Altele

Noua metoda de inselatorie – cu ajutorul tehnologiei „deep fake”

Scris de Daniel Solheim

Te suna sora ta la telefon ca sa iti ceara niste bani imprumut. Ii cunosti bine vocea. Dar daca nu este ea la celalalt capat al liniei telefonice?

– Parca este inceputul unui film de groaza, dar este ceva ce vedem din ce in ce mai des, spune Stig Randsborg. El lucreaza zi de zi cu identificarea furturilor de identitate pentru Tenerity, o companie care ajuta persoanele din Norvegia care au fost expuse la furtul de identitate.

Asigurarea Frende Forsikring informeaza intr-un comunicat de presa ca situatia descrisa mai sus este un exemplu in care se foloseste tehnologia deep fake. Asta inseamna ca poze, filmari si sunet sunt manipulate. Dintr-o data te suna o persoana care se aude ca sora ta, fiul tau sau un unchi, dar in realitate este un infractor la celalat capat al liniei.

– Inspaimantator de priceputi

– Inainte sa iti dai seama ce s-a intamplat ai si trimis bani unei persoane apropiate tie, crezi tu. Si atunci incepe inselatoria, spune responsabilulu in materie de IT de la Frende Forsikring, Tron Ingebrigtsen.

– Infractorii au devenit inspaimantator de priceputila deep fake, spune Randsborg de la firma Tenerity.

Tehnologia deep fake ofera posibilitatea de a crea imagini ale unor persoane sa de a construi voci care nu exista. Poti reusi sa faci ca rezultatul sa se vada sau sa se auda ca o persoana cunoscuta care spune sau face ceva, lucru la care persoana respectiva nu a participat absolut deloc, spune Ingebrigtsen.

– Avem deja cazuri la noi care dau de inteles ca infractorii au folosit tehnologie deep fake pentru a insela alte persoane, spune Stig Randsborg.

Abuzeaza de informatii cu caracter personal

– Inselatoriile pe internet nu sunt un lucru nou, dar multi nu se gandesc ca tehnologia ofera hotilor conditii bune de munca si in progres continuu, spune Ingebrigtsen.

– Tehnologia de azi face posibila creerea de informatii personale false. Copii ale vocilor sunt facute de la persoane reale, in timp ce fotografii si filme sunt manipulate si par reale, spune Stig Randsborg.

Poate strica mult

Hotii pot ajunge departe daca ai un cont deschis pe mediile sociale, daca ai filme cu tine pe mediile sociale, in care iti folosesti vocea sau ei, prin alte metode au facut rost de informatii cu caracter personal precum nume, adresa, numar personal.

– Tehnologia deep fake a devenit avansata si convingatoare. Are un mare potential pentru a duce in eroare si de a abuza persoane care nu au nici o banuiala, spune Tron Ingebrigtsen.

Schimbarea fetei, manipularea corpului sau copierea vocii pot fi rezultatul.

– Asteptam o crestere a numarului de astfel de cazuri in timpul care urmeaza si ca va fi foarte greu sa deosebesti adresarile reale de ceea ce este fake.

– Este un trend sinistru. Gandeste-te ce se poate intampla cu increderea noastra fata de persoane credibile cand aceste lucruri vor deveni mai obisnuite, spune Tron Ingebrigtsen.

Varstnicii mai vulnerabili

In ultimul an, multi varstnici au fost afectati de tentative de inselaciune indreptate tintit spre ei, in care straini se dau drept a fi persoane de la banca sau de la politie.

– Multi au fost inselati de sume mari de bani pentru ca nu au suficiente cunostinte la ce sa fie atenti, spune Randsborg.

In sondajul efectuat de Autoritatea de Supraveghere a Mediilor, 41 la suta din varstnicii chestionati au spus ca au competente limitate in ce priveste dezinformarea.

Autoritatea de Supraveghere a Mediilor a intocmit un program de instruire pentru varstnici astfel incat acestia sa isi poata creste capacitatea de discernamant digital si cunostintele in legatura cu critica surselor. Programul de instruire a fost dezvoltat in colaborare cu Seniornett Norge si Faktisk.no.

– Este foarte bun si util pentru toti. Daca te tii actualizat in legatura cu siguranta pe internet si inveti sa deosebesti continut fals de continut real , este mai usor sa eviti abuzul pe internet si furtul de identitate, spune Randsborg.

Asa te poti proteja impotriva inselatoriilor
  • Fii constient ce fel de informatii despre tine partajezi cu alte persoane
  • Nu da nimanui, niciodata, parola ta
  • Verifica cine este expeditorul (emailului, mesajului, sms-ului) inainte sa dai click pe link sau pe anexa pe care o primesti.
  • Evalueaza daca informatia este reala inainte ca sa o partajezi mai departe
  • Porneste functia de confirmare in doi pasi, pentru a-ti asigura conturile de utilizator
  • Foloseste intotdeauna un cod sau o parola pe telefon, tableta si pe calculator
  • Deactiveaza sau sterge conturile de utilizator pe care nu le folosesti
  • Suna la compania ta de asigurare si verifica daca asigurarea acopera recomandari si ajutor pentru a rezolva problemele in urma unui furt de identitate

sursa: Romerikes Blad

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu