Altele Știri

Directorul de specialitate al Agentiei pentru Controlul Medicamentelor din Norvegia este sicanat – „Cainele naibii si ucigas”

Scris de Daniel Solheim

Directorul de specialitate al Agentiei pentru Controlul Medicamentelor din Norvegia are o mapa plina cu sicane si amenintari pe calculatorul sau. El crede ca nesiguranta legata de tulpina delta da apa la moara scepticilor fata de vaccin.

Si FHI are „de furca” cu sustinatori ai teoriilor conspirationiste.

„ESTI UN CAINE AL NAIBII SI UN UCIGAS!”

„AR TREBUI SA STAI FERECAT CU LACATE INTR-O INCHISOARE CU OAMENI DURI, SUBUMANUL NAIBII!”

Acestea sunt extrase din email-uri trimise directorului de specialitate Steinar Madsen de la Agentia pentru Controlul Medicamentelor la sfarsitul lui iulie. In portiunea rezervata subiectului sta: „CRIMINALUL MADSEN, du esti un tradatorul naibii si un CRIMINAL!!”

– O parte din acesti oameni au un limbaj destul de solid, asta pot sa-ti spun. „Tu esti un drac criminal”. „Tradator de tara”. Multe ciudatenii, spune el in dialog cu Dagbladet.

Efectivitatea vaccinurilor corona impotriva tulpinei delta este pe primele locuri in constiinta autoritatilor de sanatate – si la multe persoane din populatie.

Asta stie Madsen. Pentru ca simte asta din „innbox”-ul sau.

Director de specialitate al Agentiei pentru Controlul Medicamentelor din Norvegia, Steinar Madsen primeste in mod regulat sicane si apostrofari din partea scepticilor in ce priveste vaccinul si din partea adpetilor teoriilor conspirationiste.

– Se pare ca adversarii vaccinurilor si adeptii teoriilor conspirationiste au primit mai multa apa la moara in ultima vreme. Am primit mai multe e-mailuri de la persoane care apartin acestor grupuri doar acum, in weekend. Ei spun: „Na, acum vedeti voi. Vaccinul nu functioneaza”, si sustin ca trebuie sa oprim vaccinarea, spune directorul de specialitate.

In februarie, Madsen a relatat despre e-mailurile jignitoare pe care le primeste in mod regulat, intr-un interviu cu NRK.

Apoi lucrurile s-au mai linistit o vreme. Pana cand tulpina delta a inceput sa apara in stirile din mass-media. Sunt sicanari, amentintari si tracasari.

– Acum s-au inmultit in ultima vreme. Vin tot mai multe e-mailuri, de la diferite persoane care sustin ca vaccinarea trebuie oprita.

– Cum te raportezi la asta?

– In mare parte nu raspundem. Dar, din cand in cand mai scriu ceva inapoi, de exemplu: ” Tu nu ai o utilizare complet normala a limbajului”

– Diplomat?

– Relativ diplomat. In cele mai multe cazuri oricum nu raspund.

Protectie foarte buna

Miercuri, guvernul a avut prima conferinta de presa in legatura cu situatia corona dupa o pauza de peste trei saptamani.

Directorul adjunct al FHI, Gun Peggy Strømstad Knudsen a informat ca vaccinarea cu o singura doza de vaccin mARN (precum Pfizer si Moderna) par sa protejeze „un pic mai putin” impotriva bolii blande provocata de tulpina delta, decat de cea provocata de tulpina alfa (tulpina delta fiind cea indiana, iar alfa, cea britanica).

Protectia este insa „foarte buna” – 88 la suta – dupa doua doze, iar protectia impotriva bolii grave provocate de tulpina delta este mare atat dupa o doza (80 %) cat si dupa doua doze (96 %), comform lui Strømstad Knudsen.

Piele groasa

Pana acum, Madsen nu a luat niciodata in considerare depunerea unei plangeri impotriva celor care il sicaneaza.

– Atata vreme cat este doar un limbaj urat nu merg mai departe cu asta. Dar pastrez toate aceste mesaje. In special emailurile cele mai urate. Un pic si pentru a-mi aminti ce-a venit. Am o mapa un mailuri de ura. Este interesant ca cineva face asa ceva.

„Lista cu cei mai rai” contine intre 30 si 40 de e-mailuri.

– Au un limbaj sumbru si extrem de urat. Am contact cu responsabilul pentru securitate de la Agentia pentru Controlul Medicamentelor pentru a evalua astfel de lucruri. Daca cineva vine cu amentintari, va fi, desigur, denuntat.

– Va afecteaza vreodata aceste lucruri?

– Nu, am o piele destul de groasa. Ca medic am mai avut de-a face cu una, alta.

Nu stiu sa interpreteze date statistice

Madsen are o teorie despre motivul pentru care numarul acestor sicane creste tocmai acum. Cele mai raspandite pareri eronate printre adversarii vaccinurilor si adeptii teoriilor conspirationiste, considera el, sunt rezultatul ca acestia nu stiu sa citeasca/interpreteze date statistice.

– De exemplu, primesc des e-mailuri de genul „Da, acuma sunteti multumiti, ati ucis 200 de oameni cu vaccinul”.

Pana la 27 iulie au fost raportate 199 de decese care au survenit in timp apropiat raportat la vaccinare, conform noului raport emis de Agentia pentru controlul medicamentelor cu privire la raportarile reactiilor adverse suspecte ale vaccinurilor corona. Cele mai multe decese s-au numarat printre persoane care erau sub ingrijire si locatari ai centrelor pentru varstnici.

– Si atunci incercam sa explicam ca aceste decese nu au nimic de a face cu vaccinul. Este doar o coincidenta de timp, dar medicii raporteaza decesele ca suspecte. Toata ideea raportarii este de a raporta reactii adverse. Acestea trebuie raportate si cand exista suspiciune pentru ca noi, ca autoritate, sa putem vedea toate aceste raportari, sa le sistematizam pentru a vedea daca exista intr-adevar ceva ce sa ne ingrijoreze.

Extrem de important

Atat Agentia pentru Controlul Medicamentelor cat si FHI considera ca cel mai important lucru este de a vaccina cat mai repede, cat mai multi, subliniaza Madsen.

– Este vorba de analogia rachetei in trei trepte, spune el – cu referire la criteriile pe care guvernul le ia in considerare la evaluarea etapelor de redeschidere a societatii: situatia diseminarii virale si ponderea imbolnavirilor, capacitatea sistemului de sanatate si numarul de persoane vaccinate.

– Cercetarile arata ca vaccinul protejeaza impotriva dezvoltarii bolii grave si critice, si in ce priveste tulpina delta. Este extrem de important pentru noi ca spitalele sa nu fie aglomerate cu pacienti, spune directorul de specialitate.

Denuntat

In februarie, directorul adjunct al FHI, Gun Peggy Strømstad Knudsen a relatat pentru NRK ca si angajatii institutului de sanatate publica au primit amenintari si sicane.

Folkehelseinstituttet, Trusler | FHI bekrefter at de har fått trusler under  koronapandemien
Directorul adjunct al FHI, Gun Peggy Stgrømstad Knudsen

– Au fost doua amenintari concrete cu violenta sau crima si una in despre un atac in legatura cu vaccinurile a spus ea atunci canalului de stat.

Ea informeaza, in dialog cu Dagbladet, ca in total au fost denuntate trei astfel de situatii, toate din 2020.

– Noi observam un ton mai aspru in dezbaterea publica. In vara am avut mult de furca cu a da raspunsuri adeptilor teoriilor conspirationiste la postari in comentariile din mediile noastre sociale dar nu am observat o crestere a sicanelor adresate prin e-mail direct angajatilor nostri. Nu au mai fost alte situatii pe care sa trebuiasca sa le denuntam la politie, a scris Strømstad Knudsen intr-un e-mail adresat Dagbladet.

sursa: dabladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu