Salutare, dragi romani,
A sosit, in sfarsit, vacanta!
Pentru unii stressul abia incepe, in timp ce altii se apropie de ziua intoarcerii la munca.
Noi am plecat cu masina spre Romania si, de data asta am ales o alta ruta decat cea obisnuita.
De obicei luam feribotul de la Larvik pana in Danemarca, la Hirsthals. Apoi ramaneam pe autostrada prin Danemarca, Germania, Austria si Ungaria, unde ne reintorceam pe sosele, inainte de a intra in Romania.
In vara aceasta am ales o alta varianta. Am facut asta din doua motive:
- preturile ridicate la feriboturi (atat pentru Kiel cat si pentru Hirsthals)
- nu puteam pleca inainte de a termina Angi tura la spital.
In aceasta situatie am ales urmatoarea ruta:
- Drammen – Helsingborg (Suedia)
- feribot Helsingborg – Helsingør (Danemarca) – 630 de coroane
- am dormit o noapte la Sleep 2Night in Helsingør
- Helsingør – Gedser (in sudul Danemarcei)
- feribot Gedser – Rostock – 1417 coroane
- Rostock – Praga
- am dormit o noapte la Clarion Congress
- Praga – Satu Mare – cu o „escala” in Debretin (Debrecen)
Am pornit de-acasa vineri la orele 15.00 si am ajuns duminica spre miezul noptii la punctul de frontiera Valea lui Mihai.

Cateva aspecte:
- traficul prin Suedia a fost fluent, fara probleme, limita de viteza fiind 120 km/h in unele locuri
- traficul in Danemarca tot fluent, limita de viteza 130 km/h,
- traficul in Germania – varianta Rostock – Praga are limitare de viteza la 130 km/h aproape tot timpul, dar traficul a fost fluent, fara probleme.
- traficul in Cehia si Slovacia – devine cu ceva mai agresiv, schimbarile de banda si depasirile se fac mai „strans”, mai mult stress pentru conducatorul auto cu un stil defensiv
- traficul in Ungaria – asemanator cu Cehia si Slovacia, dar aici ne intalnim cu multi „straini”, printre care si conationali, care „uita” de reguli, radare sau ca mai exista si alti participanti la trafic. Au fost si cateva „specimene” neaose maghiare (cel putin masinile erau inmatriculate in Ungaria), care au fost extrem de agresivi.
Pareri proprii
- daca nu ai practicat raliul (sau cel putin go-kart) la nivel competitional, recomand un stil defensiv de condus, adica respecta regulile de circulatie, indiferent de tara in care te afli, pastreaza distanta si odihneste-te la timp. Tot acasa ajungi, poate cu o ora – doua mai tarziu, dar sanatos si intreg. Daca nu te cheama Ayrton Senna, n-are rost sa fii cel mai grozav pe Autobahn, vei fi depasit si de alte masini si de situatie.
- Cehii si slovacii sunt si ei temperamentali. Unii par sa ia o depasire drept o ofensa personala. Deci, nu va luati la pari cu ei.
- Drumurile sunt intr-o stare destul de buna, din pacate in Ungaria, Budapesta-Debretin incepe sa fie deteriorat cu multe mici denivelari. Cu o viteza normala, suspensia masinii va va multumi calduros.
- Am gasit o mica perla – un restaurant care ne-a placut noua, Pepr a Soul, in Praga. Se merita sa comandati o masa de pe drum, este destul de mic si era aproape plin cand am ajuns noi.
- Hotelul din Helsingør – Sleep 2Night – il recomand doar daca doriti sa va odihniti dupa primii sase sute de kilometri. Nu este ceva foarte – foarte, mai mult un hostel. Undeva la doua stele.
- Hotelul Clarion Congress din Praga, relativ usor de gasit de la autostrada, e un colos de hotel, cu camere spatioase. Noi am avut o camera double superior (am folosit o noapte bonus si 500 in plus). Micul dejun a fost asa si asa.. o sala mare, multa lume, mancare buna dar sucurile de fructe au fost jalnice iar personalul (tinerii care debarasau mesele) erau imposibil de abordat.
- In Debretin ne-a prins foamea. De fapt, ne prinsese de pe drum, dar am ales un restaurant in Debretin, pentru a ne rasfata putin. Iar devierea de la ruta noastra normala s-a meritat. „Csokonai restaurant” au servit, asemanator cu cehii, mancare tip fusion, adica retete locale cu influente din alte zone culinare, foarte gustoase!
- Satu Mare e in acelasi loc pe harta, in schimb, drumul de la Valea lui Mihai pana la Satu Mare este presarat cu acele sicane la intrare in localitati, o idee pe care am vazut-o si in Austria, dar care in Romania, sau cel putin la noi in judet, devine o capcana, datorita proastei iluminari.
- Evident, odata cu trecerea prin punctul de frontiera, manierele la volan sau la benzinarie, sunt deja demult uitate. La capitolul asta, mai e mult pana departe.
Vignete – taxe de drum
Pentru cei care calatoriti prin Cehia, Slovacia, Ungaria , exista un site unde va puteti cumpara vignetele de drum (matrite) pentru fiecare din cele trei tari (cu durata dorita). Atentie la completarea formularului online! Amintiti-va sa treceti tara in care este inmatriculata masina si numarul corect de inmatriculare, altel vigneta NU este valabila, chiar daca ati platit-o.
Noi am folosit acest site, dar sunt si altele:

Pentru cei care calatoresc prin Austria:
Oricare ar fi destinatia spre care va indreptati, nu uitati Cartea Verde de Asigurare, luati cu voi rabdare si fiti flexibili.
Drumuri line si vacanta placuta!
Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator