Altele

Dezbinarea evanghelica in Statele Unite – Donald Trump a creat o prapastie intre fratii de credinta

Scris de Daniel Solheim
De ce sunt divizati crestinii de politica Statelor Unite?

Autori: Erlend Ofte Arntsen si Thomas Nilsson (foto)


In ziua de 6 ianuarie anul trecut, pastorul Greg Locke statea pe treptele Capitoliului (cladirea Congresului SUA) cu restul gloatei, dar nu a intrat in cladier.

Acum, el sta intr-un cort innabusitor iar caldura incepe sa creasca si mai mult.

De curand, Locke a spus ca democratii sa-si ia talpasita din biserica lui, pentru ca sunt ucigasi de copii – adica in favoarea avortului.

– Acesti pastor lasi care spun „pai, biserica noastra nu face politica, noi nu discutam despre asta”, incepe el.

Vorbeste tot mai repede si isi aduna puterile intr-un registru tot mai inalt al vocii.

– Nu, biserica ta este mult mai politica decat a mea! Pentru ca tu cresti o generatie de lasi!

Vocea ii ajunge in falset.

Credincioasii din congregatia Global Vision Bible Church se ridica. Striga, aclameaza, bat din palme.


In aceeasi duminica dimineata, pe celalata parte a orasului Nashville, pastorul Scott Saul priveste asupra credinciosilor din congregatia sa adunata in cladirea bisericii Christ Presbyterian Church.

Predica zilei vorbeste despre faptul ca toti oamenii se inchina la ceva. Locul de munca, copiii, frumusete – politica?

Dumnezei falsi, toti, spune Sauls.

– Daca nu de predam intreaga noastra inima si energie lui Dumnezei, atunci le vom da altcuiva. Cel pentru care esti dornic sa sacrifici totul este Dumnezeu, spune el cu o voce linistita.

– Cum functioneaza inchinarea la identitatatea ta politica pentru tine? isi intreaba pastorul adunarea?


Cele doua biserici, situate in acelasi oras, stau de o parte si de cealalta a ceea ce a devenit acum o prapastie adanca in lumea evanghelica din SUA.

Aceleasi intrebari care divizeaza natiunea in urma presedintelui Donald Trump, divizeaza acum si crestinii americani – care inainte erau uniti, la exterior, impotriva secularizarii.

Au fost furate alegerile din 2020? Avort? Masti si vaccinuri? Black Lives Matter? Teorii conspirationiste, clima si mediile de presa?

Sunt intrebari care au dus la divizarea bisericilor din SUA. Sunt, de asemenea, intrebari pe care cele doua biserici din Nashville le abordeaza in doua moduri cu totul diferite.

Multe din bisericile din SUA au devenit mai mici – nu doar din cauza pandemiei, care a afectat comunitatea fizica, care era importanta.

Dar si pentru ca parti mari din credinciosi se indreapta spre biserica radicala pentru Trump, care se afla un pic mai jos pe aceeasi strada.

In noiembrie va fi un important scrutin de alegeri in care democratii vor incerca sa pastreze o majoritate destul de subtire in Congresul SUA.

Crestinii evanghelici au fost, in ultimii zeci de ani, a baza sigura de alegatori pentru republicani.

Anul acesta, acestia au obtinut o victorie spectaculoasa prin anularea deciziei Roe vs. Wade (decizia Curtii Supreme de Justitie care permitea avortul).

Intrebarea este, totusi, in ce masura va a avea un efect politizarea bisericilor americane in acelasi timp cu o pandemie care se apropie de sfarsit, un Trump ofilit, preocupat de alegerile din 2020 si care este sub investigatii, fara drepturi pentru avort, toate acestea fiind un stindard rosu pentru alegatorii conservatori.

Tot mai multe aspecte indica o uzura grava in biserici. 42 % dintre pastorii din SUA se gandesc sa renunte la functiile lor.

Stressul, un sentiment de izolare si divizarea politica sunt cauzele principale, conform unui sondaj efectuat de Barna Group, o companie evanghelica de sondaje de opinie.

Expertii descriu prapastia dintre bisericile care il imbratiseaza pe Trump si cei care aleg o alta abordare ca o „deplasare seismica”.

– Daca esti de parere ca cresterea bisericii inseamna sa aduni cat mai multi oameni in biserica ta, traim intr-o vreme in care cel mai usor mod de a realiza acest lucru este sa predici ca si cum ai fi Fox News sau CNN, in loc sa predici Evanghelia, spune Scott Sauls.

Pastorul a apucat sa se aseze pe un scaun in biroul sau, imediat dupa prima din cele doua slubje ale zilei.

– Bisericile care au cele mai mari probleme cresterea numarului de enoriasi au o tendinta de a-si mentine privirea la Isus si Imparatia lui Dumnezeu, pentru a nu aduce politica partidelor americane in biserica, continua el.

Sauls povestete cum un prieten pastor din California a vazut cum o cincime dintre enoriasi au disparut din biserica atunci cand el nu a adoptat niste pozitii politice clare in timpul pandemiei.

Multi dintre acestia au ajuns intr-o biserica in care se facea tocmai acest lucru.

– Ca pastor este, pana la urma, tentant sa faci asta?

– Nu este tentant. Este frustrant. Mai bine sa fiu fara bisrica decat biserica sa devina asa. Oamenii aceia sunt educati la o forma politica de inchinare la idoli, spune el.


Pastorul Greg Locke are un birou intr-o cladire mica langa cortul alb in care isi tine adunarile cu enoriasii sai.

– Cresterea numarului de enoriasi din biserica a explodat in urma cu doi ani, cand am tinut deschis in timpul pandemiei. In timp ce alte biserici au inchis, oamenii ne-au gasit pe internet si au inceput sa vina, spune el.

Chiar inainte ca pandemia sa determine inchiderea bisericilor in martie 2020, o tornada a devastat Mount Juliet, unde se afla cladirea bisericii Globa Vision Bible Church.

Pentru ca biserica a ramas deschisa, foarte multi au venit pentru a primi adapost si hrana, spune Locke.

Erau in jur de 300. Acum sunt intre 1500 si 2000 in fiecare saptamana.

In paralel, Locke a construit o platforma pe mediile de socializare, unde videourile sale au milioane de vizualizari.


La Christ Presbyterian Church, pastor Sauls estimeaza ca au pierdut aproximativ 40 la suta dintre enoriasi in timpul pandemiei, dar ca aproximativ la fel de multi enoriasi noi au venit in ultima perioada.

El doreste ca congregatia sa sa fie o biserica atat pentru noul si vechiul Nashville, pentru tineri nou veniti, mai progresivi cat si pentu cei mai traditionali, conservatori din Tennessee.

– Nu se poate intelege gresit ca eu sunt pro life pana la un punct in care stanga ar considera ca sunt extrem. In acelasi fel, in care multi din dreapta vor considera ca sunt extrem cand este vorba de imigranti, spune el.

Scopul este ca nimeni sa nu il poata fixa din punct de vedere politic.

– Mediul pe care incercam sa-l cream a influentat adunarea noastra astfel incat cei mai multi au manifestat intelegere pentu altii in ultimii doi ani. Noi nu am avut conflictele prin care au trecut alte biserici, spune pastorul.


Locke crede ca are o responsabilitate de a le spune oamenilor „sa decida de care parte sunt” si sa-i trezesca de la „discursurile de motivare si psihologie-pop”.

– Am devenit o voce pentru oameni pentru ca eu spun ceea ce ei isi doresc sa fi spus pastorul lor. De aceea vin ei aici, spune el.

Locke este foarte deschis in legatura cu faptul ca afirmatiile sale controversate i-au oferit o platforma mare.

Asta l-a pus in contact cu mai multe anturaje extreme:

Printre altele cu consilierul amnistiat de Trump, Roger Stone.

Si cu nationalistii din Proud Boys, unde o parte din liderii grupului sunt acum sub urmarire penala pentru rolurile avute in 6 ianuarie 2020.

Rocer Stone, Greg Locke si sotia sa, Tai Locke.

– Proud Boys au aparut aici datorita amenintarilor pe care le-am primit pe internet. Nimeni nu i-a rugat sa vina, dar nu m-a deranjat ca au venit, spune el.

– Simti tu insuti ca ai o responsabilitate pentru ca contribui la mai multa polarizare?

– Nu doresc sa vad mai multa divizare. Eu cred ca trebuie sa lucram cu divizarea atunci cand lucrurile o vor lua razna. Dar in ce priveste natiunea noastra divizata din punct de vedere politic – nu va fi unita niciodata, spune el si pune vina pe massmedia.


In timp ce bisericile de stat din Europa aproape ca au primit pe tava adunarile din partea autoritatilor, in SUA miscarile crestine au trebuit sa lupte pentru atentia maselor, sustine profesorul Mark A. Noll, de la Universitatea Notre Dame din Chicago.

El este specialist in istoria crestinismului din SUA si autor al cartii „The Scandal of The Evangelical Mind”, pe care el o denumeste „o epistola din partea unui iubit ranit in dragoste”.

Teza principala a cartii este ca nu exista o minte prea dispusa la gandire in America evanghelica.

In parte, acest lucru isi are explicatia in ideile care au format Statele Unite de la bun inceput, sustine Noll:

Democratie, independenta si anti-institutionalism, despartirea dintre biserica si stat, patriotism si credinta intr-o piata libera.

Rezultatul este un crestinism democratic, ne-reglementat, unde cei mai harismatici comunicatori au castigat. Drumul spre populism a fost scurt.

Un anti-intelectualism, vulnerabil in fata fundamentalismului, a cerut declaratii de credinta tot mai literare.

– Fenomenul Trump a accentuat si a extins acest fenomen, dar conditiile erau deja propice, spune Noll.

Atributul puterii crestinismului american – structura ierarhica plata, de jos in sus – a facut pe de-o parte, ca crestinusmul american sa fie mai energic, mai decisiv in actiune si sa fie intretinut la nivelul fiecarui enorias.

Asta vine in contradictie cu crestinismul european, condus de la varf, care deseori este perceput ca fiind intelectual si lipsit de viata.

Dar tot aceste aspecte au facut ca bisericile americane independente sa devina niste animale greu de dresat pentru teologi si moderati.

Mediile de socializare au propulsat tendintele bisericilor extreme, crede Noll.

– Mediile de socializare sunt hiperdemocratice, dar acolo, cele mai extreme voci sunt cele care primesc atentie, spune el.

S-a lasat seara la campusul bisericii Christ Presbyterian Church.

Intr-o cladire noua, cu o fatada impresionanta de sticla, se aduna unii dintre enoriasi la o seara de studiu biblic pe care ei o denumesc „Curious Christianity” – (Crestinism curios)

Subiectul serii sunt dovezile arheologice pentru Moise si exodul poporului Israel din robia din Egipt.

Cel care tine prelegerea, un autor cu numele Doug Powell, prezinta celor prezenti o serie de planse cu diverse cronologii, harti si criterii.

El nu doreste sa traga niste concluzii in legatura cu unde ar putea fi localizat adevaratul munte Sinai si foloseste termeni precum „tendinta de confirmare” pentru a avertiza impotriva unor concluzii pripite.

Mai devreme, in cursul zilei de duminica, intalnisem o femeie care folosea termenul „antropologie” cand vorbea despre perceptia oamenilor.

Daca Powell isi cunoaste publicul, da de inteles ca acestia sunt intelectuali.

Dupa prelegere, ii intalnim pe Becka si Jan Richie care se pregatesc sa plece acasa.

– Chiar daca stim bine in ce credem, nu dorim ca politica sa fie o parte din biserica. Pentru ca poate fi o piedica in relatia cu alti oameni, spune Becka.

– Cum traiesti o astfel de viata?

– Cel mai important este sa ii iubesti pe ceilalti. Avem prieteni apropiati al unui alt partid politic. Exista anumite lucruri despre care, pur si simplu, nu vorbim, raspunde Becka, fara sa doreasca sa spuna cu care partid voteaza.

– Ce s-ar intampla daca as intra in aceasta biserica si as spune clar si raspicat ca alegerile au fost furate?

– Biserica in sine te-ar iubi in numele lui Isus, spune Jan, in timp ce Becka crede ca „jumatate ar fi de acord, iar cealalta jumate nu”.


O incapare mica, aglomerata la Global Vision Bible Church. Este timpul pentru „Iron Men’s Bible Study” al saptamanii.

Dupa ce s-au servit cu aripioare de pui si mac&chees pe farfurii de carton, barbatii se aseaza pe scaune de plastic ca sa-l asculte pe pastorul Danny Bean.

Exista un contrast fata de hrana sanatoasa, impachetata in plastic servita in seara „Curious Christianity” la Christ Presbyterian.

Bean se autodenumeste un „teddy bear” in comparatie cu „faclia” care este pastorul Greg Locke.

Ceea ce Bean doreste sa evidentieze in aceasta seara este un mesaj despre prejudecati – sa nu-i judeci pe altii pentru etnicitatea lor, sexul lor, varsta sau aspectul lor fizic.

El subliniaza cele spuse cu verste din Biblie si da exemple cu propriile sale prejudecati si cum acestea au fost dizolvate in intalnirile cu alti oameni care sunt altfel din categoriile mentionate.

Dar ce se intampla cu prejudecatile bazate pe politica? il intrebam pe Bean dupa incheierea serii, cand isi aduna lucrurile.

– Da, suntem diferiti, dar nu vreau sa spun ca exista o divizare intre ceea ce invata Greg si mine. Eu ma gandesc doar ca este altfel. Eu am propria mea directie si Greg accepta asta. Si el doreste acest lucru in biserica, raspunde el.

Pastorul Greg Locke trebuie sa incheie interviul din biroul sau.

Unde se va ajunge? intrebam noi.

– Eu nu stiu care va fi sfarsitul. Eu nu doresc un razboi civil, dar cred ca in cursul urmatorilor cinci ani vei vedea ca unele din state se vor retrage din Uniune.

– Dar asta pare a fi un razboi civil?

– Da, dar sa speram ca va fi fara arme si violente. Doar sa-ti pui centura de siguranta. Lucrurile vor merge mai intai spre rau, inainte de a merge spre bine, raspunde el.

Membri ai organizatiei de extrema dreapta Proud Boys reactioneaza la un atac din partea unor contra-manifestanti in Portland, Oregon in august, anul trecut – la aniversarea unui an de la o lupta asemanatoare in 2020.

Pastorul doreste, pentru sine insusi, sa reduca concetrarea asupra politicii.

– Controversele ne-au cladit, dar nu vreau ca aceste controverse sa fie factorul care sa ne duca la urmatorul nivel. Nu mai doresc sa fiu cunoscut doar pentru acele lucruri. Acum, libertatea in Hristos trebuie sa fie mesajul nostru principal, spune el.


Omenirea a fost divizata inca de la Adam si Eva, crede pastorul Scott Sauls de la Christ Presbyterian.

– Teama, singuratatea si suferinta din ultimii doi ani au adus la suprafata disperarea si prejudecatii pe care le-am avut din totdeauna. Asa a fost inima omului de la inceput. Traim doar intr-o epoca mult mai galagioasa, spune el.

El crede intr-un viitor in care bisericile se vor intoarce de la „politica de partide la pace, unitate si adevar”.

– O biserica moarta reinvie intotdeauna intr-o forma sau alta, o biserica care schioapata va fi intodeauna reinnoita.

– Poate gresesc. Dar sunt sigur asupra unui lucru: Biserica lui Isus Hristos nu va fi invinsa niciodata. Portile iadului nu vor putea invinge impotriva mantuitorului inviat din morti, spune el.


Patrick Foster, in varsta de 73 de ani, sta pe pietrisul parcarii dupa terminarea slujbei lui Danny Bean, cu camasa descheiata si u pahar de aripioare de pui ramase la urma.

Dupa peste 50 de ani ca sofer de camion, el locuieste acum intr-o rulota pe parcarea biserici Global Vision Bible Church.

– Lui Dumnezeu nu-i pasa dca suntem democrati sau republicani. El vrea ca tu sa-i fii asemenator lui Hristos. Punct. Ne straduim sa ajungem acolo? Te asigur ca da, spune el.

Foster si-ar dori ca Locke sa nu-i fi catalogat pe democrati ca ucigasi de copii. Dar pentru el, avortul nu este, oricum, o chestiune politica.

– Este o chestiune morala, spune el.

Se duce agale spre rulota, stiind bine ca instalatia electria nu functioneaza cum ar trebui. Se apropie o noapte sufocanta si calda, fara aer conditionat, in statul din sud.

Barbatul din rulota invecinata ii ofera lui Foster sa doarma in masina la el.

– Nu, eu sunt un cowboy. Ma descurc. Va fi mai rece dupa miezul noptii, raspunde Foster.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu