Cercetătorii au studiat modul în care umorul influențeaza relațiile îndelungate. În special, un anume factor pare să fie important.

Ce anume cauți la un partener? Mulți au aceeași părere: respectiva persoană trebuie să fie bună, loială, sinceră, atractiva și amuzantă.
Și umorul, în special, poate fi decisiv pentru o relație bună, spun cercetătorii.
Aceștia au studiat 149 de cupluri heterosexuale și au descoperit ceea ce, probabil, majoritatea femeilor știau deja: dacă vrei ca relația cu un bărbat să dureze – lasă-l să creadă că el este cel mai amuzant dintre voi.
– Rezultatele sugerează că bărbații se pot simți mai adaptatți într-o relație în care partenera ”supraestimează” glumele lor, scriu cercetărorii care au efectuat noul studiu.

De asemenea, ei adaugă că râsul poate fi, de fapt, cel mai bun medicament într-o relație.
Ce au descoperit cercetătorii:
- într-o relație de lungă durată, bărbații spun cele mai multe glume
- de asemenea, bărbații cred că glumele lor sunt cele mai bune
- bărbații au un stil de umor mai agresiv care se auto-întreține
- glumele, râsetele și umorul au avut multe de spus pentru dinamica relației
Un sondaj pe site-ul NRK dezvaluie opinia cititorilor la întrebarea ”Cine este cel mai amuzant în relația voastră?”

I se pare că glumele proprii sunt cele mai bune
Se știe că oamenii apreciază umorul la un viitor partener, dar conform cercetătorilor, se știu mai puține lucruri despre însemnătatea acestei funcții într-o relație deja existentă.
Și tocmai acest aspect au dorit cercetătorii să îl înțeleagă mai bine.
De aceea au recrutat 149 de cupluri care se aflau într-o relație care a durat, în medie, șapte ani. Participanții la studiu au primit o serie de întrebări despre subiectul umorului. Cât de des glumesc cu partenerul? Cât de des percep ca fiind amunzante glumele partenerului?
Rezultatele au arătat că barbații spun cele mai multe glume și că, în plus, aceștia îți apreciau propriile glume ca fiind cele mai bune. Ambele sexe au râs, însă, la fel de mult, de glumele celuilalt partener.
În ce privește umorul, bărbații au avut un stil mai agresiv. Ei au fost, în general, și cei mai fericiți din relație atunci când partenera își evalua propriile glume ca fiind mai slabe.
Cercetătorii cred că rezultatele, per total, înseamnă că umorul joacă un rol-cheie într-o relație romantică în timp.
Se recunoaște pe sine însuși
Sigmund Kveli este pentru multi din regiunea Trøndelag, însăși definiția umorului. El are umorul ca profesie și a fost laureat pentru activitatea sa, printre altele pntru cel mai bun text in cadrul festivalului Norsk Revyfestival.
Dar care este situația în viața privată – este oare umorul la fel de important și în viața cotidiană?
– Da, este foarte important. Ca partenerii să poata glumi unul cu celălalt și să înțeleagă glumele.
– Care din voi este cel mai amuzant la voi acasă?
– Dacă ar fi să trăim de pe urma umorului, cred că eu aș fi câștigat mai mulți bani decât soția mea, spune Kveli.
Dar, el recunoaște că ea trebuie să suporte o porție destul de mare de umor slab, pentru că lui îi place să testeze diverse jocuri de cuvinte.
– Un oftat adânc poate fi o apreciere bună a unui joc de cuvinte care iese anapoda, spune umoristul.
El crede ca studiul de cercetare nimerește bine. Că bărbații deseori au nevoia să fie cei mai amuzanți și că așa-numitul ”umor de tată” este o parte din acest aspect.

Râsul și hormonul fericirii
Folosirea umorului în viața cotidiană și în general în relații, ne face mai rezistenți în fața provocărilor vieții, crede May-Bente Høiland-Lode. Ea ține prelegeri și a scris o carte despre fericire.
Autoarea crede ca deseori este ușor ca gândurile noastre să intre într-o spirală descendentă, negativă, în care ajungi să te auto-compătimești.
– Când privești ceea ce se întâmplă în jurul tău cu o doză de umor, gândurile se schimbă. Asta nu înseamnă că ceea ce este negativ nu se întâmplă, dar modul în care întâmpinăm acea situație, modul în care vedem ceea ce se întâmplă, se modifică atunci când avem un acces pozitiv la acea situație.

Astfel, umorul ne poate face mai fericiți, pentru că noi ce concentrăm în mod conștient asupra acelor aspecte care ne oferă bucurie, explică Høiland-Lode.
Ea crede, de asemenea, că umorul este bun într-o relație de cuplu.
– Să poți să râzi de aceleași lucruri, de glumele celuilalt, creează unitate și crește satisfacția relației dintre parteneri. Când râdem de aceleași lucruri, percepem o mai multă siguranță și deschidere, și nu mai suntem atât de vigilenți.
Râsul contribuie și la faptul că organismul produce endorfine, hormonul de fericire al organismului. Umorul și un râs bun cresc senzația de bine și reduc nivelul hormonilor de stres, cortizon și adrenalină, în același timp în care, atunci când râdem, crește nivelul de endorfine.
sursa: NRK.no
Doar un scurt fragment pentru descretirea fruntilor intr-o frumoasa zi de duminica:
Pentru episodul complet apasati aici: https://www.youtube.com/watch?v=7P6nnf-Kfw8

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator