Altele

Doua reglementari diferite si multa nevoie de explicatii

Scris de Daniel Solheim

In momentul de fata intrarea in Norvegia, si ce se intampla in momentul in care ajungi la unul din punctele de trecere a frontierei in Norvegia, sunt subiecte de controversa, confuzie, frustrare si altele…

De ce?

Voi incerca in cele ce urmeaza sa explic asta in cateva randuri:

  1. Reglementarea intrarii in Norvegia – adica cine are voie sa intre in Norvegia in momentul de fata.
  2. Reglementarile privind regimul de carantina hoteliera si carantina la domiciliu, pasaportul verde corona norvegian si UE

Am ales sa impart toata salata in doar doua reglementari. Pentru a face totul mai simplu de inteles.

Hai sa vedem:

  1. Prima reglementare este data de Ministerul Justitiei care decide (evident in cadrul Guvernului si luand in considerare recomandarile autoritatilor de sanatate) cine intra si cine nu intra in Norvegia in momentul de fata.

Aceasta reglementare este separata, nu are nimic de-a face cu carantina, orice ce fel de carantina ar fi ea, pentru ca aceasta reglementare doar face selectia intre diversele categorii de persoane straine care pot intra in Norvegia.

In momentul de fata, parintii tai, socrii, varul, cumnata, iubita sau amanta nu pot intra in Norvegia ca familie apropiata la fel cum nici nu pot intra ca turisti. Nici cei care si-ar fi dorit sa viziteze Norvegia sau sa vina in cautarea unui loc de munca nu pot veni. Si mai sunt inca cateva categorii. Le veti gasi in articolele postate aici pe portal.

Deci, indiferent de cat de vaccinati sunt ai tai, de cat de galbena este Romania de saptamana viitoare, tot nu vor putea intra, daca nu pot indeplini conditiile de intrare prevazute de reglementarile de restrictie date de Ministerul de Justitie.

2. Reglementarea carantinei hoteliere si la domiciliu, precum si cea privind Certificatul Corona norvegian si cel al UE, nu aduc atingere restrictiilor de la punctul de mai sus (adica la pct 1.)

Asta inseamna ca, doar persoanele care pot face dovada ca au domiciliu in Norvegia, pot beneficia de noul statut al Romaniei (galben de saptamana viitoare, Doamne ajuta!) si de Pasaportul verde UE (de la 1. iulie, iar Doamne ajuta!) cu conditia ca UE sa fie cel putin la fel de efectiva in implementarea vestitului certificat la nivelul intregului spatiu UE/SEE/Schengen.

Desigur, imi doresc ca Romania sa nu traga chiulul si sa implementeze solutia asta cat mai repede, de asemeni si posibilitatea de a transfera informatiile cetatenilor romani cu domiciliu in Norvegia, care sau vaccinat in Romania, catre Registrul Norvegian de Vaccinare, in asa fel incat datele acestora sa fie inregistrate si pe certificatul norvegian (vezi articolul publicat azi).

Deci, ca o concluzie,

Daca nu te incadrezi la categoriile specificate de reglementarea restrictiilor de intrare in Norvegia (vezi articolul aici) NU vei putea intra in Norvegia nici daca

  • esti vaccinat
  • Romania este galbena

Marea intrebare este:

CAND SE VOR MODIFICA ACESTE RESTRICTII?

Daca as cunoaste raspunsul la aceasta intrebare as depune imediat cateva cupoane la Viking Lotto sau Eurojackpot si mi-as asigura linistea economica pentru restul vietii.

sursa: Io, adica subsemnatul.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu