Altele

Organizația ”Evangeliesenteret” din Oslo înregistrează un nou vârf al numărului persoanelor care solicită ajutor: – Nevoile sunt mai mari

Scris de Daniel Solheim

Evangeliesenteret din Oslo nu a mai împărțit asemenea cantități de alimente ca acum, iar nevoile sunt acute, spune managerul centrului, care săptămâna trecută a tras un semnal de alarmă cu privire la propunerea de buget pentru anul viitor cu privire la ”magazinul alimentar la dependenților de droguri”. Apoi, a venit punctul de cotitură.

Căldură: ”Veteranul” Per (dreapta) ne spune că Evangeliesenteret este cel mai sigur lucru pe care îl are.. Aici primește o îmbrățișare caldă de la managerul centrului, Stian Ludvigsen.

Deja înaintea orei de deschidere, rândul de persoane care așteaptă la intrarea centrului Evangeliesenteret devine tot mai lung cu fiecare minut care trece. Imediat după ce ușile se deschid la ora 12.00, câteva zeci de persoane pot intra înlăuntru.

– Acest loc este extrem de important pentru cei cu probleme și cei doborâți la pământ, Noi, cei care venim aici, suntem foarte vulnerabili, dar aici suntem întâmpinați cu o căldură autentică și cu dragoste. Mulți s-ar fi prăpădit dacă acest centru ar fi fost închis, pentru că aici este al doilea cămin pentru noi, ne spune Per.

Veteranul: Per are probleme cu picioarele și folosește un scuter, ”Clara”, cu care vine din zona Torshov până în centrul capitalei Oslo.

El a fost client la Evangeliesenteret timp de 25 de ani și se autointitulează veteran. Chiar dacă de trei ani nu mai consumă substanțe interzise, Per subliniază că centrul este la fel de important pentru el și în ziua de azi.

– Nesăbuit, brutal și fără inimă

În urmă cu puțin timp, managerul de la Evangeliesenteret a tras un semnal de alarmă datorită propunerii bugetare pentru anul viitor.

– Acum este un moment de nevoie și de criză în Norvegia și tocmai acum ni se spune că trebuie să facem economi, spune cu disperare managerul centrului Evangeliesenteret din Oslo, Stian Ludvigsen.


info:

Centrul Evangeliesenteret din Oslo

  • cel mai mare centru de alimente pentru persoane dependente de droguri și persoane fără adăpost
  • o organizație de voluntariat care oferă servire cu hrană caldă și alimente pentru acasă de trei ori pe săptămână
  • în 2022, centrul va distribui aproximativ 500 de tone de alimente
  • mai puțin de 400 de tone de alimente sunt distribuite prin sistemul Centralei pentru alimente iar peste 100 de tone de alimente sunt aduse direct de la producători
  • alimentele distribuite sunt alimente care altfel ar fi distruse

Evangeliesenteret a solicitat 1,5 milioane de coroane ca subvenție de la bugetul local pentru anul 2023, în timp ce propunerea de buget a consiliului municipal a fost de doar 300.000 de coroane. În realitate, asta ar însemna să închidem ușile, spune managerul.

– Ar fi fost nesăbuit, brutal și fără inimă să economisești bani la cei mai slabi din societate. În această perioadă, este inutil ca să avem de purtat și această bătălie, spune Ludvigsen.

Meniul: Hrana caldă oferită azi constă din cod, bacon, cartofi și salată de varză.

Sute de pungi: Evangeliesenteret împarte gratuit aproximativ 550 de pungi cu alimente în fiecare zi de program.
Salvarea

Chiar în timpul vizitei reporterilor Dagbladet la Evangeliesenteret, managerul Stian Ludvigsen primește un cadou de Crăciun neașteptat: reprezentanta partidului Roșu din consiliul municipal, Ylva Holm Torsteinson îl sună pentru a-l anunța că partidul ei a reușit să negocieze o subvenție de 1,6 milioane de coroane pentru 2023.

– Faptul că ne putem continua activitatea mai departe este un lucru enorm de mare. Sunt foarte recunoscător iar vestea este emoționantă pentru mine. Se vorbește despre aruncarea a 500 de tone de alimente dacă nu ar putea fi folosite aici la noi, se bucură Ludvigsen.

Satisfăcut de rezultatul negocierilor: – Aceasta a fost o operațiune de salvare. Eram la marginea prăpastiei, deci pentru mine este încă greu de înțeles, spune Stian Ludvigsen.

Aproximativ 550 de pungi cu alimente se împart celor nevoiași în fiecare zi când centrul este deschis. Anul trecut, Evangeliesenteret a împărțit 450 de tone e alimente iar în acest an, se estimează că se va depăși cifra de 500 de tone. Acest lucru înseamnă o creșterer cu 14-15%.

– Oamenii sunt foarte disperați pentru că alimentele sunt foarte scumpe și, pentru ei, este o mare problemă. Creșterea pe care am înregistrat-o în acest an reflectă faptul că nevoile în rândurile acestei categorii de oameni sunt mult mai mari, ne spune managerul.

Tom este unul din cei care se folosește des de oferta centrului Evangeliesenteret. El nu reușește să găsească cuvinte suficient de potrivite pentru a putea descrie activitatea centrului suficient de bine.

Tom ne spune că viața i-a fost schimbată după ce a ajuns la Evangeliesenteret în 1989.

– Locul acesta a fost, într-adevăr, crucial pentru mine. Evangeliesenteret este ancora mea în viață, și nu există un al doilea loc pentru mine, spune Tom.

Marele erou

La câteva ore după ce Stian Ludvigsen a primit marea veste la telefon, la Evangeliesenteret au sosit și doi reprezentanți din consiliul local pentru partidul Roșu – Ylva Holm Torsteinson și Maren Rismyhr.

Bucuria umple localul și indiferent că mănâncă sau își verifică conținutul pungii cu alimente, toți se opresc pentru a aplauda.

Recunoștință: Politiciana Ylva Holm Torsteinson primește o îmbrățișare caldă din partea unei persoane dependente de oferta de alimente de la Evangeliesenteret.

– Centrul Evangeliesenteret era pregătit să primească doar 300.000 de coroane ca subvenție de la consiliul municipal. Am dorit să le oferim încă 800.000 în plus și am avut negocieri cu celelalte partide din consiliul municipal. Acestea au dus la acest rezultat, spune Torsteinson.

– În plus, Evangeliesenteret a primit și o subvenție de Crăciun de 500.000 de coroane, bani pa care îi va primi anul acesta, adaugă ea.

O atmosferă caldă în ciuda temperaturii scăzute

Pavel și Janne vin la Evangeliesenteret în fiecare zi când se împart alimente, lucru pe care îl fac de ani de zile. Ambii spun că sunt dependenți de această ofertă dar, ei subliniază că Evangelisenteret înseamnă mai mult decât doar alimente.

– E foarte rece afară acum, dar aici înlăuntru atmosfera e atât de caldă. Acest loc înseamnă foarte mult pentru mine, nici nu pot să descriu asta în cuvinte, spune Pavel.

Pavel și Janne, care doresc să râmână anonimi, apreciază faptul că se pot simți bine la Evangeliesenteret fără să fie desconsiderați.

– Pot să vin aici să mă încălzesc, să mă usuc, să dorm aici, fără să fiu dat afară. Indiferent că ești murdar sau nu, aici poți să vii fără ca cineva să se uite la tine de sus, mai adaugă el.

Janne încuviințează la cele spune de prietenul ei.

– Acest loc este dovada că oamenilor le pasă de semenii lor și că doresc să îi ajute, lucru pe care îl apreciez enorm de mult.

sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu