autoritatile au atras oamenii cu intrare gratuita la castelul lui Dracula pentru cei care se vaccineaza. Au oferit si gratare si mici pentru cei ce se vaccinau la piata Obor in Bucuresti.
Cu toate acestea, autoritatile au probleme cu gradul de vaccinare si deocamdata doar 25,8 la suta din populatia adulta este vaccinata complet. 26,5 la suta din populatia adulta a primit o doza de vaccin.

Fara cozi
Cifrele de diseminare in Romania sunt, conform statisticii VG, stabile iar vineri 153 de persoane au fost testate pozitiv. Pana acum, in timpul pandemiei, 34.281 de persoane si-au pierdut viata in Romania.
Chair daca norvegienii nu sunt cetateni UE, Pettersen spune ca a fost posibila vaccinarea sa deoarece Norvegia face parte din programul de vaccinare al UE.
– Eu cred ca e bine. Romania are un procentaj de vaccinare destul de scazut si trebuie ori sa foloseasca vaccinurile ori sa le trimita altor tari. Atunci este o idee buna sa le ofere altor cetateni din UE, spune Pettersen.
Vaccinul este gratuit si nu este necesara programarea in prealabil.
– Nu a fost coada si nu mai erau alte persoane cand am fost vaccinati noi, spune Pettersen.
Inteapa oamenii
– Ideea noastra este de a arata cum erau intepati omanenii in urma cu 500 – 600 de ani in Europa, spune directorul de publicitate al castelului, Alexandru Priscu, in dialog cu Reuters.
Autoritatile spera ca oferta sa atraga mai multi turisti la castelul care este situat in partea romaneasca a lantului de munti denumit Carpati.
Castelul este inconjurat de paduri si este situat la aproximativ 170 de kilometri la nord de capitala Bucuresti. Conform publicitatii, ar fi singurul castel din Transilvania care se potriveste descrierilor castelului lui Dracula.
Vlad Dracula a fost un principe brutal care a condus Valahia pana in secolul al 14.-lea, iar numele sau a fost sursa de inspiratie pentru numele eroului din romanul lui Bram Stoker.
Masuri creative de incurajare a vaccinarii
O serie de tari au recurs la masuri creative pentru a face pe mai multi sa se vaccineze, relateaza publicatia Fortune.
Unele tari folosesc stimulente:
- in Rusia au fost tombole cu masini, scutere de zapada si calatorii incitante unde totul era platit in avans
- in Grecia au fost oferite carduri-cadou in valoare de 150 de euro tinerilor adulti intre 18 si 25 de ani, daca se vaccineaza. Acel card se numeste „card de libertate” si poate fi folosit pentru calatorii si activitati culturale.
- in Serbia oamenii au primit pur si simplu 3000 de dinari, ceea ce corespunde cu aproximativ 30 de dolari.
In Franta, presedintele Emmanuel Macron foloeste sanctiunile.
Acolo, adunarea nationala a adoptat de curand o lege care face necesara prezentarea pasaportului corona pentru toate persoanele cu varste peste 12 ani, pentru a putea merge la cafenea, restauran sau bar si pentru a putea merge cu trenul sau cu avionul pe cursele interne.
sursa: vg.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator