Altele

O lege nouă și mai contemporană a protecției copilului va intra în vigoare de la 1. ianuarie 2023 – comunicat al guvernului Norvegiei

Scris de Daniel Solheim

La data de 14.10.2022, în consiliul de miniștri a fost adoptată decizia ca noua lege a protecției copilului să intre în vigoare cu începere de la 1. ianuarie 2023.

Actuala lege a protecției copilului are 30 de ani vechime și scopul noii legi este de a oferi o lege mai accesibilă și mai modernizată, care să fie mai ușoară și mai ușor de utilizat – și mai bine adaptată la societatea din zilele noastre.

Vezi aici articolul privind modificările din noua lege a protecției copilului (Bufetat.no)

– Noua lege a protecției copilului va contribui la creșterea accentului pe munca preventivă și intervenția timpurie, va contribui la o mai bună activitate profesională în domeniul protecției copilului și va consolida securitatea juridică pentru copiii și părinții care primesc ajutor din partea serviciului de protecție a copilului. Legea pune nevoile copilului în centru și facilitează consolidarea resurselor din jurul copilului, spune ministrul Familiei și copiilor, Kjersti Toppe (Partidul de Centru).

Noua lege privind protecția copilului se bazează pe evaluări amănunțite ale obligațiilor Norvegiei în materie de drepturi ale omului, prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Convenția ONU privind Drepturile Copilului, precum și pe noile practici ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și a Curții Supreme din Norvegia.

În lege, este clarificată obligația serviciului de protecție a copilului de a monitoriza copiii și părinții. Interesul superior al copilului trebuie să fie considerentul fundamental în activitatea de protecție a copilului, iar acest lucru este subliniat în lege. Drepturile copilului și ale părinților la o viață de familie și obiectivul de reunire a copilului cu părinții în urma preluării custodiei, sunt specificate, de asemenea, mai clar. De exemplu, în lege se precizează că deciziile privind programul de vizită trebuie să se bazeze pe o evaluare corectă, în care, trebuie să se țină seama, printre altele, de posibilitățile copilului și a părinților acestuia de a menține și întări legătura dintre ei.

Legea va duce și la evaluări mai aprofundate, o echilibrare mai corectă a considerentelor contradictorii, o documentare mai bună și o determinare mai dinamică a programului de vizită. În acest fel, legea va contribui la asigurarea faptului că practica se încadrează în obligațiile noastre privind drepturile omului.

Facilitează participarea copilului

Dreptul copilului de a participa este un drept fundamental al omului și important pentru a proteja securitatea juridică a copilului în cazurile de protecție a copilului.

– Dreptul copilului de a participa este, de asemenea, consolidat în noua lege. Mai multe modificări vor contribui la posibilitatea copilului de a da declarații la serviciul de protecție a copilului într-un mediu sigur. În cazurile de protecție a copilului, ascultarea opiniei copilului va fi un element esențial pentru a putea determina care este interesul superior al copilului, spune Toppe.

Introducerea cerințelor de competență în serviciile de protecție a copilului

Competența profesională și cunoștințele de specialitate sunt o condiție prealabilă pentru a oferi un ajutor bun și adaptat. Prin urmare, mai multe modificări importante ale Legii privind protecția copilului au intrat în vigoare odată cu intrarea în vigoare a reformei privind protecția copilului la începutul anului. Printre acestea se numără introducerea unei cerințe pentru o diplomă de master în protecția copilului sau altă educație la nivelul relevant pentru angajații din serviciul de protecție a copilului, precum și modificări legislative care vor contribui la o mai bună gestionare și management general al serviciului de protecție a copilului. Scopul este ca copiii și părinții să fie bine monitorizați, indiferent de cine întâlnesc în cadrul serviciului de protecție a copilului.

Furnizori privați de servicii în domeniul plasamentelor

Pentru a asigura securitatea juridică a copiilor și părinților, serviciul de protecție a copilului trebuie să aibă managementul și controlul necesar asupra sarcinilor sale. Odată cu noua lege, Serviciul de protecție a copilului nu mai poate folosi casele de plasament care au încheiat un acord cu un furnizor privat de servicii privind compensarea și conținutul sarcinilor casei de plasament.

– Este important ca serviciul de protecție a copilului să monitorizeze modul în care se descurcă copiii aflați în plasament, conținutul inițiativei de plasament și costurile, spune Toppe.

Pentru a oferi timp pentru ajustare, această modificare nu va intra în vigoare înainte de data de 1. iulie 2023.

sursa: Guvernul Norvegiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu