Altele

1. Iunie – La multi ani tuturor copiilor atat in Romania cat si in Diaspora!

Scris de Daniel Solheim

istoricul acestei sarbatori incepe in 1925 cand reprezentanti din diferite tari s-au intalnit in Geneva, Elvetia, pentru a participa la prima „Conferinta Mondiala pentru bunastarea copiilor”.

Dupa conferinta, unele guverne din lume au desemnat Ziua Copilului pentru a evidentia problemele copiilor. Nu a fost recomandata o data anume, iar unele tari au ales o data care avea cea mai mare relevanta pentru cultura lor.

Data de 1. Iunie este folosita de multe din tarile ex-sovietice, iar „Ziua internationala pentru protectia copiilor” a fost stabilita la 1. iunie 1950 in urma congresului Federatiei Democratice Internationale a Femeilor, care a avut loc in Moscova in 1949.

Prin creerea Zilei Mondiale a Copilului, tarile membre au recunoscut copiii, indeferent de rasa, culoare, sex, religie sau origine sociala sau nationala, dreptul la afectiune, dragoste, intelegere, alimentatie potrivita, ingrijire medicala, invatamant graduit, protectia impotriva oricarei forme de exploatare si cresterea intr-un climat universal de pace si infratire.

Multe tari au instituit o Zi a Copiilor dar aceasta zi nu este considerata o sarbatoare legala. Pe de alta parte, unele tari au ales ziua de 20 Noiembrie ca Zi Universala A Copiilor. Aceasta zi a fost stabilita de catre Natiunile Unite in 1954 si are ca scop promovarea bunastarii copiilor pe tot globul.

Echipa Portalul Romanesc din Norvegia doreste tuturor copiilor, atat din Diaspora cat si din Romania, sa aiba o copilarie frumoasa si fericita, sa fie iubiti si protejati si sa aiba toate oportunitatile pentru a se dezvolta si pentru a deveni oameni frumosi, oriunde ar fi in lume.

Un sincer LA MULTI ANI tuturor copiilor !

sursa: https://www.officeholidays.com/holidays/international-childrens-day

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu