Altele Media

Europa se deschide cu pasaportul corona: – Ca si cum ai putea respira liber din nou

Scris de Daniel Solheim

Joi se introduce pasaportul corona in Europa: – Este mai usor doar sa prezinti un cod la granita, spune Juraj Frank.

Noul pasaport corona in UE arata ca detinatorul este vaccinat, a avut un test negativ corona sau s-a recuperat dupa boala covid-19 avuta in ultimele sase luni.

Pasaportul poate fi descarcat sub forma de cod QR pe telefonul mobil. Solutia digitala nu era inca in functiune saptamana trecuta, cand Frank a calatorit din Slovacia spre Toscana in vacanta.

A luat trenul de noapte spre Livorno in Italia cu zece printuri in bagaj, diferite formulare care dovedesc ca a fost vaccinat si testat negativ inainte de calatorie in Bratislava.

– Ne era teama ca cineva ne va trezi la granita in miezul noptii sa vada hartiile, dar nu a facut nimeni asta, spune tatal de familie din Slovacia in dialog cu VG.

In aceeasi zi in care Europa se deschide, presedintele OMS pentru Europa avertizeaza ca diseminarea virala in regiune este in crestere, ca urmare a relaxarii restrictiilor si a cresterii circulatiei intre tari. El spune, printre altele, ca „va veni un nou val in toamna, daca nu vom fi disciplinati”.

In vacanta: Juraj Frank, sotia si fiii Jacob (2) si Juraj (5) din Slovacia, in fata catedralei din Firenze. Foto: Terje Bringedal
Ne-am bucurat foarte mult

in fata catedralei Santa Maria del Fiore din Firenta, baietii Jakob si Juraj sunt obositi in soarele puternic al dupa-amiezii.

– Aceasta este marea calatorie in strainatate a familiei pentru anul acesta. Ne-am bucurat foarte mult, dupa ce am stat un an acasa in timp ce Slovacia a fost inchisa, spune Juraj Frank.

Pandemia Corona a rapit peste 127.000 de vieti in Italia, dar cifrele de diseminare au scazut puternic in ultimele saptamani. Cele mai multe dintre masurile de preventie au fost inlaturate.

Mai multa libertate de miscare

Obligatia purtarii mastii de protectie in spatii deschise a fost indepartata luni, dar gura si nasul trebuie sa fie acoperite in spatii inchise si la cozi si in multimi de oameni in spatii deschise.

Turisti fac o pauza la umbra in Piazza della Signoria, din fata Palazzio Vecchio din Firenta.

Turistii straini au venit in Firenta, dar cu mult mai putini decat multimile care obisnuiau in timpul verii sa cotropeasca frumosul oras renascentist din nordul Italiei.

Scopul pasaportului corona este tocmai de a facilita o circulatie mai libera pe teritoriul UE in timpul pandemiei, printre altele, pentru a sustine turismul.

Turismul constituie 14 la suta din BNP-ul Italiei. Pandemia a produs cel mai mare regres economic de la al doilea razboi incoace pentru Italia.

Cateva impresii din Firenta:

Italia a depasit 100 milioane de turisti din strainatate in 2019, cu un an inainte ca virusul corona sa produca suferinte atat de mari si un numar mare de decese.

Scadere a numarului de turisti

Anul acesta tara spera sa aiba cu 6,7 milioane mai multi turisti decat anul trecut. Scaderea fata de 2019 este totusi la aproape doua treimi, conform organizatiei pentru turism, Assoturismo.

– Dupa douasprezece luni groaznice, turismul italian este pe cale sa se insanatoseasca, spune presedintele organizatiei Vittorio Messina conform agentiei de presa AFP.

Dar el adauga ca cresterea este lenta, mai ales in ce priveste fluxul de turisti straini.

– Speranta este ca pasaportul european corona sa de rezultate mai bune spre sfarsitul sezonului, spune Messina.

La Ponte Vechio – celebrul pod din Evul Mediu peste raul Arno in Firenta – Alain Soler face poze sotiei Michele, fiicei Manon si soacrei Andrée Madjar.

– Poate ca e ciudat sa spui asta cu o masca pe fata, dar pentru mine, calatoria asta este ca si cum ai putea sa respiri liber, spune francezul de origine italiana din Marseille.

Sotia lui Alain a fost bolnava de cancer anul acesta, fiica lucreaza ca asistenta medicala printre varstnici.

– Eu am fost foarte atent in timpul pandemiei si nu am calatorit nicaieri. Dar acum am avut o mica fereastra pentru a calatori in Italia, si ne-am folosit de aceasta ocazie, spune Alain Soler.

Pentru ca familia, cu cateva generatii in urma, a venit din Italia, prin Tunisia in Franta, au calatorit in fiecare an in tara vecina in concedii.

Toti patru sunt imunizati si testati negativ inainte de a pleca spre Italia cu o saptamana si jumatate in urma. Nu a fost control al documentelor la granita.

– Noul pasaport corona va face calatoriile mai usoare, dar pentru noi nu s-a pus in discutie sa calatorim cu avionul, autobuzul sau trenul. Inca ne este teama de infectie si am ales sa mergem cu masina, spune Soler.

Cu pasaportul corona turisti si cei care calatoresc in vederea unui loc de munca, vor putea mai usor sa traverseze granitele in Europa, la fel ca aici, la aeroportul din Bologna in Italia.
Nu se stocheaza informatii

Reglementarea pasaportului corona se introduce in tarile UE/SEE de azi, 1. iulie, dar Irlanda si Elvetia nu sunt, inca, conectate la solutia certificatului, arata datele UE.

Autoritatile nationale sunt cele care emit pasaportul corona. Tarile in care calatoreste detinatorul nu vor stoca informatiile despre sanatate, din spatele codului QR.

Ramane la latitudinea fiecarei tari daca accepta persoana cu o singura doza de vaccin sau cer ca detinatorul pasaportului digital sa fie imunizat (cu ambele doze).

Inlatura recomandarile de calatorie

Norvegia este deja conectata la solutia tehnica a UE, in asa fel incat norvegienii (locuitorii Norvegiei) sa poata folosi certificatul corona de pe helsenorge.no in toata Europa.

– Asta va insemna mult pentru individ si locuri importante de munca in industria de turism din Norvegia, a spus ministrul sanatatii, Bent Høie intr-un comunicat de presa.

Din 5 iulie, Ministerul de Externe din Norvegia va ilatura recomandarile de calatorie pentru Spatiul SEE/Schengen , Marea Britanie si alte tari pe care FHI le considera a fi sigure.

ASta inseamna ca guvernul nu va mai recomanda evitarea calatoriilor de vacanta spre aceste tari.

Un an fantastic

Todor Santev isi fotografiaza iubita, Ivana Filcheva, in fata catedralei din Firenta.

– Suntem intr-un concediu romantic in Italia, spune femeia din Sofia, Bulgaria.

Cuplul a vizitat Lisabona, Marbella, Madrid si Viena in timpul pandemiei.

– Am avut un an fantastic, spune Filcheva.

sursa: Vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu