Altele

In amintirea lor – 22. iulie 2011

Scris de Daniel Solheim

In aceste zile, intr-o sala amenajata in incinta penitenciarului Skien, teroristul care este responsabil pentru faptele reprobabile comise in 22. iulie 2011, isi cere punerea in libertate dupa executarea a 10 ani din pedeaspa pronuntata in 2012, o pedeapsa la detentie in regim special „forvaring” de 21 ani, cu o durata minima de 10 ani.

In procesul de azi, teroristul are dreptul sa solicite punerea in libertate dupa executarea minimului de 10 ani. Instanta trebuie aprecieze daca teroristul indeplineste conditiile pentru a putea fi pus in libertate. Pentru evaluarea sa, au fost facute investigatii psihico-judiciare.

Nu doresc sa mai acord atentie situatiei lui. Am urmarit prima parte din prezentarea procurorului, in care au fost enumarate toate victimele care au fost ucise in acea zi.

De aceea consider ca e mai binevenit sa ne reamintim victimele, adulti si tineri, carora le-a fost rapit dreptul la viata din cauza unor viziuni bolnave ale unui om. La fel cum nu putem si nu avem voie sa uitam holocaustul, asa nu putem si nu avem voie sa uitam ce s-a intamplat in 22. iulie si ce a dus la acest genocid.

Intre tinerii ucisi pe insula Utøya, se numara si o tanara cu mama romanca.

Fiul meu ar fi trebuit sa fie pe Utøya, fusese invitat, dar nu a apucat sa-si completeze fisa de inregistrare si nu a mai plecat. Cei doi prieteni, care il invitasera sa sa mearga cu ei in tabara de la Utøya, au fost impuscati. O prietena a murit in bratele celuilat prieten care, din fericire, a scapat cu viata in ciuda faptului ca fusese impuscat in cap.

De aceea doresc ca, in loc sa dau spatiu teroristului si actiunilor sale din instanta, care oricum vor fi acoperite de presa, sa va prezint victimele din acea zi:

Pentru amintirea lor vesnica.

Victimele din urma exploziei din fata cladirii Guvernului in Oslo:
Victimele de pe insula Utøya:

„Når em mann kan forårsake så mye vondt – tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen”

Helle Gannestad


„Cand un om poate provoca atat de multa durere – ganditi-va cat de multa iubire putem crea impreuna”

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu