Altele Media Sănătate

Focarul de diseminare din Tønsberg: Se deschide dosar penal pentru parasirea hotelului de carantina

Scris de Daniel Solheim

Focarul de infectie din Tønsberg si Færder este legat de o persoana care a parasit hotelul de carantina prea devreme, dupa o calatorie in strainatate. Acum, persoanei i s-a intocmit plangere penala. – Fapta a avut consecinte mari, spune medicul municipal.

Un puternic focar de infectie, care a bantuit in municipalitatile invecinate, Tønsberg si Færder de saptamana trecuta, care pana acum a ajuns 75 de cazuri de infectie care pot fi conectate sigur la sursa de infectie, este asteptat sa depaseasca 100 de infectii si pana la 1200 de persoane in carantina.

Focarul se datoreaza, printre altele, unui concert coral care a avut loc la Casa de Cultura din Nøtterøy, iar municipalitatea Færder a anuntat, joi, ca 56 de persoane au fost infectate cu varinata Delta a virusului.

Medicul municipal, Elin Jakobsen, a spus ca acest focar trebuie vazut ca fiind, in intregime, cauzat de varianta Delta. Mai multe persoane imunizate au fost, de asemenea, depistate pozitiv.

Municipalitatea Tønsberg, scrie marti, intr-un comunicat de presa, ca acum a decis intocmirea unei plangeri penale impotriva unei persoane, dupa ce persoana respectiva a parasit carantina hoteliera prea devreme in urma unei calatorii in strainatate.

– Persoana, in numele careia s-a solicitat intocmirea plangerii penale, ar fi trebuit sa stea in carantina hoteliera timp de sapte zile, in urma unei calatorii in strainatate, dar a parasit hotelul dupa trei zile. Persoana a plecat de la hotelul de carantina fara sa fi avut contaca cu autoritatea responsbila cu preventia infectiilor, scrie municipalitatea.

Persoana in cauza era infectata cu varianta delta a virusulu, ceea ce a dus la o diseminare a virusului mai rapida, decat normalul, scrie municipalitatea mai departe.

– Luam in serios acest incident si vedem ce amploare masiva poate avea o astfel de situatie atunci cand o persoana infectata nu respecta reglementarile de carantina, spune medicul municipal – sef, Per Kristian Opheim.

– Persoana a incalcat reglementarile de carantina si dupa ce a parasit hotelul. Iar infectia si-a gasit drumul ulterior spre membrii corului, spune Opheim, in dialog cu VG.

Cele doua municipalitati au trebuit sa amane redeschiderea societatii, datorita focarului de diseminare, si au innasprit masurile aflate deja in vigoare.

– Scolile au trebuit sa anuleze serbarile de incheiere a anului scolar, au fost oprite activitatile de timp liber pentru toate varstele si a trebuit sa amanam procesul de redeschidere a societatii cu o saptamana. Deci, consecintele au fost mari, spune Opheim.

– Noi am depus plangere in legatura cu aceasta fapta. De aici, va ramane la latitudinea politiei sa faca ancheta si, eventual, sa se ajunga la o masura punitiva.

Medicul municipal sef spune ca marti a fost inregistrat doar un caz de infectie, care nu este legat de focarul de diseminare.

– Se pare ca am reusit sa obtinem controlul asupra situatiei. Dar ne-a luat mult timp.

Joi, 10 iunie, a fost anuntat faptul ca un membru al corului fusese infectat, dupa doua zile de concerte in Casa de Cultura din Nøtterøy, a titrat Tønsberg Blad.

Medicul municipal din Færder, a declarat, in dialog cu VG saptamana trecuta, ca concertele corale care au avut loc s-au desfasurat in forme controlate, dar ca erau multe persoane pe scena.

– Vor verifica cum anume a fost organizat corul, dar numarul si aspecte de acest gen au fost bine organizate si s-a petrecut in forme organizate, spunea Jakobsen.

(articol publicat pe Portalul Romanesc saptamana trecuta: 56 de persoane depistate cu tulpina Delta)

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu