Jon (72 de ani) – eroul incendiului din tunel
O situatie aproape ca in filmul „Tunelul”. Soferul: – Imi amintesc ca regele Olav l-a deschis in 1978. Acum e timpul sa se construiasca unul nou.

Pelicula norvegiana premiata „Tunnelen” a devenit aproape realitate in timpul filmarilor realizate cu doi ani in urma.
Un camion incepuse sa arda in tulenlu Gudvanga, iar filmarile in tunelul Høyangertunnelen au trebuit sa fie intrerupte si mutate in alta locatie, pentru ca tunelul a trebuit sa fie redeschis pentru trafic.
Marti, in aceasta saptamana, realitatea dramatica s-a apropiat si mai mult de film, cand un autoturism cu patru turisti olandezi si rudenia lor care locuia in Volda, a luat foc in tunelul Oppljostunnelen, un tunel cu o lungime de 4,5 kilometri care leaga localitatile Stryn si Skjåk.
Si din acest tunel, scenele sunt asemanatoare ca cele din film.

Peste cativa ani, cele trei tunele lungi si abrupte dintre Stryn si Skjåk, vor putea deveni istorie.
Dupa muluti ani de presiuni din partea politicienilor locali, a breslei transporturilor si a vietii de afaceri din partea de vest a muntelui Stryn, Parlamentul a adoptat, chiar inainte de vacanta de vara din anul acesta, ca un tunel lung de 15 kilometri, cu trei benzi sa aiba prioritate marita in noul Plan norvegian de transporturi.
Prima estimare pentru subventie este de 500 de milioane de coroane. Principalii promotori ai constructiei tunelului din partea dinspre Stryn spera ca lucrarile de constructie sa inceapa in 2025 – 2026.
Oglinda la oglinda
Cunoscatorii locali nu-si aduc aminte de vreun accident soldat cu pierderi de vieti omenesti in cei 43 de ani cati a functionat tunelul Oppljostunnelen, dar traficul rutier creste constant si camioanele tot mai mari trebuie sa treaca unul de celalalt „oglinda la oglinda” cu viteza melcului.
Un calcul recent arata ca peste, carne si bunuri industriale in valoare de 70 de miliarde de coroane pe an, sunt trasportate de la vest spre este prin tunelurile care strabat masivul Stryn.
De aceasta data, primul accident catastrofic a fost mult mai aproape de realitatea pe care se bazeaza pelicula „Tunnelen”. Pe langa transportul de bunuri, Stryn este si cea mai mare municipalitate turistica situata intre Bergen si Ålesund.

– Cu situatia de trafic pe care am avut-o acum doua-trei saptamani, incendiul din tunel putea fi catastrofal. O lunga perioada in astfel fum poate fi foarte grav, daca supravietuiesti. Era indeajuns daca intra un autocar in tunel, ca sa nu mai vorbim de caravane si rulote, care ar fi fost imposibile de intors, spune seful pompierilor John Jatgeir Vinsrygg din Stryn, in dialog cu publicatia locala Fjordingen.
Eroul din viata reala
Atat redactorul publicatiei Fjordingen, Bengt Flaten cat si realizatorul peliculei „Tunnelen”, Einar Loftesnes, il caracterizeaza pe Jon Nedre-Flo drept „adevaratul erou” din drama desfasurata in tunel.
Dagbladet contactat pe rutinatul si linistitul sofer de tir in varsta de 72 de ani la telefon a doua zi dupa incendiu.
– Inca nu s-a terminat treaba asta? Sunt la atelier cu masina pentru a ma intoarce inapoi la Stryn, spune sobru soferul veteran.
El isi aduce aminte ca regele Olav a deschis tunelul in 1978.
Si el repeta ceea ce a spus si repetat cu glas tare atatia ani la rand:
– Acum e timpul sa inceapa constructia unui tunel nou.
Despre incendiul din tunel, cu o distanta de 1 kilometru de parcurs pe jos si cu un fum toxic pe partea dinspre Stryn si cu 3,5 kilometri in directia Skjåk, batranul sofer spune:

– Ajuns la cam un kilometru in tunel, venind dinspre Stryn, cand a inceput sa iasa fum din motorul unui autoturism din fata mea. Intre mine si acea masina mai era una. Cei cinci olandezii s-au dat jos si stateau langa peretele tunelului. Au fost luati de un de o motocaravana inregistrata in Germania, care se oprise, si i-a scos afara din tunel, la aer curat.
A continuat cursa de 450 de kilometri
Despre rolul sau, spune sobru:
– Am oprit vreo 10 masini si vreo doua motociclete si i-am facut sa se intoarca.
Jon Nedre-Flor a mers mai departe spre iesirea tunelului si si-a continuat cursa de 450 de kilometri pana la Oslo cu camionul incarcat. Asa era planul.
Redactorul Bengt Flaten a fost in tunel impreuna cu echipajele de pompieri.
Scenariu de groaza
– Asta a fost foarte aproape de scenariul de groaza, de care toti ne-am temut si am discutat despre asta si dupa incident. Iar Jon Nedre-Flo chiar a facut un efort eroic acolo inlauntru. El este tipul de om care nu-i pasa sa fie erou. El si-a facut doar treaba, spune Flaten in dialog cu Dagbladet.
Protagonistul rolului principal din pelicula „Tunnelen”, Thorbjørn Harr, a inteles gravitatea in astfel de situatii cand filmarile din tunelul Høyangentunnelen au fost intrerupte si relocate in urma unui incendiu al unui camion in tunelul Gudvangatunnelen, cu peste doi ani in urma.
– A fost un memento ca sunt lucruri cu adevarat serioase si ca si ceea ce facem noi este la fel, a spus atunci actorul in dialog cu Dagbladet
57 de tuneluri pe 370 de kilometri
– Nu mi-am crezut urechilor cand am auzit asta, a spus regizorul Pål Øie atunci.
Acum spune despre noul incendiu din tunel ca este „ireal”.
– Am primit multe sms-uri in ultimele zile cu privire la incendiu. Si chiar eu insumi m-am simtit provocat sa numar prin cate tuneluir trecem de la casa noastra din Bergen pana la prietenii din Stranda. Am ajuns la 57 de tuneluri pe o distanta de 370 de kilometri, spune Øien acum.
sursa: dagbladet.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator