Articol tradus din limba engleza din publicatia The Times of Israel
Introudcerea celei de a treia doze de vaccin pentru persoanele cu varste peste 60 de ani este considerata o masura sigura, dar un medic spune ca „nu este suficient de clar care ar putea fi beneficiul real”.
In timp ce Israelul incepe sa ofere cea de-a treia doza tuturor cetatenilor in varsta, expertii nu sunt convinsi ca aceasta va fi de ajutor, dar tind sa fie de acord ca nici nu va dauna.
„(Dozele-booster) s-ar putea sa nu aiba vreun beneficiu, dar nu vor produce nici o danua” a spus profesorul epidemiolog Michael Edelstein de la Universitatea Bar Ilan, in dialog cu publicatia The Times of Israel, la scurta vreme dupa ce guvernul a anuntat ca va oferi a treia doza de vaccin persoanelor cu varste peste 60 de ani.
imunlogul prof. Jonathan Gershoni „nu a fost convins de urgenta” dar a spus ca „daca exista doze disponibile, o protectie adaugata pentru persoanele peste 60 de ani poate fi benefica, si va face ca abilitatile lor de a infrunta tulpina Delta sa creasca”.
Unii experti israelieni s-au asteptat ca o astfel de decizie sa fie intampinata cu critici din partea expertilor in ce priveste motive de siguranta in timp ce guvernul israelian face o miscare indrazneata, actionand inainte ca dozele „booster” sa fie omologate de autoritati precum AFDA (Administratia Americana pentru Alimente si Medicamente).

Dar chiar si criticii acestei masuri, precum prof. Nadav Davidovitch, nu pun problema sigurantei.
„Vom avea ce luat multe decizii in viitor, inluzand si vaccinuri actualizate pentru alte tulpine, de aceea avem nevoie de date solide pentru a putea lua decizii”, a declarat liderul Uniunii medicilor din Israel si epidemiolog la Universitatea Ben Gurion, in dialog cu The Times of Israel.
In ce priveste inocularea celei de a treia doze (booster) persoanelor in varsta, „nu este suficient de clar care este beneficiul real” a spus Davidovitch, adaugang ca el considera ca politica dozelor booster distrage atentia de la o prioritate majora a Israelului si anume vaccinarea populatiei eligibile care inca nu a primit vaccin.
„As prefera mult mai multa energie investita in cei 1,1 milioande de oameni nevaccinati” a spus el.
Dar Davidovitch a insistat: „Vaccinul a fost aprobat, si nu sunt asteptate reactii adverse deosebite, in special printre persoanele in varsta”.

Gershoni, un expert in vaccinuri de la Universitatea din Tel Aviv, a spus ca dupa ani petrecuti in analiza inocularilor de vaccinuri, el este increzator ca dozele „booster” nu vor provoca reactii adverse neobisnuite.
Dozele „booster” au fost deja administrate persoanelor cu sistem imunitar compromis in Israel si Franta fara probleme iar Edelstein a evidentiata ca in testele clinice efectuate de Pfizer, vaccinurile au fost inoculate in doze de marimi diferite.
Chiar daca unii au primit doze mari de vaccin intr-o singura inoculare, acest lucru nu a cauzat efecte negative, a subliniat el.
In timp ce Davidovitch este sceptic iar Edelstein agnostic in legatura cu potentialul dozelor „booster”, Gershoni are sperante mai mari.
„Adaugand un alt strat de protectie, la mai multe luni de la rapel, cand nivelul de anticorpi este diluat, acest lucru poate in mod semnificativ sa creasca nivelul de anticorpi si de aceea, sa creasca si protectia” a spus el.
Dar abordarea sa este privata de tipul de entuziasm pe care multi israelieni l-ar astepta. Multi membri ai publicului vad decizia de a oferi dozele booster ca fiind provocata de o mare urgenta.
Pana la urma, ei au incercat in ultimele zile sa inteleaga statisticile dramatice care indicau faptul ca protectia vaccinului se destrama rapid, datorita unei combinatii a tulpinei super-contagioase Delta a virusului si timpului trecut de la inocularea vaccinului.
Un raport al ministerului sanatatii a sugerat, chiar, ca efectivitatea vacinului in prevenirea infectiei a scazut pana la 39 la suta.
In mare parte, disonanta provine de la faptul ca in timp ce statisticile care arata scaderi marcante ale efectivitatii vaccinului genereaza multe titluri, expertii au tendinta sa trateze statisticile cu precautie, evidentiind o serie de slabiciuni ale datelor statistice.
Edelstein a insistat asupra faptului ca multe din calculele statistice se bazeaza pe compararea ratelor de infectie intre persoanele vaccinate si nevaccinate din Israel, ceea ce in sine este problematic pentru ca cele doua categorii au profile foarte diferite in ce priveste varsta, sanatatea, mentalitatea si atitudinea fata de virusul corona.
„Aceata decizie se bazeaza pe ceea ce ar trebui sa fie numita o evidenta (proba) limitata a faptului ca imunitatea slabeste” a spus Edelstein.
Gershoni a comentat: „Sunt de acord cu decizia (de a administra dozele booster), totusi, nu sunt convis ca nivelul de protectie s-a deteriorat la un nivel ingrijorator”.
sursa: The Times of Israel

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator