Altele Media Sănătate

O noua tulpina a virusului a fost depistata in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Pentru prima data a fost inregistrat un caz de infectie cu tulpina lambda, care are un potential de infectie foarte ridicat, in Norvegia. FHI monitorizeaza situatia cu atentie, dar nu crede ca aceasta varianta va reusi sa se dismineze in Norvegia.

Tulpina Lambda a fost depistata pentru prima data in Peru, in august 2020, dar in ultimele luni s-a raspandit intr-o serie de tari pe tot globul.

Acum a fost depistat primul caz de infectie cu tulpina lambda.

– Pot exista mai multe cazuri in Norvegia, dar probabil ca nu este asa, spune medicul sef, Preben Aavitsland, de la FHI.

OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a cartografiat Lambda ca o varianta de interes si monitorizeaza situatia.

DELTA: Overlegen tror det blir vanskelig for nye virusvarianter å utkonkurrere delta-varianten som dominerer i Norge nå.
Delta: Medicul sef crede ca va fi dificil pentru alte tulpine ale virusului sa depaseasca tulpina Delta, care domina in Norvegia in momentul de fata.
Urmarim situatia

FHIA nu poate sa informeze cand sau unde in tara a fost facut testul pozitiv cu tulpina Lambda, dar asta s-a intamplat candva in timpul ultimelor saptamani.

Deocamdata, cunostintele si cercetarile efectuate in legatura cu aceasta tulpina sunt putine, dar mai multi cercetatori internationali se tem ca lambda poate fi mai contagioasa si sa reactioneze mai putin la vaccin.

– Ce anume va ingrijoreaza la aceasta varianta?

– Are niste mutatii care dau o contagiozitate mai mare si poate evita o vaccinare anterioara intr-o anumita masura, dar nu mult, si in orice caz nu atat de mult precum o face tulpina Delta, spune Aavitsland.

In raportul saptamanal de saptamana trecuta reiese ca FHI priveste aceasta tulpina drept una de interes.

– Asta inseamna ca o monitorizam dar devine tot mai putin interesanta deoarece nu reuseste sa inlocuiasca tulpina Delta, care domina acum, spune Aavitsland.

A fost depistata in 40 de tari

Conform bazei de date GISAD, tulpna Lambda este inregistrata acum in 40 de tari.

Tulpina Lambda a avut o raspandire mare in America de Sud, dar s-a raspandit si intr-o serie de tari europene, printre altele, Suedia, Danemarca, Spania, Franta si Germania.

In Suedia au fost raportate pana acum trei cazuri de infectie cu aceasta tulpina, scrie publicatia Expressen.

– Cunostintele despre aceasta tulpina sunt deocamdata foarte vagi. Stim ca este contagioasa dar nu stim daca e mai contagioasa decat tulpina Delta, spune Ali Mirazimi, profesor in virologie clinica de la Institutul Karolinska din Stockholm.

Poate influenta diseminarea

OMS scrie in raportul sau ca Lambda are mai multe modificari in proteina „spike”. Asta poate insemna ca tulpina are proprietati modificate care pot face virusul mai contagios.

– Deocamdata este prost cartografiata, dar cercetatori din Chile considera ca este vorba de mutatii sla proteinei spike de pe virus, care, asemanator variantei Delta, poate duce la o contagiozitate mai mare si un efect redus al anticorpilor, spune Directorul adjunct al Directiei de Sanatate, Espen Rostrup Nakstad.

DÅRLIG KARTLAGT: Nakstad sier at Lambda-varianten foreløpig er dårlig kartlagt.
Prost cartografiata: Nakstad spune ca tulpina Lambda este, deocamdata, prost cartografiata.

NU este un lucru obisnuit ca sa apara noi tulpine ale virusului care apoi se raspandesc in Norvegia.

– In ce fel pot, noile tulpini ale virusului, sa influenteze situatia diseminarii virale din Norvegia?

– In cazul in care efectul vaccinului este redus, vor putea influenta diseminarea virala si mari probabilitatea ca persoane nevaccinate sa ajunga in contact cu virusul, spune Nakstad.

Naktad subliniaza ca este, din acest motiv, important ca aceste tulpini sa fie depistate si sa se reduca diseminarea lor cu ajutorul testarii.

De la unu la 50 la suta.

Varianta Lambda este responsabila pentru 81 la suta din cazurile noi de infectie depistate in Peru in ultimele saptamani, scrie The New York Times.

Cand cercetatorii au descoperit tulpina in vara trecuta, nu a trezit un interes prea mare. Dar pe parcurs, odata cu cresterea diseminarii, cercetatorii au inceput sa urmareasca modalitatea prin care virusul se disemina.

– Pana in martie, tulpina lambda se gasea in 50 la suta din probele prelevate in Lima. In aprilie se afla in 80 la suta din proble din Peru. Faptul ca a sarit de la 1 la 50 la suta este un indicatori timpuriu ca este vorba de o tulpina mai contagioasa, spune medicul Pablo Tsukayama, microbiolog molecular la Universitatea Cayetano Heredia, in dialog cu Al-Jazeera.

Chiar daca FHI monitorizeaza diseminarea tulpinei in Europa, Aavitsland nu este ingrijorat ca tulpina Lambda va prelua conducerea aici in Norvegia.

– S-a raspandit masiv in America de Sud, dar nu se pare ca ar reusi sa ia locul tulpinei Delta in Europa. Se disemineaza mai usor decat varianta initiala a virusulu, dar probabil nu mai usor decat Delta, spune Aavitsland.

sursa: tv2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu