Altele Știri

Stirile de dimineata – Marti, 17. august 2021

Scris de Daniel Solheim
530 DE CAZURI NOI DE INFECTIE DEPISTATE IERI

Ieri au fost inregistrate 530 de cazuri noi de infectie in Norvegia.

Asta inseamna cu 9 mai multe decat media ultimelor sapte zile, care era la 521 de cazuri.

Totodata, inseamna si cu 204 cazuri mai multe decta duminica, cand au fost inregistrate 326 de persoane infectate cu virusul corona.

La sfarsit de saptmana, numarul persoanelor infectate este, de obicei mai mic, datorita faptului ca mai putini aleg sa se testeze.

Trendul infectiilor inregistrate in Norvegia este , conform statisticii VG, in crestere.

68 de municipalitati inregistreaza un trend in crestere al infectiilor cu virusul corona.

30 de persoane sunt internate in spital iar sase dintre acestea primesc terapie intensiva, conform statisticii VG. Un pacient primeste tratament in respirator.

In Oslo au fost inregistrate 140 de cazuri noi de infectie – cu 39 mai multe decat media ultimelor sapte zile, care se afla la 101 de cazuri.

sursa: vg.no

ZGOMOT SI GALAGIE DE LA PETRECERI IN MAI MULTE LOCURI : – MUZICA TARE SI GEAMURI DESCHISE

Fotografie ilustrativa de la saptamana sponzorilor din parcul Universitatii de la Gløshaugen in Trondheim, anul trecut.

Politia informeaza despre situatii cu zgomot si galagie de la petreceri in mai multe locuri din tara, in aceasta noapte. In orasul studentesc Trondheim, politia in primit in jurul orei 2.00 peste 35 de raportari cu privire la tulburarea linistii pe timp de noapte.

Este vorba de galagie de la petreceri, muzica tare si voci puternice.

– Am avut posibilitatea de a verifica aproximativ jumatate din aceste raportari care au ajuns la noi. Muzica este prea tare, geamurile sunt deschise , oamenii stau pe-afara si petrec, a spus seful de operatiuni, Anlaug Oseid, de la politia districtului Trøndelag, in dialog cu VG, in noaptea spre marti.

Politia a oprit mai multe petreceri si a dat ordine verbale participantilor la petreceri.

– Este voie sa petreci in Trøndelag, dar, treaba asta cu sonorul prea tare, care face ca oamenii sa nu poata sa doarma, e o problema. Partea neplacuta este aceea ca cei care locuiesc in apropiere trebuie sa mearga la serviciu sau au copii mici, care nici ei nu pot sa doarma, spune Oseid.

Din cele spuse de ea, aceste petreceri sunt organizate de studenti aflati in saptamana sponzorilor (fadderuke). Fenomenul petrecerilor este cel mai frecvent in zonele locuite de studenti precum Bakklandet, Lade si Møllenberg.

– Este de asteptat. Asa este in saptamana sponzorilor si a fost la fel in toti anii. Dar, chiar daca este ok sa te intalnesti cu altii, este bine daca o faci un pic mai linistit, spune seful de operatiuni.

Si mai la sud in tara, politia a avut de lucru cu acelasi tip de probleme in aceasta noapte.

Politia districtului Agder a raportat galagie de la petreceri in Grimstad si Kristiansand.

– Cazurile sunt legate in mod primar de inceputul studiilor. Galagie si muzica tare sunt problemele principale. Politia intrerupe petrecerile astfel incat ceilalti rezidenti sa poata dormi, a scris politia.

sursa: vg.no

BIDEN: – VREAU MAI BINE SA IMI ASUM TOATA CRITICA DECAT SA TRIMIT RESPONSABILITATEA MAI DEPARTE

Presedintele Statelor Unite, Joe Biden, a fost amplu criticat ieri datorita retragerii trupelor americane din Afganistan.

Intr-o cuvantare adresata natiunii luni, presedintele a aparat decizia de retragere. Acum el a folosit si Twitter pentru a continua sirul de argumente:

– Stiu ca decizia legata de Afganistan va fi criticata. Dar eu doresc ca mai bine sa imi asum toata critica decat sa trimit mai departe, unui alt presedinte, aceasta raspundere, a scris Biden pe Twitter la ora 00.18, ora Norvegiei.

– Este o decizie corecta pentru poporul nostru, pentru membrii curajosi ai fortelor noastre militare care si risca vietile pentru a servi natiunii si pentru Statele Unite.

Intr-o noua postare, dupa 45 de minutte, presedintele continua:

– Fortele americane nu pot – si nu ar trebui – sa lupte si sa se sacrifice intr-un razboi in care fortele afgane insasi nu sunt dornice sa lupte si sa se sacrifice.

sursa: vg.no

AGENTIA PENTRU CONTROLUL MEDICAMENTELOR ARE PROBLEME CU PROCESAREA RAPORTARILOR REACTIILOR ADVERSE

Agentia pentru controlul medicamentelor a primit peste 25.000 de raportari cu privire la reactii adverse ale vaccinurilor. Peste 10.000 nu au fost procesate in ciuda faptuli ca Agentia a crescut numarul angajatilor.

In timp ce 2.300 de raportari cu privire la reactii adverse sunt clasate ca fiind severe, aproximativ 12.500 sunt considerate a fi mai putin severe.

In jur de 10.000 de raportari sunt inca neprocesate, relateaza Aftenposten.

Agentia pentru controlul medicamentelor evidentiaza ca raportarile neprocesate sunt, in mare parte, raportari ale unor reactii adverse mai putin severe.

– Chiar daca am angajat o serie de lucratori noi, va dura un timp lung pana vor procesa toatea raportarile. Procesarea unei raportari poate dura de la 15 minute la multe ore, spune medicul sef Sigurd Hortemo de la Agentia pentru controlul medicamentelor.

sursa: vg.no

MAI MULTOR STUDENTI DIN BERGEN LI S-AU FURAT BUNURI LA DEBUTUL SAPTAMANII SPONZORILOR

Saptamana sponzorilor la mai multe institutii de invatamant din Bergen a inceput luni seara cu adunari in Nygårdsparken. Acolo, unii au folosit ocazia pentru a comite furturi.

– Unor studenti, cinci sau sase persoane, li s-a furat tot ce aveau. Acestia sunt intr-o situatie disperata, a spuns seful de operatiuni Knut Dahl-Michelsen de la politia districtului Vest in dialog cu Bergens Tidende.

Politia a fost anuntata in legatura cu furturile in jurul orei 23.30.

Conform sefului de operatiuni, au fost furate chei, telefoane mobile, rucsaci si posete scumpe, dar politia inca nu avea, luni seara, o descriere a faptasilor.

Aproape 1000 de persoane se aflau in Nygårdsparken in aceasta seara iar, din partea rezidentilor din jurul parcului a fost sunata politia de mai multe ori pentru plangeri cu privire la galagie in timpul noptii. La orele 2.00 parcul a fost golit de oameni, conform politiei.

sursa: vg.no

PESTE 10.000 DE STUDENTI ASTEAPTA LA RAND PENTRU O LOCUINTA

In aceasta saptamana este inceputul semestrului la mai multe universitati si colegii. Inca 10.000 de studenti asteapta solutionarea cererilor pentru a putea locui intr-o locuinta a asociatiei studentesti Studentsamskipnaden.

Numarul de solicitanti a scazut cu 6088 de studenti, de la 16.421 in 2. august, la 10.333 in 16. august, scrie publicatia Samskipnadsrådet.no.

Numarul de solicitanti aflati la rand scade pentru ca studentii ori se muta intr-o locuinta studenteasca ori gasesc locuinta pe piata privata. In saptamana aceasta este inceputul semestrului la cele mai multe universitati si colegii din Norvegia.

Liderul organizatiei Norsk Studentorganisasjon, Tuva Todnem Lund, spune ca ea este ingrijorata pentru cei peste 10.000 de studenti care inca asteapta o locuinta.

– Acesti studenti vor trebui sa inceapa sa caute o locuinta, in cele mai multe cazuri, intr-un oras necunoscut, in loc sa participe la inceperea studiilor. Avem nevoie sa se construiasca mai multe locuinte pentru studenti acum, pentru a evita astfel de cozi in anii care vin, spune Lund.

– Niciodata, pana acum, n-au fost atat de multi studenti care au primit loc de studii la universitatile si colegiile din tara, ceea ce se reflecta si in cozile de asteptare pentru locuinte, a spus ministrul cercetarii si studiilor superioare, Henrik Asheim.

El spune ca in tara se contruesc multe locuinte pentru studenti si ca vor fi construite si mai multe.

sursa: vg.no

COMISIA ADEVARULUI A PRIMIT O PRELUNGIRE A TERMENULUI PENTRU RAPORT

COMISIA PENTRU ADEVAR SI RECONCILIERE a primit o prelungire a termenului pentru prezentarea raportului pana in iunie 2023. Cauza acestei prelungiri este pandemia Corona.

Comisia a fost instituita de catre Parlament pentru a investiga nedreptatile comise impotriva populatiei sami, kveni (finlandezi care au imigrat in Norvegia inainte de 1945) si norskfinner (finlandezi norvegianizati) din timpul politicii de norvegianizare, care a inceput deja in jurul anului 1850.

Initial, comisia urma sa finalizeze raportul final pana la 1. septembrie anul viitor, dar acum, perioada mandatului a fost prelungita pana la 1. iunie 2023, relateaza publicatia Vårt Land. Motivul amanarii este pandemia corona, informeaza secretariatul.

Comisia, care este condusa de fostul ministru Dagfinn Høybråten, umreaza sa isi prezinte raportul legat de efectele politicii de norvegianiazare si sa propuna masuri pentru continuarea reconcilierii.

sursa: vg.no

NORSIS AVERTIZEAZA IN LEGATURA CU OPERATIUNI DE SANTAJ PE PLATFORMA SNAPCHAT

Site-ul Slettmeg.no a primit, in aceasta vara, multe solicitari de la utilizatori ai platformei SnapChat, care au avut conturile rapite si au fost expusi la tentative de santaj.

Utilizatorii au contactat slettmeg.no dupa ce au pierdut controlul asupra contului propriu in urma faptului ca interlopii au primit acces la pozele si inregistrarile video pe platforma. Vicimele au fost presate apoi sa plateasca sume de bani pentru ca continutul media sa nu fie raspandit mai departe, informeaza NorSIS, compania care administreaza platforma.

– Din experienta, stim ca multi, in special tineri, au stocat imagini pe Snapchat, care deseori au un caracter foarte privat, spune managerul Hans Marius Tessem in dialog cu site-ul slettmeg.no.

NorSIS indeamna toti utilizatorii platformei sa porneasca functia de logare in doi pasi, dar nu toti folosesc aceasta metoda pentru a isi asigura contul impotriva atacurilor. Conform unui sondaj efectuat de NorSIS, doar patru din zece utilizatori stiu ce inseamna o metoda de logare in doi pasi pentru conturile mediilor de socializare.

In acelasi timp, 7 la suta din cei intrebati spun ca au avut unul sau mai multe conturi de medii de socializare deturnate in ultimele 12 luni. Pentru persoanele intre 18 si 29 de ani, procentajul este de 13 la suta.

Interlopii folosesc adesea listele de prieteni de pe Facebook pentru a verifica cu care din acestia ar putea santaja in vederea diseminarii pozelor sau materialului video.

Tessem spune ca interlopii isi creeaza acces la conturile de snapchat ale victimelor prin atacuri „phishing” in care fac victima sa dea informatii senzitive (utilizator, parola) prin, de exemplu, participarea la concursuri false.

Sursa: vg.no

PESTE 180.000 AU VOTAT IN AVANS LA ALEGERILE PARLAMENTARE

Cu inca 27 de zile pana la alegerile Parlamentare, peste 180.000 de norvegieni au votat deja. Un numar mai mare este asteptat sa voteze datorita pandemiei corona.

Cifrele actualizate ale Directiei Electorale arata ca au votat aproape 173.000 in avans. In plus, 8649 de persoane au votat in avans in perioada 1. iulie – 9. august.

Luni au votat 32.355 de alegatori. Alegerile Parlamentare vor avea loc in data de 13. septembrie.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu