In 2020 a trebuit sa introducem in vocabularul propriu un cuvant universal : Covid. Sau Covid-19. De dinainte stiam de Corona, dar numai in forma fluida, de gasit la raftul cu bauturi alcoolice in pachete de cate sase sticle. Apoi Corona a devenit cu totul altceva.
Ne-a marcat viata, relatiile cu cei apropiati si indepartati, ne-a marcat pe noi, cei care suntem in viata prin disparitia unora dragi sau cunoscuti, care au cazut prada virusului.
In aceasta lume reala, cei care au fost la scoala (in Romania dar si in alte tari) au invatat la genetica si despre virusi.
Poate unii nu-si mai aduc aminte. N-am sa va tin o ora de biologie sau de virologie.
Dar pentru ca ignoranta chiar e la ea acasa pe facebook, si in multe cazuri, si in capetele unora, am sa va arat care e treaba cu tulpinele astea cu nume de litere grecesti.

Cand avem de-a face cu o diseminare virala, adica o raspandire masiva a unui virus in populatia umana vorbim de o epidemie, sau, daca aceasta este la scara mondiala, de o pandemie.
Ceea ce caracterizeaza o pandemie este ca virusul este transportat dintr-un loc in altul de oameni, care calatoresc, fie pentru ca sunt in interes de serviciu, afaceri, concediu, vizita la bunica sau ca efectiv au ales sa plece in lumea larga.
Cand vorbim despre o epidemie bacteriologica avem de-a face cu o bacterie, adica o fiinta vie, unicelulara, care provoaca anumite simtpome, boala si in unele cazuri, decesul. Bacteriile se combat cu ceea ce noi numim antibiotice, adica medicamente care sunt efective impotriva acelei vietati care provoaca boala in corpul uman.
Cand vorbim despre virusi, sau o epidemie virala, virusii sunt considerati a fi cea mai simpla forma de viata acelulara, totusi nu sunt considerati fiinte vii, dar dispun de material genetic. Virusul nu se reproduce singur ci este multiplicat (replicat) de celula parazitata.
Si aici doream sa ajung. La ceea ce fac celulule corpului uman, cu virusul care le-a invadat (parazitat).
Cum provoaca infectia un virus:
Indiferent de celula gazda, toate virusurile urmeaza aceleasi etpe pentru replicare, cunoscute sub denumirea de ciclu litic:
- o particula de virus se ataseaza la o celula gazda (absorbtia)
- dupa ce patrunde in celula, particula viral transmite informatiile genetice pe care le contine, celuluei gazda
- materialul genetic transmis atrage enzimele din celula gazda
- enzimele construiesc parti ale noului virus
- particulele noi, construite de celula gazda, se constituie in noi virusi
- noile particule virale sunt eliberate din celula gazda
Deci avem de-a face cu un fenomen de replicare a unui material genetic de milioane sau miliarde de ori, in corpul uman. Daca avem de-a face cu o populatie in care virusul se disemineaza masiv si produce boala (ex. India, SUA, Brazilia, UK, Africa de Sud, Peru) intr-un numar foarte mare de persoane, probabilitatea aparitiei unor mutatii este mare.
O mutatie genetica este, de fapt, un accident genetic, care poate surveni din cauze diferite: factori externi, interni, sau efectiv, din coincidenta.
In zone care au o diseminare masiva de virus, cum am spus mai sus, este foarte probabil sa apara variante. De fapt, sunt enorm de multe, deoarece fiecare eroare de tipar a codului genetic al virusului este, de fapt o noua varianta.
In cazul virusului Corona este la fel.
Pana acum au fost depistate si monitorizate urmatoarele variante (denumite cu litere grecesti):

Tulpina Delta G/478K.V1 (B.1.617.2 +AY.1+AY.2+AY.3) – depistata prima data in India
Tulpina Alpha 202012/01 GRY (B.1.1.7) depistata prima data in Marea Britanie
Tulpina Beta GH/501Y.V2 (B.1.351 +B.1.351.2 + B.1.351.3) depistata prima data in Africa de Sud
Tulpina Gamma GR/501/.V3 (P.1 +P.1.1 + P.1.2) depistata prima data in Brazilia / Japonia
Tulpina Eta G/484K.V3 (B.1.525) depistata prima data in Marea Britanie / Nigeria
Tulpina Iota GH/253G.V1 (B.1526) depistata prima data in SUA/New York
Tulpina Kappa G/452R.V3 (B.1.617.1) depistata prima data in India
Tulpina Lambda GR/452Q.V1 (C.37) depistata prima data in Peru.



Pe site-ul GISAID puteti vedea modul in care sunt monitorizate diferitele tulpine ale virusului Corona.
surse:
https://www.gisaid.org/hcov19-variants/

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator