Altele

Intalnire intre Ambasada Romaniei si reprezentanti ai mediului asociativ romanesc din Norvegia

Scris de Daniel Solheim

La inițiativa Ambasadei a avut loc o nouă întâlnire (a 3-a) a Ambasadorului României în Regatul Norvegiei, dl. Cristian Bădescu, cu reprezentanți ai mediului asociativ romanesc din Norvegia.

Întâlnirea a avut loc pe data de 30.03.2022 și a fost dedicată temelor de interes pentru asociații. S-au continuat discuțiile despre propuneri concrete de activități și proiecte pentru anul 2022 venite din partea comunitatii romanesti.

La întâlnire a participat Laura Tollefsen, in calitate de președinte al asociației FoRumNor alături de Crina Damsa, membru al consiliului de administrație, Tiberiu Pintilie, președitele asociației FoRumNor Stavanger, Aurora Kanbar și Daniel Solheim.

S-au discutat următoarele aspecte:


Scurtă prezentare a deplasărilor d-lui Ambasador Cristian Bădescu la Kristiansand și Stavanger la datele de 7 martie a.c și respectiv 10 martie a.c. și dialogul cu reprezentații comunităților românești din aceste orașe.


Ambasada și ICR Stockholm au inițiat împreună și sprijinit desfășurarea unui spectacol de muzică de operă care a fost prezentat la Stavanger și Oslo la 6 martie a.c. și respectiv 13 martie a.c.


Ambasada Română a informat că în perioada 9-10 aprilie 2022, cu ocazia Sărbătorilor de Paște, la Folkemuseum Oslo Bygdøy va participa unui artist plastic din România specializat în încondeierea de ouă. Se dorește transmiterea acestei informații în comunitățile românești.


A fost inițiat un dialog între Ambasadă și Jan Langlo, directorul Cinematecii din Oslo pentru organizarea unui eveniment de prezentare a filmului românesc în Norvegia. Dialogul are și scopul de a introducere filmele românești în programul festivalurile consacrate de film din Norvegia.

Detalii :

  • Perioada probabilă desfășurării evenimentului – trimestrul I 2022, în care se include și modelul oferit de festivalul de film românesc de la Stockholm
  • Posibilitatea ca acest festival sa fie itinerant în Bergen, Trondheim și Tromsø, cu sprijinul asociațiilor românești de acolo
  • Evenimentul poate include dimensiunea unor dezbateri de specialiști care să preceadă proiecția filmelor
  • Rolul pe care îl pot juca asociațiile pentru a face cunoscut evenimentul.

Proiectul unei școli de weekend de limba și cultura româna.

Ambasada va organiza o întâlnire pe aceasta tema (vom reconfirma sau amâna cu câteva zile data de miercuri 27 aprilie ora 16:00, anunțată inițial)

Detalii:

  • Se va cauta posibilitatea obținerii în mod gratuit a unei săli de clasă în școlile norvegiene.
  • Crearea de categorii de vârstă pentru adaptarea procesului de învățământ, inclusiv prin organizarea de activități culturale tradiționale.
  • Posibilitatea sondării gradului de interes in comunitate. Important să se identifice dacă există posibilități de finanțare în Norvegia și Romania.
  • Lansarea unui proiect pilot care se poate multiplicaImportanța formării unei echipe pentru a gestiona un proiect de asemenea complexitate.

Proiectul organizării unei întâlniri a Ambasadorului cu studenții români din Oslo prin dialogul Ambasadei cu universitățile. Identificarea și contactarea asociațiilor de studenți români din străinătate.


Obținerea de către Ambasadă și transmiterea către comunitate de informații cu privire la rezultatele discuției purtate recent de Departamentul pentru Românii din Pretutindeni cu reprezentații comunităților de români.


Anunțarea în comunitare a concertului dedicat Zilei Copilului care va fi organizat la Oslo cu și pentru copiii români la sfârșitul lunii mai. Revenim ulterior cu data exactă.


Explorarea modului de achiziție si utilizare a unei aplicații care poate concentra informația transmisă de ambasadă, asociațiile de români, autoritățile norvegiene și autoritățile române.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu