Se apropie incet marea zi de cumparaturi a anului, Black Friday, zi in care poti face chilipiruri bune, Dar sunt ofertele intotdeauna la fel de bune pe cat par?
Iata sfaturile Autoritatii Norvegiene pentru Protectia Consumatorilor pentru a nu fi inselat de Black Friday.
1. Nu te lasa orbit de reduceri
40 %, 60% sau 80% reducere? Asta trebuie sa fie un chilipir! Din pacate, nu intotdeauna este si cazul. De fapt, este posibil ca articolul sa fie vandut si mai ieftin intr-un alt magazina, asa ca este bine sa verifici mai multe locuri inainte de a face cumparaturi.
2. Verifica daca pretul a fost intr-adevar redus
Verifica daca pretul initial al articolului care te intereseaza a fost precizat. Daca pretul initial lipseste, este putin probabil ca articolul sa fi fost redus la pret.
3. Verifica intotdeauna istoricul preturilor
Nu avea incredere oarba in marketing, verifica singur preturile de pe piata. Prin intermediul serviciilor de comparare a preturilor, cum ar fi Prisjakt.no sau Prisguiden.no, puteti gasi istoricul preturilor unui mare numar de articole, puteti vedea care magazin ofera cel mai bun pret si cat de mult a fost redus pretul fata de cel initial.
4. Nu te stresa
Marketingul sustine adesea ca trebuie sa faci achizitia chilipirului acum. In multe industrii exista, totusi, perioade promotionale frecvente si deseori va fi posibila reducerea pretului la intervale regulate. Daca verifici istoricul preturilor, vei vedea ca articolul este adesea oferit si la pret redus. Poate ca articolul este si mai ieftia la Cyber Monday sau la reducerile din ianuarie.
5. Fii constient de restrictiile privind limitarile numarului de articole pe care le poti cumpara
Un lucru obisnuit este sa se faca marketing pentru un numar limitat de articole, de ex primele 100 de exemplare ale unui anumit articol sunt oferite la un pret redus. In astfel de situatii te poti simti inselat cand ajungi la casa si esti al 101-lea cand vrei sa cumperi acel articol.
Drepturi la comertul pe nett
Cand faci cumparaturi pe internet sunt, de asemenea, o serie de lucruri la care trebuie sa fii atent.
Recomandarile Protectiei Consumatorului pentru un comert sigur pe internet
Exista multe companii straine care infiinteaza site-uri in limba norvegiana cu domeniu norvegian. Daca doresti sa cumperi ceva de la un magazin pe nett de la care nu ai mai cumparat pana acum, verifica cateva lucruri inainte de a plasa comanda:
- verifica cine se afla in spatele acelui magazin virtual, ca sa stii cui sa te adresezi in cazul in care apar probleme (verifica numele companiei, adresa de e-mail, numar de telefon si numar de organizatie. In cazul in care site-ul nu are informatii de contact sau exista doar un formular de contact, este un semn ca acea firma este neserioasa.
- daca nu cunosti compania, iti recomandam sa faci o cautare pe nett ca sa vezi recenziile altora despre acel magazin virtual. Dar fii atent pentru ca tot timpul apar site-uri neserioase, deci nu este sigur ca acel site este unul corect chiar daca nu gasesti recenzii negative despre el.
- cum sunt preturile din acel magazin virtual in comparatie cu alte magazine virtuale care ofera aceleasi produse? In cazul in care o oferta este prea buna ca sa fie adevarata, este de obicei chiar asa.
- un limbaj incorect pe site este un semn ca poti avea de-a face cu excroci. Informatii despre firme care opereaza in strainatate pot fi deseori ascunse in conditiile de contract sau in conditiile companiei pentru protectia detelor cu caracter personal. Daca faci cumparaturi de la magazine virtuale din afara UE/SEE, nu sunt valabile nici reglementarile pentru dreptul de a te retrage
- daca nu gasesti o adresa norvegiana pe site sau adresa este straina, trebuie sa fi atent la cheltuieli suplimentare pentru TVA si taxe vamale. Mai multe informatii privind achizitii din strainatate gasesti pe site-ul Autoritatii Vamale: https://www.toll.no/no/verktoy/importkalkulator
La cumparaturi din magazine virtuale necunoscute iti recomandam sa folosesti o cartela de credit. In cazul in care produsul nu este livrat, primesti produse copiate sau compania nu respecta dreptul tau de a te retrage, iti vei putea primi banii inapoi de la banca.
In unele cazuri vei putea avea aceleasi drepturi in cazul in care folosesti card de debit, prin care banii sunt retrasi direct din cont.
PayPal are, de asemenea, drepturi proprii pentru utilizatorii sai, in cazul in care folosesti aceasta solutie de plata.
Daca ai comandat produse si nu exista o intelegere cand vor fi livrate, acestea trebuie sa fie livrate in max 30 de zile de la data achizitionarii.
Daca nu primesti produsele la timp, poti sa oferi vanzatorului o perioada suplimentara rezonabila, de ex 10 zile.
In cazul in care produsele nu sunt livrate la termen, ai posibilitatea de a anula achititia si de a-ti primi banii inapoi.
Tu ai dreptul la anulare directa, fara o perioada suplimentara, daca ai informat compania ca livrarea intr-un anumit termen este o conditie decisiva pentru incheierea contractului.
La achizitionari din spatiul UE/SEE poti folosi dreptul de retragere/anulare si sa iti primesti banii, chiar daca nu ai primit produsul.
– Gandeste-te bine si verifica de doua ori pana sa dai lovitura la o oferta. Astfel poti evita sa fi inselat, spune Trond Rønningen, director la Protectia Consumatorului
sursa: Protectia Consumatorului – Forbrukertilsynet

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator