Altele

Poporul este impartit in ce priveste numirea lui Jens Stoltenberg in functia de sef al Bancii Norvegiei

Scris de Daniel Solheim

Peste 40 % dintre cei chestionati intr-un nou sondaj, sustin numirea lui Jens Stoltenberg in functia de sef al Bancii Centrale. Dar doar un sfert dintre cei chestionati spun ca au incredere in procesul care a dus la numirea lui in functie.

Jens Stoltenberg a fost prezent via conexiune digitala din Bruxel cand Trygve Slagsvold Vedum l-a prezentat azi ca nou sef al Bancii Norvegiei.

Aceste rezultate provin din primul sondaj efectuat dupa numirea lui Jens Stoltenberg prin consiliul de ministri, vineri.

La solicitarea NRK, Norstat a efectuat un sondaj in care au fost puse doua intrebari despre Stoltenberg si noua sa functie.


Astfel a fost efectuat sondajul:

La sondaj au raspuns 1004 persoane in ziua de vineri, 4. februarie, intre orele 12.48 si 14.24.

Dintre cele 1004 persoane chestionate, 925 aveau cunostinte despre discutia legata de propunerea unui nou sef al bancii centrale.

Sondajul, efectuat de Norstat, a folosit un segment de comoditate din populatie, in care scopul a fost de a obtine un raspuns cat mai rapid.

Segmentul consta din persoanele vare raspund primele si este echilibrat prin statistica populatiei.


In ce priveste intrebarea daca persoanele chestionate sustin numerea lui Stoltenberg, populatia este impartita.

In total 41,1 % spun ca „in mare masura” sau „intr-o anumita masura” sustin numirea.

In acelasi timp, 44,5% spun ca sustin numirea „intr-o mica masura” sau „deloc”.

Modul in care cei chestionati sustin numirea lui Stoltenberg.
Putina incredere

Cealalta intrebare este daca oamenii au incredere in procesul de selectionare si angajare care a dus la numirea lui Stoltenberg in aceasta functie.

Doar 24,5 % spun ca au „o foarte mare incredere” sau „destul de mare incredere”.

Mai putin de 27,7 % au raspun ca „au foarte putina incredere. In plus, 15,7 % au raspuns ca au „destul de putina incredere”.

Este deja hotarat faptul ca Comisia constitutionala de control a Parlamentului va verifica procesul de numire in functie a lui Jens Stoltenberg.

– Trebuie sa verificam in amanuntime daca aici a fost un proces de selectie real si deschis, sau daca a fost prestabilit, spune seful comisiei, Peter Frølich, de la Partidul Dreapta.

Nivelul de incredere in procesul de selectie si numire in functie
Mai multa sustinere printre femei

Concurenta lui Stoltenberg la functia de sef al Bancii Norvegiei a fost Ida Wolden Bache, care in moment detine functia de sef-adjunct.

Cand a fost stabilit faptul ca functia de sef al bancii centrale va fi scoasa la concurs, mai multi economi de varf au exprimat ca este timpul ca in functie sa fie numita o femeie.

Atat economista – sefa Kari Due Andresen de la Handelsbanken, precum si economista – sefa Kjersti Haugland de la DNB s-au pronuntat in favoarea unei astfel de decizii.

Acum, sondajul NRK arat ca mai multe femei decat barbati sunt multumite de faptul ca Stoltenberg a fost numit.

In timp ce 44 % dintre femei si-au exprimat sustinterea pentru numirea lui, in cazul barbatilor, cei care sustin acest lucru sunt in proportie de 38,3 %.

In acelasi timp, nemultumirea este cu mult mai mare in randul barbatilor. 32,7 % dintre barbati au raspuns „deloc” la intrebarea daca sunt multumiiti de numirea lui Stoltenberg, in timp ce 23 % dintre femei au facut la fel.


Cum s-a produs schimbarea sefului Bancii Norvegiei
  • 3. ianuarie 2021
Un pranz cu prietenii

Knut Brundtlandt, cunoscut in lumea finantelor, invita la un pranz. Pe lista oaspetilor este seful fondului petrolier, Nicolai Tangen si seful NATO, Jens Stoltenberg, pe langa membrii de familie ai celor trei barbati. La acea data, seful bancii centrale, Øystein Olsen, inca nu isi anuntate public intentia de a iesi la pensie. Dar, functia lui este discutata in jurul mesei, confirma participantii fata de ziarul Aftenposten. Conform publicatiei, Tangen si Stoltenberg discutasera anterior despre functia de sef al Bancii Norvegiei cand s-au intalnit in avion cu cateva luni inainte.

  • mai 2021
Inca un pranz

Inca un pranz acasa la Knut Brundtland. De data aceasta, liderul Ap Jonas Garh Støre si seful fondului petrolier, Nicolai Tangen, sunt invitati, conform TV2. Si de data aceasta se discuta despre functia de sef al bancii centrale – din nou, fara ca sa fie neovie, inca, de un nou sef al bancii. Støre, la acel moment avand in fata sa o lunga campanie electorala, scrie catre TV2 ca Tangen a deschis subiectul Stoltenberg in legatura cu discutia despre functia de sef al bancii. – Eu am spus atunci ca daca Ap (Partidul Muncitorilor) va castiga alegerile si noi vom ajunge intr-o pozitie de guvernare, eu aveam sa fie incompatibil in cazul in care Stoltenberg ar fi devenit o varianta de actualitate. Dupa aceea nu s-a mai discutat despre subiect, a scris Støre intr-un epost adresat canalului TV2.

  • 26. august 2021
Olsen isi anunta retragerea

Devine cunoscut public faptul ca cel care a condus Banca Norvegiei din 2011 pana acum, Øystein Olsen, se retrage din functia de sef al bancii centrale. In aceeasi zi, el primeste un telefon de la fostul prim-ministru si actualmente secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, conform publicatiei Aftenposten. Secretarul general al NATO doreste sa discute despre ce inseamna functia de sef al bancii centrale. Timpul lui in cadrul NATO se apropie de final. Ulterior, Stoltenberg avea sa il sune pe Olsen de inca trei ori pentru a discuta despre functie.

  • noiembrie 2021
Speculatii din belsug

In medii incep speculatiile in legatura cu cine va prelua comanda in urma lui Øystein Olsen. Seful adjunct la Bancii Norvegiei, Ida Wolden Bache este scoasa in evidenta ca un candidat sigur. La fel si Jens Stoltenberg. Comentatori politici ai mai multor publicatii si economisti au o parere pozitiva fata de Stoltenberg. Politicienii din opozitie sustin ca el este prea apropiat actualului guvern. In cursul lunii noiembrie, Ministerul de Finante ia legatura cu Stolteberg si cu Wolden Bache si ii indeamna sa isi depuna candidatura pentru functie.

  • 8. noiembrie 2021
Støre se declara incompatibil

Prim-ministrul Jonas Gahr Støre spune, in dialog cu Dagens Næringsliv, ca el este incompatibil in cazul in care prietenul sau, Jens Stoltenberg, va depune candidatura pentru functia de sef al bancii centrale. – Ne cunoastem bine si este foarte clar pentru mine ca eu nu voi putea participa la nici una din partile unui astfel de proces, daca se va ajunge acolo, a spus Støre in dialog cu publicatia.

  • 10. noiembrie 2021
Functia este vacanta

Functia de guvernator al bancii centrale devine vacanta si este anuntata. „Cautam un lider puternic si unificator. Guvernatorul bancii centrale trebuie sa aiba o autoritate prfesioana si experianta relavanta in managementul organizatiilor complexe. Guvernatorul bancii centrale trebuie sa fie un bun comunicator, sa prezinte o mare credibilitate si sa poata reprezenta Banca Norvegiei la nivel national si international” se arata in anunt.

  • 14. decembrie 2021
Stoltenberg pe lista candidatilor

Lista candidatilor pentru functia de guvernator al bancii centrale este publicata. Jens Stoltenberg se afla pe lista si spune ca se simte motivat pentru aceasta functie. El spune ca Ministerul Finantelor a clarificat faptul ca prietenia sa cu premierul si cariera sa politica anterioara nu constituie piedici pentru candidatura sa. In Parlament, lideri politici, atat de dreapta cat si de stanga sunt critici fata de ambitiile lui Stoltenberg.

  • 15. decembrie 2021
Støre omite sa mentioneze contactul avut cu Stoltenberg

Jonas Gahr Støre participa la un interviu cu NTB si discuta despre functia de guvernator al bancii centrale. El explica faptul ca nu a discutat niciodata aceasta functie cu fostul coleg de partid si prieten, Jens Stoltenberg. Dar acest lucru nu este chiar corect. Subiectul a fost deschis, dar nu l-au disctutat datorita functiei lui Støre, a recunoscut el mai tarziu.

  • 23. decembrie 2021
Ministerul Finantelor solicita o evaluare a compatibilitatii

Ministerul de finante a solicitat sectiei juridice din cadrul Ministerului de Justitie sa evalueze compatitilitatea candidatului la functia de guverntaor, Jens Stoltenberg, relateaza publicatia Dagens Næringsliv.

11. ianuarie 2022

Ministerul de Justitie: Stoltenberg nu este incompatibil

Sectia juridica a Ministerului de Justitie publica evaluarea proprie a compatibilitatii lui Jens Stoltenberg. Sectia juridica ajunge la concluzia ca Stoltenberg nu va fi incompatibil in cazul in care va deveni guvernatorul bancii centrale. I evaluare sa, sectia juridca mentioneaza ca descrierile primite despre prietenia dintre Støre si Stoltenberg sunt rare, atat la nivel personal cat si profesional. Sectia juridica nu a evaluat compatibilitatea lui Støre sau a altor membri ai Guvernului.

  • 12. ianuarie 2022
Solberg: O neliniste in crestere

Erna Solberg (Dreapta) isi exprima ingrijorarea in legatura cu independenta guvernatorului bancii centrale, in cazul in care Stoltenberg ar ajunge in functie. Si Frp cere ca ministrul de finante sa intervina si sa raspunda la intrebari in legutura cu propriul contact avut cu Stoltenberg. La acel moment, partidele Rødt, SV, Venstre, Høyre si Frp au exprimat, intr-o forma sau alta, scepticism si ingrijorare legate de candidatura lui Stoltenberg.

3. februarie 2022

Anunta o investigatie in cadrul comisiei de control

Mai multe partide doresc sa prezinte numirea in functie a noului guvernator al bancii centrale in cadrul comisiei de control a Parlamentului, indiferent daca noul guvernator se numeste Jens Stoltenberg sau Ida Wolden Bache. – Acesta este un caz de maxima importanta si de interes public. Va fi foarte normal si foarte necesar ca comisia de control sa poata analiza intrebarile si ingrijorarile, spune seful comisiei, Peter Frølich (Dreapta).


Sursa: www.nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu