Altele Știri

Cozi lungi la Gardermoen dupa redeschidere

Scris de Daniel Solheim

Check-in automat nu este posibil iar toti cei care urmeaza sa calatoreasca in strainatate trebuie sa faca check-in la ghiseu. – Am stat la rand o ora si jumatate.

– Am stat la rand de cand am ajuns, la cinci fara un sfert. Acum suntem la 15 metri de ghiseu si am stat la rand deja o ora si jumatate, spune Mette Jorun Meisland in dialog cu NRK, la ora 06.15, sambata dimineata.

Impreuna cu sotul ei, va calatori spre Croatia impreuna cu prieteni, in legatura cu ceea ce descrie ea a fi o calatorie strict-necesara: trebuie sa verifice ca velierele pe care le au in proprietate mai plutesc.

Fluxulului de calatori de la Gardermoen nu ii merge bine. Meisland ne spune ca nu este posibila efectuarea „check-in”-ului pe automatele din hala, ceea ce face ca aglomeratia sa creasca.

Imagini din zona de check-in a aeroportului Gardermoen arata multimi mari de oameni pe cale sa calatoreasca. Meisland crede ca cozile au cateva sute de metri lungime.

Cozi lungi: Cozile s-au intins pe mai multe sute de metri la Gardermoen, sambata dimineata. Foto: Mette-Jorunn Meisland

– Nu exista personal aici. Se pare ca nimeni nu a verificat cu companiile aeriene cati pasageri urmeaza sa calatoreasca. Personalul nu a fost adaptat in relatie cu zborurile si plecarile. Acum, cand Norvegia deschide din nou, trebuie sa puna oamenii la locul lor, spune Meisland.

– Trebuie sa se faca verificare manuala

Ofiterul de presa al Avinor, Caroline Marie Nilsen, confirma faptul ca cozile sunt lungi sambata.

– Toti calatorii care pleaca in strainatate trebuie verificati manual si, in momentul de fata, nu sunt suficienti angajati la munca pentru ca vin abia la ora sapte. Cei care deja sunt la munca, lucreaza din rasputeri pentru a-i ajuta pe oameni sa treaca, spune Nilsen in dialog cu NRK.

Cu putin inainte de ora noua, Avinor informeaza ca cozile nu mai sunt atat de lungi.

– Veti face modificari pentru a evita formarea unor asemenea cozi si maine dimineata?

– Da, incercam sa punem personal in functie de prognozele de trafic pe care le primim. Vom fi atenti la asta pe viitor, spune ofiterul de presa al Avinor.

Confomr lui Gurli Høeg Ulverud, sef de departament pentru comunicare si contact social in Avinor, companiile de zbor sunt responsabile pentru check-in manual la Gardermoen.

– Vino din timp

Conform lui John Ekchoff, purtator de cuvant in SAS, centrul de operatiuni al companiei anunta ca si pasagerii SAS au stat la o coada lunga la check-in.

– Cand sunt multi pasageri care pleaca in strainatate, se va ajunge la cozi. Acest lucru se datoreaza, printre altele, si controlului documentelor, spune Eckhoff.

El indeamna calatorii sa vina din timp, inainte de a pleca in strainatate si doreste ca cei care calatoresc sa se informeze despre cerintele cu privire la documentele necesare prin centrul de calatorii al SAS.

Eckhoff spune ca SAS isi adapteaza personalul la check-in in functie de numarul de plecari pe care il au. Dar multe companii de zbor si plecari pot duce la formarea cozilor in anumite momente.

– Incercam sa facem totul cat se poate de repede si de flexibil, dar in anumit momente vor apare cozile. Ne ia timp iar cu cat calatorii vin mai bine pregatiti in ce priveste documentatia necesara, cu atat mai simplu merge totul, indeamna ofiterul de presa.

– Multi pleaca acum in calatorii, odata cu inceperea vacantei pentru copiii de scoala si altii, si sunt multi care nu sunt obisnuiti sa calatoreasca. Incercam intotdeauna sa avem personal in functie de numarul calatorilor, dar uneori se formeaza cozi oricum, iar pentru acest lucru ne cerem scuze, scrie Charlotte Holmbergh Jacobson, sef pentru comunicari la Norwegian, intr-un e-mail.

Aveti rabadare

Toti cei care calatoresc in strainatate trebuie sa faca check-in la ghiseele cu personal datorita conditiilor impuse de catre autoritati in ce priveste documentele de calatorie in legatura cu situatia Corona.

De aceea, Avinor, in urma cu o saptamana, avertiza in legatura cu formarea cozilor pentru calatori in perioada care vine.

Directorul Avinor la aeroportul Gardermoen, Stine Ramstad Westbym a anuntat saptamana trecuta faptul ca cei care calatoresc trebuie sa se astepte la cozi si la timpuri de asteptare, pentru ca, pasagerii care calatoresc in strainatate trebuie sa faca check-in la ghisee.

Avinor roaga calatorii sa se informeze in legatura cu cerintele impuse pentru documentatia necesara in cazul calatoriilor in strainatate si spre Norvegia – si avertizeaza ca si in viitor se vor forma cozi.

– Vreau sa indemn pe toti cei care urmeaza sa calatoreasca, sa aiba rabdare si sa aiba grija si de ceilalti pasageri si angajati ai aeroportului. Ne bucuram ca, calatorii se intorc din nou pe aeroporturile noastre, dar stim ca situatia va fi provocatoare pana unele din restrictii, eventual, vor fi modificate sau controalele vor fi automatizate. Pasagerii trebuie sa fie pregatiti ca s-ar putea sa astepte la cozi si ca va fi timp de asteptare, iar noi pregatim zone temporare pentru a facilita acest lucru, a scris directorul aeroportului, Stine Ramstad Westby, de la Avinor, intr-un comunicat de presa saptamana trecuta.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu