Altele Știri

Colapsul unui bloc de apartamente din Florida, – S-au auzit posibile batai din ruine

Scris de Daniel Solheim

ACTUALIZARE: VG.no anunta ca in momentul de fata 159 de persoane sunt disparute, numarul mortilor fiind in continuare 4.

Echipajele de salvare continua cautarile dupa supravietuitori in timpul noptii spre vineri (timp local) in runiele blocului de la Surfside in Florida.

99 de persoane sunt in continuare disparute.

Situatia de vineri dupa amiaza (timp local norvegian) este ca sunt cel putin 4 morti si 99 de disparuuti dupa ce o mare parte a cladirii Champlain Towers South in 8777 Collins Avenue s-a prabusit in noaptea spre joi, ora locala.

Aproximativ 55 din cele 136 de apartamente ale cladirii s-au prabusit, conform echipajelor de pompieri.

Autoritatile locale se asteapta ca numarul victimelor sa creasca. Inca nu este clarificata situatia numarului de persoane care se aflau in complexul de apartamente cand s-a prabusit cladirea. 102 persoane sunt in siguranta.

In cursul noptii spre vineri, ora local, au fost recuperate trei persoane decedate dintre daramanturi, coform CBS, deci in total 4 morti.

Cautari cu ajutorul sonarului

Seful de operatiuni al Miami Dade Fire Rescue, Raide Jadallah, a spus la o conferinta de presa joi seara ca echipajele de pompieri au patruns in masele prabusite si au plasat echipamente de sonar pentru a incerca sa localizeze supravietuitori. El spune ca nu au auzit voci dintre ruine, dar posibile batai.

Un salvator cu caine cauta supravietuitori joi (foto: David Santiago / MIami Herald)

– Aceasta metoda este lenta si metodica. De fiecare data cand ruinele se misca, o noua masa de cladire se misca spre noi, spune Jadallah.

Joi, autoritatile locale au informat ca s-au facut cautari si cu ajutorul cainilor.

Multi din alte tari

Conform senatorului de Florida, Marco Rubio, o mare parte din locatarii cladirii sunt straini.

Ministerul de externe din Paraguay a informat ca sase dintre cetatenii lor se aflau in cladire si sunt in continuare disparuti – printre acestia se afla si sora sotiei presedintelui din Paraguay si familia acesteia.

Operatiunile de salvare sunt in desfasurare in Surfside. Fotografia este de joi seara.
(Foto: Gerald Herbert /AP)

Consulatul Argentinei din Miami informeaza ca noua dintre cetatenii sau sunt disparuti, ambasadorul Venezuelei in SUA a confirmat ca au patru disparuti iar Uruguay informeaza ca trei cetateni sunt afectati. Ministerul de externe al Columbiei informeaza ca are cinci cetateni in cladire si ca incearca sa clarifice daca acestia se aflau in cladire in momentul calamitatii, conform ABC news.

Times of Israel raporteaza ca 20 de evrei, mai multi dintre ei cu cetatenie israeliana, se afla printre persoanele disparute in urma prabusirii cladirii. Mai multe medii locale au informat ca exista o comunitate mare de evrei in Surfside.

Se incearca obtinerea unei imagini de ansamblu

ABC raporteaza ca un angajat al Miami-Dade County informeaza ca locatarii cladirii erau un amestec de locatari permanenti, sezonieri, chiriasi si persoane care se aflau in vizite mai scurte. De aceea, autoritatile trebuie sa se bazeze pe informatii de la vecini pentru a isi face o privire de ansablu asupra situatiei.

45 de persoane au primit ajutor medical la fata locului. Cel putin cinci persoane au fost trimise la spital, dintre care doua cu rani critice, conform ABC.

Distrugeri: Primarul din Surfside a denumit incidentul „O catastrofa teribila” si a declarat stare de urgenta in Miami-Dade.
Foto: Marco Bello /Reuters.

Un locatar a povestit ca ar fi auzit scartaituri puternice in noaptea dinaintea prabusiri cladirii.

Sustine ca cladirea s-ar fi scufundat

CBS a discutat cu un profesor de la departamentul Earth and Enviroment (Pamant si Mediu) al Universitatii Internationale din Florida, Shimon Wdowinski, care a a studiat scufundarea terenului in Surfside si specific in zona Champlain Towers South, in baza datelor din 1993 pana in 1999.

– Am observat o scufundare a terneului in cladirea respectiva din Surfside, si era un lucru neobisnuit, pentru ca nu ne asteptam sa vedem asa ceva acolo, spune el.

Este neasteptat pentru ca zona contine mult calcar, care da sustinere.

Wdowinski a scris in raportul sau ca cladirea a fost construit pe un teren mocirlos drenat si ca s-a scufundat cate 2 milimetri pe an de-a lungul unei perioade de 30 de ani. Conform CBS, el a mentionat ca acest lucru poate afecta cladirea.

Champlain Towers South Condo Association are responsabilitatea pentru intretinerea cladirii. Avocatul firmei, Ken Direktor, spune in dialog cu CBS ca nu a fost nici un indiciu ca s-ar putea intampla asa ceva. El confirma faptul ca inginerii demarasera un proces de certificare a cladirii.

Inregistrarea surprinde momentul in care cladirea se prabuseste (link youtube).

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu