Altele Știri

O actiune gigantica a politiei – sapte persoane arestate in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

La nivel mondial au fost arestate peste 800 de persoane intr-o actiune internationala a politiei. Sapte dintre acestia au fost retinuti in Norvegia

Politia europeana Europol confirma intr-o conferinta de presa, marti dimineata, ca au fost retinute peste 800 de persoane intr-o actiune coordinata a fortelor de politie.

In total, la aceasta operatiune au participat 16 tari, operatiunea avand mai multe denumiri: „Operation Trojan Shield”, „Ironside” si „Green Light”.

Operatiunea a fost indreptata impotriva infractorilor care se foloseau de o aplicatie criptata de chat, AMoM. Norvegia se afla printre tarile care au participat la aceasta operatiune, a confirmat KRIPOS (Serviciul National de Investigatii Criminalistice din Norvegia) fata de Dagbladet marti dimineata.

Intr-un comunicat de presa publicat marti dimineata, KRIPOS anunta ca, in cadrul operatiunii, au fost arestate sapte persoane in Norvegia.

Au fost confiscate cantitati insemnate de droguri si a fost descoperita o noua modalitate de introducere a drogurilor in tara.

– Acest mod de operare a fost necunoscut pana acum si pentru mai multi din partenerii nostri de colaborare internationali si a primit atentie la nivel international. Din considerente legata de ancheta aflata in desfasurare nu dorim sa dam detalii despre aceasa noua metoda, a consemnat juristul de politie Morten Stene in comunicatul de presa.

Mai multe camioane cu droguri au fost oprite in Suedia. Politia crede ca acestea urmau sa ajunga ulterior in Norvegia.

Au fost confiscate opt tone de cocaina

Printre cei prezenti la conferinta de presa se afla si directorul adjunct al Europol, Philipe Lecouffe.

Lecouffe incepe prin a confirma faptul ca, printre alte tari, Norvegia, Danemarca, Suedia si Finlanda au participat la aceasta operatiune.

– Am efectuat una dintre cele mari si mai bine coordonate operatiuni impotriva canalelor de comunicare criptate pana in prezent, spune Lecouffe.

El mai spune ca aplicatia AMoM a fost dezvoltata de FBI in 2018 si ca acum este inactiva, dupa ce a fost stocata toata comunicatia pe ea. Peste 12.000 de utilizatori au folosit canalele de comunicare, care erau in conectie cu peste 300 de retele infractionale.

– Peste 800 de persoane au fost retinute si peste 700 de locatii au fost perchezitionate. Au fost confiscate peste 8 tone de cocaina, a mai spus Lecouffe.

155 persoane retinute in Suedia

Seful investigatiilor, Linda H Staaf, de la politia suedeza spune ca au arestat 70 de persoane in Suedia. In cursul intregii operatiuni au fost retinute, pana acum, 155 de persoane in Suedia.

Ea mai informeaza ca au fost confiscate o serie de masini, arme, cantitati mari de droguri si alte bunuri in legatura cu actiunile de luni.

– Politia suedeza a lucrat intens si foarte hotarat pentru a combate infractionalitatea organizata, spune Staaf. Ea sustine ca, printre altele, prin intermediul operatiunii au fost impiedicate 10 omoruri, doar in Suedia.

Ea preconizeaza ca vor fi efectuate si alte arestari. Cele mai multe mesaje pe care politia le are acum in control sunt in engleza, olandeza si suedeza.

– Am reusit sa recastigam avantajul

Comandorul Jennifer Hurst, de la politia australiana spine ca ea considera ca autoritatile politienesti au dat o lovitura puternica, azi, reteleor infractionale organizate, la nivel mondial.

Hurst mai spune ca au fost efectuate peste 500 de perchezitii si ca, in Australia, au fost impiedicate cel putin 21 de omoruri, in cadrul actiunii.

AKSJON: Politi fra hele verden aksjonerte mot en rekke kriminelle nettverk i forbindelse med «Operation Trojan Shield». Her forbereder australsk politi seg på aksjon. Foto: Politiet
Politisti din intreaga lume au actionat impotriva unor retele infractionale in legatura cu operatiune „Operation Trojan Shield”. In imagine, politia australiana se pregateste pentru actiune

– Pentru noi, operatiunea „Ironside” este doar inceputul, spune Hurst.

– Infractorii stiu acum, ca politia a recastigat avantajul, mai spune ea.

MOTORSYKLER: Motorsykler beslaglagt under Operasjon Ironside. Foto: Australian Federal Police/Handout via REUTERS / NTB
Motociclete confiscate in timpul operatiunii „Ironside” – Australia
NARKOTIKA: I Australia ble det tatt beslag av 3,7 tonn narkotika. Foto: Australian Federal Police/Handout via REUTERS / NTB
In Australia au fost confiscate 3,7 tone de droguri.
NARKOTIKA: Narkotika beslaglagt av australsk politi i Operasjon Ironside. Foto: Australian Federal Police/Handout via REUTERS / NTB
Droguri confiscate in cadrul operatiunii „Ironside”
KLOKKER: Også klokker ble beslaglagt. Foto: Australian Federal Police/Handout via REUTERS / NTB
Ceasuri confiscate in aceeasi operatiune.

VÅPEN: Våpen beslaglagt av australsk politi. Foto: Australian Federal Police/Handout via REUTERS / NTB
Arme confiscate de politia australiana

sursa: Dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu