Altele

Fii atent la aceste semne – Asa verifica hotii daca esti sau nu acasa in vacanta de Paste

Scris de Daniel Solheim
BLOMSTER PÅ DØR: Det ser kanskje koselig ut, men det kan være et skittent triks fra innbruddstyver. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Flori la usa: Pare dragut, dar poate fi un truc murdar din partea hotilor din locuinte

Se apropie Pastele si este binecunoscut faptul ca multi pleaca la munte pentru ceea ce inseamna ultima excursie cu after schi si zapada.

Dar: inainte sa pleci spre munte, ar trebui sa dai ocoale in jurul casei si sa verifici ca totul e asa cum trebuie.

Fii atent la semne

Ai gasit o moneda, piatra sau crenguta pe treptele casei? Flori la usa, banda adeziva pe clanta sau un insemn cu tus pe tocul usii? Acestea sunt semne la care ar trebui sa fii atent daca ti-ai propus sa pleci de-acasa.

Acestea sunt unele din metodele folosite de hoti pentru a afla daca esti sau nu acasa, asa cum am mai relatat si intr-un articol anterior.

Un alt semn poate fi o aschie de lemn in fata portii, cum a descoperit un locuitor al capitalei Oslo, care a observat ca aschia a aparut in fata portii trei zile la rand.

Line Marcelius, ofiter de presa in cadrul companiei de asigurari Gjensidige, spune in dialog cu DinSide.no ca nu au fost observate trucuri noi ale hotilor fata de ocaziile anterioare, dar ofera cateva recomandari binevenite pentru cei care urmeaza sa plece in concediu de Paste.

– Asigura-te ca usile si ferestrele au incuietori de calitate buna. Chiar daca nu este o cerinta pentru persoanele private, poti investi in incuietori aprobate de FG. Dispozitive de siguranta reduc si mai mult riscul, recomanda Marcelius.

Politiet advarer mot mystiske kryss:- Kan være merking fra innbruddstyver
X-uri misterioase care pot fi insemnari ale unor posibili hoti
Sikkerhetsekspert: Dette er innbruddstyvenes mest brukte triks
Bucati de banda adeziva pe clanta usii de la intrare

Ar trebuiu sa incui toate usile si sa inchizi toate ferestrele inainte de a pleca si sa eviti plasarea cheii de la intrare intr-un loc „istet” in afara imobilului.

– Daca hotul gaseste cheia, acest lucru poate duce la reducerea sumei de despagubire din partea companiei de asigurare, deci mai bine investeste cateva sute de coroane intr-o cutie de chei cu cifru – pe care o montezi intr-un loc ascuns.

Dupa ce ti-ai facut bagajele si ai inchis ferestrele, fa un tur al casei pentru a te asigura ca arata locuita in timp ce esti plecat. De exemplu poti avea o priza cu timer sau o priza smart pentru a aprinde lampile in casa pentru a da impresia ca este cineva acasa seara.

INGEN HJEMME: Med en full postkasse er det lett å se at boligen trolig er tom for folk. Foto: Terje Bendiksby / NTB
O cutie postala plina e un semn cat se poate de clar ca nu esti acasa

– Lasa-ti cana de cafea pe masa din sufragerie. Hotii se uita de obicei dupa semne care sa indice ca ai plecat, de exemplu perdele trase, flori ofilite si altele. O cutie postala plina si un cos de gunoi gol sunt semne ca esti plecat de-acasa. Roaga un vecin si iti ia corespondenta. Poti solicita postei pastrarea corespondentei sau trimiterea la alta adresa, mai recomand Marcelius.

Fa poze

Compania Gjensidie recomanda, de asemenea, sa mergi cu camera de la mobil si sa filmezi/faci poze ale bunurilor de valoare din casa, asta va usura munca legata de obtinerea de despagubiri din partea companiei de asigurari in cazul unei eventuale spargeri, recomanda Arne Voll.

Cand faci poze, aminteste-ti sa faci pozi si al continutului din dulapuri si sertare. Este o munca aproape imposibila sa iti aduci aminte tot ce ai in proprietate, de aceea poti pierde mii de coroane cu titul de despagubire pentru ca uiti sa mentionezi bunuri pe declaratia pagubelor.

Dupa ce ai facut pozele, le stochezi ori in cloud, ori iti trimiti pozele pe email. Astfel le vei avea accesibile chiar daca ar fi sa ai nenorocul de a-ti pierde sau sa-ti fie furat telefonul in vacanta.

Innbrudd i påska - Slik sjekker de om du er hjemme

Masuri pentru a impedica intrarea prin efractie (spargerea locuintei):

 • instaleaza alarma in imobil
 • fa ca locuinta sa para cat mai locuita, atat afara cat si inlauntru
 • aliaza-te cu vecinul cand este vorba de gunoi si corespondenta.
 • Informeaza-ti vecinul ca locuinta ta este goala si cand te vei intoarce, astfel incat acesta sa poata observa trafic nedorit in jurul casei tale
 • Solicita postei si ziarului sa opreasca livrarea corespondentei si a ziarului cat timp esti plecat
 • foloseste intrerupatoare cu timing pentru iluminatul interior si exterior + radio care se porneste si se opreste automat.
 • Cupleaza telefonul cu linie fixa (daca ai) pe telefonul mobil sau la locatia unde faci vacanta.
 • Verifica usile si ferestrele, ca acestea sa fie inchise corespunzator inainte de a pleca
 • Incuietori aprobate FG (aprobate de companiile de asigurare) sunt o investitie buna
 • Ai mare grija la ferestre si usi care sunt plasate in zone ale casei mai putin vizibile.
 • Piedici fizice care fac ca hotii sa foloseasca mai mult timp si sa produca mai multa galagie, sunt o masura inteligenta.
 • Nu lasa scara/echipament de alpinism (catarat) la indemana in apropierea casei
 • nu lasa la vedere bunuri valorase care sa poata fi vazute pe fereastra.

Sursa: Gjensidige


sursa: dinside.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu