Altele

Guvernul propune prelungirea masurilor corona pentru viata muncii pana la sfarsitul anului

Scris de Daniel Solheim

Comunicat de presa| data: 18.10.2021| Ministerul muncii si asistentei sociale

Guvernul propune prelungirea masurilor pentru indeminzatia de somaj/somaj tehnic (dagpenger), indemnizatia de clarificare a situatiei muncii (arbeidsavklaringspenger), indemnizatia concediului medical (sykepenger), a indemnizatiei de ingrijire (omsorgspenger) si pentru liberi profesionisti pana la sfarsitul anului 2021.

Iata reglementarile care sunt propuse pentru prelungire:

Beneficiarii indemnizatiei pentru clarificarea situatiei muncii (arbeidsavklaringspenger) care au fost cuprinsi in prelungirea reglementarii pana la 31 septembrie vor primi o prelungire a prestatiei pana in 31. decembrie 2021. In plus, cei care ies din aceasta reglementare intre 1. octombrie si sfarsitul anului, vor beneficia si ei de prelungire.

Perioada in care angajatorii pot fi scutiti de obligativitatea platii salariului in timpul somajului tehnic si perioada corespunzatoare cu drept la indemnizatie in timpul somajului tehnic se prelungeste pana in data de 31. decembrie 2021.

Perioada de indemnizatie de somaj/somaj tehnic se prelungeste pana in 31. decembrie 2021 pentru toti beneficiarii acestei prestatii care altfel ar fi epuziat intreaga perioada de de indemnizatie inainte de finalul anului.

Tariful majorat pe zi, de 80 la suta din suma de calcul pana la 3G va fi continuat pana in 31 decembrie 2021 pentru toti beneficiarii indemnizatiei de somaj/somaj tehnic.

Reglementarea de prestare a compensatiei pentru liber profesionisti si freelanceri se reinstituie prin prezentarea unei legi noi, temporare, careia i se acorda efect cu incepere din 1. octombrie pana in 31. decembrie 2021.

Dreptul la indemnizatia concediului de boala in cazul absentei de la locul de munca din cauza covid-19 sau a suspiciunii unei astfel de boli, se continua pana in 31. decembrie 2021.

Urmatoarele reglementari speciale cu privire la indemnizatia de ingrijier se prelungesc pana in 31. decembrie 2021:

  1. Dreptul la indemnizatie de ingrijire atunci cand copilul se afla in carantina iar scoala sau gradinita este inchisa ca urmare a pandemiei covid-19
  2. Dreptul al indemnizatie de ingrijire in cazul in care copilul trebuie sa ramana acasa datorita unor considerente speciale legate de prevenirea bolilor infectioase la copil sau la membru de familie al copilului, care locuieste cu acesta.
  3. Dreptul la indemnizatie de ingrijire peste cota legala atunci cand numarul maxim de zile cu indemnizatie de ingrijire au fost epuizate iar copilul trebuie sa ramana acasa datorita unor considerente speciale legate de prevenirea bolilor infectioase si cand scoala sau gradinita este inchisa partial sau in totalitate.

Regula speciala de gradare a indemnizatiei de somaj pana la 60 la suta din timpul normal de munca se prelungeste pana la data de 31. decembrie 2021.

sursa: guvernul Norvegiei.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu