Altele Media Știri

Stirile de dimineata – 11.08.2021

Scris de Daniel Solheim
666 CAZURI NOI DE INFECTIE IN NORVEGIA

Ieri fost inregistrate 666 de cazuri noi de infectie. Numarul de infectii este, conform statisticii VG, cel mai mari din 21. mai pana acum, cand au fost inregistrate 717 cazuri.

Asta inseamna cu 228 de cazuri mai mult decat media ultimelor sapte zile, care era la 438.

Trendul numarului de infectii inregistrate este, conform calculelor efectuate de VG, in crestere.

61 de municipalitati au un trend al infectiilor in crestere.

In Oslo au fost inregistrate 120 de cazuri noi de infectie, o crestere cu 37 la suta fata de ziua anterioara.

33 de persoane sunt internate si sase primesc tratament la terapie intensiva.

36,7 la suta din populatie are schema de vaccinare completa, conform statisticii VG. 68,9 la suta din populatie a primit o doza de vaccin.

FHI a scris in urma cu o saptamana ca persoanele nevaccinate sunt semnificativ mai expuse la infectie si forme de boala grave, decat persoanele vaccinate. In acelasi timp, FHI a evidentiat ca consecintele cresterii diseminarii virale sunt mai mici acum decat inainte , pentru ca cei mai multi care risca sa se imbolnveasca grav, sunt protejati de vaccin.

Marti, prim-ministrul Erna Solberg si ministrul sanatatii, Bent Høie au anuntat o data pentru incetarea masurilor corona in Norvegia.

sursa: vg.no

NOUA RETEA DE ALIMENTARE CU APA DIN OSLO POATE CRESTE CHELTUIELILE DE APA SI CANALIZARE LA PESTE 6000 DE COROANE

Noile proiecte de alimentare cu apa in Oslo pot duce la cresterea cheltueililor gospodariilor pentru apa si canalizare la peste 6000 de coroane pe an.

Calcule efectuate de NRK in baza cifrelor furnizate de Divizia pentru apa si canalizare a Municipalitatii Oslo, arata ca taxa poate creste de la 3897 de coroane la peste 6000 de coroane.

Noua retea de alimentare cu apa este evaluata la un pret de 27 miliarde de coroane, dar partea a doua a proiectului nu ese inca verificata din punct de vedere al controlului calitatii.

Noua retea de alimentare cu apa va fi achitata in curs de 40 de ani, cu o crestere graduala a taxei spre 2028 si o reducere dupa aceea. Divizia acalculat ca prima parte de proiect ca duce la o crestere a taxei de apa si canalizare cu 1750 de coroane in 2028.

sursa: vg.no

MASURILE DE LOCK-DOWN SUNT PRELUNGITE IN MELBOURNE

Masurile severe sunt prelungite in al doilea oras ca marime din Australia, Melbourne, in incercarea de a opri diseminarea tulpinei delta.

Autoritatile au prelungit miercuri masurile de lock-down (stare de urgenta) pana in 19. august.

– Asta este foarte greu, recunoaste Daniel Andrews, seful guvernului statului Victoria.

El spune ca redeschiderea nu este posibila deocamdata datorita tulpinei Delta.

Cu masuri de preventie foarte severe, Australia a avut pana acum o diseminare relativ scazuta a virusului corona. In Sydeny, oras inchis, au fost inregistrate miercuri 344 de cazuri noi de infectie – a doua cifra ca marime inregistrata pana acum in timpul pandemiei.

Sursa: vg.no

SECETA EXTREMA DIN VESTE SE DATOREAZA SCHIMBARILOR CLIMATICE, SPUNE UN CERCETATOR

Seceta extrema din Vestlandet face ca rauri sa sece.

– Situatia este foarte grava, spune un cercetator in materie de clima.

– Schimbarile climatice sunte aici. Aici nu mai e vorba de variatii normale, spune Carlo Aall, cercetator si profesor la Vestlandsforskning, in dialog cu NRK.

Mai multi tarani din Sogn povestesc canalului de televiziune ca fantanile private din ograzile lor sunt aproape goale.

– Nu mai este un strop aici. Nu am mai vazut niciodata asa ceva, spune Olav Skinlo, in varsta de 74 de ani, despre raul care trece prin curtea gospodariei lui.

Cercetatorul Aall crede ca va trebui sa ne pregatim la fenomene meteo mai extreme si, printre altele, perioade lungi de seceta.

– Acum avem cunostinte si mai sigure, iar schimbarile climatice se petrec mai rapid decat ne temeam, spune el.

sursa: vg.no

DIRECTIA DE SANATATE TRIMITE MUNICIPALITATILOR 1 MILION DE TESTE RAPIDE

Pentru ca municipalitatile sa fie mai bine pregatite in cazul unui focar de infectie, Directia de sanatate va tremite acum 1 milion de teste rapide distribuite celor 356 de municipalitati din Norvegia.

Testele pot fi folosite pentru a testa copii si tineri sub 18 ani care acum pot fi testati in loc sa stea in carantina de infectie, anunta Directia de Sanatate intr-un comunicat de presa.

– Municipalitatile au fost indemnate sa faca comenzi pentru teste rapide. Mai multe municipalitati au facut dja acest lucru, dar multe municipalitati nu au teste rapide antigen proiectate pentru prelevarea probei din partea din fata a nasului sau pentru a fi folosite pentru testarea propire, spune directorul adjunct Espen Rostrup Nakstad.

El adauga ca Directia este constienta de faptul ca unele municipalitati vor primi acum mai multe teste decat vor reusi sa foloseasca in timpul pandemiei.

sursa: vg.no

BERGEN ANUNTA CONFERINTA DE PRESA IN LEGATURA CU CORONA

Municipalitatea Bergen va organiza o conferinta de presa in legatura cu situatia corona la orele 16.00, miercuri.

Diseminarea virala a continuat sa creasca in municipalitatea din Vestland si este de asteptat ca presedintele consiliului municipal sa anunte introducerea de masuri noi si severe.

Marti au fost inregistrate 103 cazuri de infectie in Bergen, cu 27 mai mult decat luni. Atunci municipalitatea a anuntat ca va avea o intalnire cu FHI pentru a evalua situatie si eventuale masuri.

Cu mai putin de o saptamana in urma, in Bergen au fost introduse masuri pentru limitarea diseminarii virale. Printre altele este interzisa muzica tare, obligatia inregistrarii oaspetilor in localuri, obligativitatea mastii in restaurante, localuri si cantine, si recomandarea de a avea maximum 10 musafiri in spatiul locativ privat.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu