Altele

Jan Roar isi repara Landcruiser-ul in Romania – jurnal de calatorie (partea 1)

Scris de Daniel Solheim

Serie de articole din publicatia Randaberg 24.no

Autor: Per Thime


Jan Roar Førre este destul de preocupat de masina sa, un Landcruiser. Acum, masina are nevoie de niste reparatii iar el nu alege sa mearga la cel mai apropiat atelier de mecanica auto, ci spre un oras din Romania, o calatorie de aproape 2500 de kilometri, intr-o singura directie

Jan Roar Førre in calatorie, pentru a-si repara masina. Calatoria se incheie in Romania, dar aici s-a oprit intr-un orasel din Germania. (Foto privat).

IN CALATORIE: – Desigur, as fi putut sa fac asta acasa, dar mi-a fost recomandat un loc in Romania, unde mecanicii chiar stiu ce sa faca pentru a da un nou luciu masinilor. Asa am ajuns la aceasta decizie, iar acum sunt pe drum, spune Jan Roar Førre in dialog cu Randaberg 24.

Marti, el a pornit la drum intr-o calatorie mai lunga.

– Cand am planificat calatoria, am pornit de la ideea de a nu urmari toate drumurile principale. In Germania au autostrazi, dar eu aleg alte rute. Aceasta masina, un model din ’93 nu este construita pentru viteza ci pentru „cruising”, adica mers linistit, undeva la 90 de kilometri la ora. In plus, astfel pot sa vad mai multe daca aleg alte rute. Sunt localitati mai mici, sate sau zaresc doar cate o casa, ici colo.

Jan Roar Førre poate vizita o sumedenie de locuri de-a lungul rutei spre Romania. (Foto privat).

Incepand de marti seara, traseul a fost prin Danemarca si Germania. Peste cateva zile se va opri in orasul Cluj Napoca din Romania. Pana sa ajunga acolo, el si masina lui vor parcurge aproape 2500 de kilometri.

– Cuvantele cheie pana acum au fost cumpararea cotei de alcool/tabac la granita, dans la muzica celor din Bee Gees pe feribotul spre Danemarca si soferii de tiruri, putin transpirati, obositi si satui de kilometri care isi potoleau setea la bar dupa a 230-a traversare cu feribotul, isi aminteste el zambind.

Holstentor este cea mai cunoscuta cladire din Lübeck
(Foto: Günther Simmermacher, Pixabay.com)

Dar, trece printr-o serie de locuri pana sa ajunga un pic mai „la tara”.

– In Flensburg incepe sirul de metri nesfarsiti cu transport greu. Vedem panouri solare enorme raspandite pe niste terenuri imense. Traficul aglomerat se extinde si astfel se scurge prima zi inspre Lübeck, un oras cu multa istorie, si cu o cladire renumita, Holstentor. Aceasta este poarta orasului hanseatic Lübeck, din statul Schelswig-Holsten. Poarta a fost construita in 1464-1478 dupa model olandez. Si da, nu este doar soferit, mai vezi si unele locuri frumoase in calatorie.

De la Lübeck, calatoria merge mai departe – si nu e doar condusul unui model ’93 cu tractiune pe patru roti si un motor de 4,2 litri pe motorina.

– Trebuie sa spun ca am fost foarte suprins sa vad cum si unde locuiesc oamneii si te poti intreba ce fel de oameni locuiesc aici si dincolo, la tara, in fosta Germanie de Est. Zone diferite unde vezi conditii mai putin prielnice, care semanau cu zone sarace unde oamenii se inghesuie in case vechi de caramida, si care par parasite, iar apoi mai mergi 25 de minute si apar cladiri vechi dar frumoase ale unor foste statii de pompieri – Feuerwehr” zidite in caramida undeva intre 1800 si 1900, care seamana cu cea din Bergen.

El mai povesteste ca, in timp ce parcurge prima mie de kilometri, este impresionat de toate soselele flancate de o parte si de alta de nenumarati paltini mari.

– Au fost, cu siguranta plantati undeva in jurul celui de-al doilea razboi mondial, unii poate chiar inainte, altii plantati acum 10 ani. Paltinii creaza o atmosfera placute si poate ar fi o idee buna si pentru Randaberg, spre centru?

Sunt multe de vazut cand Jan Roar este in calatorie (foto privat).

Acum este pentru a treia zi la rand la volan – la 20 de grade si o vreme destul de frumoasa de vara, de-a lungul soselelor.

– Trebuie sa adaug ca sunt atat de multe locuri de vazut, multa istorie, ca atunci cand am vazut o manastire construita la 1231, care a aparut asa, din nimic, intr-un orasel pe care il gasesti cand te incumeti in istoria indelungata a Brandenburgului.

Cand Jan Roar va ajunge la destinatie, i orasul din Romania, masina lui va fi revopsita. Apropo, masina are peste 500.000 de kilometri la bord.

– Asta nu e nimic, abia a facut cativa kilometri acolo, de rodaj, zambeste el. Vom iesi in excursie si acolo, pentru ca Sebastian, vopsitorul, vrea sa ne arate o zona muntoasa. Zona in care merg eu este capitala Transilvaniei, Cluj. Acolo gasim lantul de munti care se numeste Carpati, si care se intinde pe mai multe tari. O sa ne mai uitam sa vedem de-o excursie mai lunga la anul sau in 2024, spune el inainte de a porni motorul si muzica, pentru ca apoi sa plece mai departe.

Mai jos, o galerie cu imagini din colectia privata:


Despre Carpati:

Lantul muntos Carpati trece prin Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Romania si Serbia. Cel mai inalt varf al acestui lant muntos este Gerlachovsky cu 2655 metri.

Despre Carpati poti afla mai multe pe Wikipedia – despre ursul brun, lup, izvoare termale si multe altele. 53% din lantul muntos se afla in Romania, in timp ce Serbia are cea mai mica parte, cu 2%.


sursa: randaberg24.no (pay-wall) – tradus si publicat cu permisiunea publicatiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu