Altele Știri

Se anunta ploaie torentiala in zona de est – Østlandet, Telemark si Aust-Agder.

Scris de Daniel Solheim

Luni dupa-amiaza si seara sunt asteptate ploi torentiale si descarcari electrice in zonele Østlandet, Telemark si Aust-Agder.

Institutul meteorologic a emis cod galben de avertizare a ploilor torentiale.

– Luni dupa-amiaza si seara pot sa fie intre 25-30 mm precipitatii in cursul a 2-3 ore, anunta Meteorologene pe twitter.

Conform institutului vor vi multe variatii in intensitate si cantitatea de precipitatii iar vremea se poate schimba brusc.

Cel mai rau in Akershus si Oslo

Este greu de spus unde va fi cel mai rau, spune meteorologul Iselin Skjervagen in dialog cu Dagbladet.

– Ploaia torentiala este o ploaie puternica de scurta durata, locala. Cu o astfel de ploaie, intr-un loc poate fi complet uscat iar in imediata apropiere o cantitate imensa de precipitatii. De aceea este greu de spus exact unde va fi, pentru ca este locala. Se pare, insa, ca zonele mai afectate vor fi in Akershus si Oslo.

Consecintele acestor ploi locale torentiale pot fi pericol de inundatii in localitati, indundatii locale, modificari ale albiilor paraurilor si raurilor, alunecari de pamant acolo unde ajung aceste ploi, conform avertizarii meteo.

De asemenea exista pericolul ca unele drumuri sa fie inchise si /sau inundatii in apropierea paraielor si a raurilor pe langa conditii de trafic ingreunate datorita cantintatilor mari de apa la suprafata si a derapajelor.

In ce priveste descarcarile electrice, este greu de prevazut in ce masura se vor petrece.

– Nu este usor de spus. Dar nu vor fi prea violente, asigura Skjervagen.

Ploaie si inspre nord.

Si inspre nord va ploua in cursul zilei de luni.

– Se pare ca precipitatiile vor ajunge si in Nordland in timpul zilei. Apoi pe parcursul zilei situatia se va imbunatati in cursul dupa-amiezii. Frontul se misca spre Nord, va trece peste Tromsø si Troms in general. Tarziu, spre seara, frontul de ploaie va ajunge sus in Finnmark, spune Skjervagen.

Nu este insa vorba de multa ploaie, spune meteorologul.

– Este posibil ca sa dureze doar o ora sau doua.

In ciuda ploii, este in continuare cald in multe locuri din tara.

In Oslo sunt peste 20 de grade, acelasi lucru fiind valabil si pentru Kristiansand. Finnmark poate ajunge la 17 grade azi, in timp ce in Troms temperaturile pot atinge, pe alocuri, 20 de grade, spune meteorologul.

Precipitatii de-a lungul coastei.

In timpul saptamanii va ploua in mai multe zone.

– In timpul zilei de marti vor putea fi precipitatii in Innlandet. Acestea vor fi temporare in cursul zilei de marti si miercuri, spune Skjervagen.

– Pot sa atinga si unele parti din Akershus, dar cred ca cel mai probabil, aici vremea va fi frumoasa, cu exceptia ploii din Innlandet.

In rest, vremea va fi frumoasa in mai multe locuri. Pana joi.

– Joi vor veni din nou precipitatii. Acestea vor atinge Vestlange si intreaga coasta pana in Norvegia de Nord. In cursul zilei de joi, precipitatiile vor migra si inspre interior, nu numai de-a lungul coastei, spune Skjervagen.

27-28 de grade in Oslo

In acelasi timp, partile estice ale Norvegiei, pana la Sørlandet, vor avea vreme destul de frumoasa.

– In timp ce parti mai mari din Norvegia vor avea precipitatii incepand de joi, Østlandet, Innlandet si Sørlandet vor fi mai protejate, spune Skjervagen.

In aceste zone ne putem astepta la o vreme cu soare si nori.

– Nu vor fi cele mai rele temperaturi. In Bergen si Stavanger temperaturile se vor situa undeva la 20 de grade, in Oslo va fi mult mai cald. Oslo poate ajunge la 27-28 de grade in cursul zilei de joi. Kristiansand va avea in jur de 20 de grade restul saptamanii, in timp ce vremea va fi mai rece in Troms, Nordland si Finnmark.

In zona Vestland, ploaia se va linisti abia duminica.

– In schimb Trøndelag si zonele spre nord vor continua sa aiba precipitatii. Aici vremea va fi mai gri.

sursa: Dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu