Un infern de flacari ameninta statiuni de vacanta de-a lungul intregii coaste in Turicia, tara care nu are suficiente aeronave pentru a stinge incendiile de vegetatie.
– Europa trebuie sa ne ajute, se roaga turcii disperati.
Coasta Turciei este cunoscuta pentru muntii abrupti, cu vai care duc pana jos golfuri cu apa de culoarea turchizului. Aici cresc molizi frumosi si pinii meditareneeni aproape unii de altii.
In ultima saptamana, aceste paduri s-au aprins ca chibriturile. Mii de oameni au fost fortati sa se refugieze din cauza flacarilor.
La telefon din regiunea Marmaris, una din cele mai afectate zone de-a lungul coastei de la marea Egee a Turciei, Reyhan Yaman vine cu un strigat dupa ajutor:
– Avem nevoie de aeronave din toate tarile care sa ne poata ajuta. Pierdem batalia impotriva flacarilor la sol. Incendiile continua sa se raspandeasca in toata regiunea. Este foarte periculos in mai multe locuri, spune Yaman in dialog cu VG.
Yaman, o femeie care lucreaza in breasla imobiliara indreptata spre turims, a coordinat eforturile voluntarilor din regiune.
– Din pacate, multe din aeronavele pentru stingerea incendiilor din Turcia stau la sol datorita defectiunilor tehnice, spune Yaman.
UE a trimis trei aeronave pentru a sustine Turcia in lupta impotriva flacarilor, una din Croatia si doua din Spania, informeaza Comisia UE.
Cel putin opt persoane au decedat in Turcia, informeaza autoritatile turce. Guvernul explica, prin intermediul agentiei de presa Anadolu, ca toate efectivele de aeronave, elicoptere si drone au fost luate in folosinta pentru a stinge incendiile.
Din 129 de incendii de vegetatie, pompierii au reusit sa controleze 122, sustinea ofiterul de presa al presedintelui Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun, luni.
Publicatia turceasca Hürriyet scrie ca satelitii arata cum zona Marmaris este bantuita de incendii care incep pe inaltimi si se raspandesc spre coasta.
Turistii au fost evacuati
Statiunea Turunc din apropierea orasului Marmaris este pe cale sa fie inconjurata de flacari, iar autoritatile au cerut populatiei sa evacueze. Armata a trimis duminica doua nave pentru a evacua populatia.
– Situatia este inca dramatica. Suntem suparati si dezamagiti de faptul ca Turcia este atat de prost pregatita, spune Yaman in dialog cu VG luni.
Ea povesteste ca populatia locala este dependenta de turism dar se teme ca o noua lege va da posibilitatea de a dezvolta zona cu noi retele hoteliere dupa incendii, asa cum este mai la sud, de-a lungul coastei.
– Cea mai frumoasa parte a Turciei arde. Casele pot fi construite din nou, dar padurile de pin mediteranean sunt pierdute pentru totdeauna.
Presedintele Erdogan a vizitat zonele afectate si promite ajutor din partea statului pentru reconstruirea zonelor.
– Presedintele spune ca vrea sa protejeze natura si sa planteze padurile din nou, dar noua ne este teama de ce urmeaza sa se intample, spune Yaman.
Turist norvegian: – Cateva zile de groaza
Terje Casper Halvorsen (73) este unul din multi norvegieni care detin un apartament de vacanta in Turcia, in localitatea Side, intre Antalya si Antakya. Luni dimineata s-a trezit la un golf acoperit de fum, povesteste el la telefon.
– Au fost niste zile de groaza, dar ne-am simtit in siguranta aici unde suntem. Padurea din apropiere de Side a ars, dar din fericire, au reusit sa tina focul sub control, spune Halvorsen in dialog cu VG.
Norvegianul detine un apartament in Turcia de 10 ani, si a facut vacantele in Turcia in fiecare an in ultimii 30 de ani, dar nu a mai experimentat astfel de situatii ca cea de acum.
– Inca se mai simte fumul si avem funingine pe balcon. Multe din restaurantele noastre favorite de mai sus, din vai, au ars. Situatia este foarte trista pentru multi localnici de aici, dar turcii se pricep sa se ajute intre ei, poveseste el.
In aceste zone sunt incendii:
Acestea sunt cateva din tarile din jurul Mediteranei care sunt afectate de incendii de vegetatie:
- TURCIA: incendii de vegetatie in 33 de regiuni. Cele mai grave in provincia Mugla la Marea Egee si Antalya/Antakya la Marea Mediterana. Cel putin 8 persoane decedate, sute de persoane sunt tratate la spital si mii de persoane evacuate.
- GRECIA: Incendii de vegetatie care au mistuit sate si zone agricole si au reizbucnit din nou in weekend, in regiunea Pelopennese.
- ITALIA: Sute de incendii de vegetatie in ultima saptamana in Italia de Sud, Sicilia si Sardinia.
- SPANIA: In weekend au fost folosite aeronave in lupta contra flacarilor in apropierea bazinului San Juan, la aproximativ 70 de kilometri est de Madrid.
- LIBAN: Incendii necontrolate in mai multe locuri si pericolul ca acestea sa se intinda peste granita cu Siria. Cel putin o persoana decedata.
De retinut: Incendii de vegetatie sunt obisnuite in lunile de vara, dar caldura extrema este considerata ca o explicatie a numarului mare de incendii, pe langa conditiile atmosferice (vant). In mai multe locuri din Europa de Sud au fost masurate temperaturi peste 40 de grade in ultimele zile.
sursa: vg.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator