Altele Știri

Proprietarii de cabane au pierdut procesul intentat impotriva statului norvegian

Scris de Daniel Solheim

Norvegieni cu cabane in Suedia au castigat in prima instanta, dar au pierdut procesul la Curtea de Apel. Cerinta in legatura cu „lucrari necesare de intretinere” si ca nu au ramas peste noapte a fost validata.

Aproximativ o mie de proprietari de cabane au actionat in instanta pentru a nu sta in carantina dupa ce si-au vizitat cabanele in Suedia.

Conform acestei reglementari, persoane care au proprietati de vacata in Suedia si Finlanda pot fi exceptati de la carantina de intrare in tara daca calatoresc spre proprietatea de vacanta in scopul „lucrarilor necesare de intretinere” si daca nu raman peste noapte.

Proprietarii au considerat ca aceasta cerinta era disproportionata si nu era in conformitate cu legislatia norvegiana.

Cei sase proprietari care au fost in fruntea cazului intentat impotriva statului, au avut castig de cauza in februarie la tribunalul din Oslo, care a concluzionat cu faptul ca cerintele de exceptare nu sunt valabile.

Statul a contestat decizia. In contradictie cu tribunalul, curtea de apel a ajuns la concluzia ca regulamentul era valabil. Drept urmare, Statul si Ministerul sanatatii au fost achitate.

– N-au fost incalcari

Nu au fost constatate incalcari ale drepturilor omului in cei priveste pe proprietarii de cabane, a concluzionat Curtea de Apel Borgarting.

– Masurile au fost proportionate si indreptatite din considerente de protectie a vietii, sanatatii si economiei. Masurile nu au contrazis nici reglementarile SEE in vederea dreptului la libera miscare a persoanelor, serviciilor, marfurilor si capitalului. Masurile s-au incadrat in temeiul legal al legislatiei pentru prevenirea infectiilor. Nu au existat alte motive care sa arate ca regulamentul ar fi fost nul, reiese din sumarul sentintei.

Sentinta a fost unanima.

Curtea de apel considera ca reglementarile carantinei de intrare fac incizii in dreptul la domiciliu si viata de familie a proprietarilor de cabane care sunt constituit ca parti in acest dosar, dar arata ca acest lucru nu inseamna neaparat ca exista incizii corespunzatoare auspra drepturilor altor proprietari de cabane in Suedia.

Norvegienii detin aproximativ 14.200 de cabane in Suedia.

– Trebuie presupus ca multi folosesc cabinele intr-un asemenea fel inca acestea pot fi considerate o „casa” (…), dar, de asemenea, multi nu folosesc cabanele intr-un astfel de mod, mai sta in sentinta.

In timpul procesului, Statul a explicat motivele obligativitatii carantinei si, printre altele, a evidentiat ingrijorarea fata de faptul ca importul de infectie poate duce la diseminarea altor noi variante mutante ale virusului in Norvegia.

– In baza acestor lucruri, Curtea de Apel nu are nici o indoiala ca regula generela privind obligativitatea carantinei pentru persoanele care vin din zone cu diseminare virala mare, ca punct de pornire, este o regula potrivita si legitima pentru a asigura viata, sanatatea si economia, scrie Curtea de Apel mai departe.

– Un semnal inspaimantator

Halvor Stormoen, purtatorul de cuvant al asociatiei Norsk Torpare, caracterizeaza achitarea ca un „semnal inspaimantator”.

Acum cand Curtea de Apel a ajuns la concluzia ca statul a reusit sa stabileasca reglementari care sunt sustenabile, asta inseamna pentru mine ca este un semnal inspaimantator in legatura cu starea democratiei aici la noi in tara, spune el in dialog cu Dagbladet.

El mai adauga ca proprietarii de cabane doresc sa se comporte ca niste cetateni care respecta legea, dar arata ca nu s-a tinut nici un fel de consultare inainte de introducerea regulamentului.

– Am incercat un dialog, o campanie de semnaturi cu aproape 5000 de semnaturi si am propus premise care ni se pareau rezonabile. Dar a fost complet imposibil de realizat, spune Stormoen.

El informeaza ca vor folosi cateva zile pentru a evalua care vor fi urmatorii pasi.

– Acum, imediat dupa sentinta, mi se pare ireal ca cei 1100 de proprietari de cabane care au finantat si au intentat cazul, sa trebuiasca sa raspunda si sa suporte costurile pentru stabilirea unei legislatii decente in tara si pentru a readuce democratia pe drumul bun. Cineva trebuie sa se ocupe de asta. Vom folosi zilele care urmeaza pentru a discuta acest subiect, spune el.

Proprietarii de cabane nu vor plati cheltuielile de judecata.

STENGT GRENSE: Nordmenn med hytte i Sverige gikk til retten for å slippe karantene etter opphold på hytta. Her sperringer på svenskegrensa i Halden kommune. Foto: Torstein Bøe / NTB
Norvegienii cu cabane in Suedia au mers in instanta pentru a nu sta in carantina dupa ce au fost la cabana. Aici sunt bariere la frontiera suedeza din municipalitatea Halden
Foto: Torstein Bøe /NTB
Nu o exceptie neconditionata

In sentinta primei instante, judecatoarea Ingebjørg Tønnesen a stabilit ca proprietarii de cabane nu ar fi primit o exceptie neconditionata sau definitiva de la carantina de intrare. Ea a aratat ca acest aspect ar fi trebuit sa fie evaluat de administratie si sa fie vazut in corelatie cu celelalte masuri si dezvoltarea situatiei diseminarii virale.

Astfel, prorpietarii de cabane nu au avut castig de cauza in cererea lor de a obtine o decizie temporara pentru ca conditiile pentru obligativitatea carantinei sa fie declarate nule cu efect imediat.

De aceea, pana acum, au fost legati de reglementarile in vigoare – in asteptarea deciziei Curtii de Apel.

– Stam in fata unei situatii serioase a diseminarii virale, iar autoritatile noastre de specialitate au fost clare in privinta faptului ca reglementarea carantinei trebuie sa fie cat se poate de generala pentru a ne proteja impotriva importului de infectie si ca aceasta reglementare trebuie sa contina si detinatorii de proprietati de vacanta in strainatate. Guvernul a urmat aceasta recomandare, a explicat ministrul sanatatii Bent Høie intr-un comunicat de presa emis cand statul a decis sa depuna contestatie la decizia tribunalului de prima instanta.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu