Altele

Tu ești târfa mea! – Efectul Tate

Scris de Daniel Solheim

Andrew Tate a fost deschis în privința motivului să de a se muta în România în anul 2017.

El spune că își dorea să locuiască într-un loc unde ”corupția este accesibilă pentru toți”.

Acum, Poliția Română l-a plasat în arest la domiciul, alături de fratele său, Tristan.

Acolo, cei doi pot fi vizitați, pot face videouri și le pot pune pe internet.

Antonella Lerca Duda este îngrijorată de faptul că Tate poate continua în acest fel.

Ea crede că el face ca activitatea lucrătorilor sexuali din București să devină mai periculoasă.

Efectul Tate

La scurt timp după ce Andrew Tate a devenit viral pe mediile de socializare, Duda a observat o schimbare la unul dintre clienții ei.

Ea obișnuia să-l întâlnească odată la două săptămâni, timp de trei luni. De fiecare dată, bărbatul aducea cu el flori sau ciocolată. Deseori dorea să stea de vorbă înainte de a trece la fapte.

Duda este o femeie trans și se ocupă de activism pe mediile de socializare. Într-una din aceste zile ea s-a uitat împreună cu clientul pe contul ei de TikTok, unde ea are aproximativ 50.000 de urmăritori.

Bărbatul a vrut apoi să îi arate un alt profil de TikTok, pe care tocmai îl descoperise. Imaginea de pe ecran a zguduit-o.

– M-am gândit: ”La naiba, clientul meu se uită la Andrew Tate! Ăsta e cel mai rău lucru din lume” a spus ea in dialog cu NRK.

– L-am întrebat despre asta, pentru că doream să știu. – De ce îl urmărești? Mi-a răspuns: ”Pentru că văd că are o grămadă de bani”.

La următoarea întâlnire, comportamentul clientului s-a schimbat brusc și a devenit violent, de la ceea ce a caracterizează un ”bărbat dulce” la ”un bărbat alfa”.

– Mi-a aruncat banii pe masă și a zis: ”Tu ești târfa mea, vei face ce vreau eu să faci”.

Atitudinea bărbatului nu a fost primită bine de ea. Duda era furioasă. Bărbatul s-a scuzat, dar ea tot l-a dat afară din apartament.

În scurt timp avea să vadă că asemenea situații nu sunt un fenomen izolat, ci mai mult, un exemplu a unei schimbări majore de atitudine.

– Benzină pe foc

Mult mai des ca înainte, clienții veneau acum la Duda cu așteptări de genul că o lucrătoare sexuală nu are sentimente, că este doar ”o bucată de carne care poate fi folosită și apoi aruncată”.

– Tate este periculos, pentru că oamenii care vorbesc așa cum vorbește el sunt periculoși. Eu știu din propriile mele surse că el facea multe lucruri urâte cu fetele pe care le avea prin preajmă, de exemplu le marca pe piele cu foc.

– Victimele în România nu au suficient curaj să meargă la poliție să îl denunțe, petnru că le este frică de ce vor spune oamenii din jur. LE este frică de autorități pentru că autoritățile nu te iau în serios niciodată.

Argumentele aduse de Tate nu erau noi, probabil, dar ele au aruncat benzină pe focul care se ardea deja în România, spune ea.

Ea este neliștită și pentru faptul că în cazul în care Tate nu va fi trimis în judecată pentru trafic de persoane, problema va deveni și mai mare decât este acum.

– Avem deja aceste provocări. Avem mulți proxeneți care încearcă să ia fete tinere de la țară și să le trimită în alte țări europene pentru a face bani la stradă sau din apartament.

Pentru a contracara avalanșa de tirade a lui Tate, care este postată pe TikTok de o armată de fani ai lui Tate, nu de el însuși, ea a început să facă acum răspunsuri video la postările lui.

Atunci, utilizatorii s-au întors împotriva ei.

– Îmi scriau: ”Am să te omor”. Dar nu numai asta. ”Te voi înveli în plastic, te voi lega cu o frânghie și voi scrie numele lui Andrew Tate pe tine”.

– Locul lui este la închisoare, nu în libertate. Oamenii ca el nu știu ce să facă cu libertatea lor. O folosesc împotriva altora.

30 de zile de arest la domiciliu

Tristan și Andrew Tate au fost eliberați din arestul preventiv la data de 31 martie și vor rămâne în arest la domiciliu, la adresa lor din București, până în data de 29 aprilie.

NRK a fost recent la vila luxoasă în care cei doi trebuie să locuiască acum, cu excepția cazului în care instanța de judecată le dă permisiunea să o părăsească.

Prin crăpăturile gardului se pot vedea agenții de pază patrulând ca și înainte. Potrivit BBC, există foarte puține limite impuse pentru cei doi frați în perioada cât vor rămâne în arest la domiciliu.

Pot fi vizitați, pot posta lucruri pe internet și pot, dacă doresc, să vorbească cu presa.

– De anul trecut sunt închis 24 de ore pe zi, fără acces în zona comună, a postat Andrew Tate pe Twitter, alături de un video în care se plimbă în cerc fumând un trabuc.

El susține că nu mai dormit de când a ieșit din închisoare.

Fratele lui, la rândul său, a postat pe Twitter următoarele:

”- Patru luni fără să mă pot încălța cu pantofii din piele de aligator. A fost într-adevăr obositor”.

Cei doi frați, cunoscuți de pe internet, au fost arestați în decembrie și sunt anchetați pentru fapte de viol, trafic de persoane, spălare de bani și pentru a fi organizat un grup infracțional.

Ambii neagă vinovăția și încă nu au fost trimiși în judecată. Nici cele două femei românce care au fost arestate odată cu ei.

Poliția Română a confiscat cel puțin zece proprietăți care îi aparțin lui Tate, precum și droguri, aparatură video și mari sume de bani.

Același lucru este valabil și pentru mașinile sale de lux, cu care se lăuda atunci când a început schimbul de replici pe Twitter cu Greta Thunberg.

”Te doare să știi că nu ai nicio valoare”

Unul dintre cei care sunt fani ai conținutului produs de Tate, este Alex Popa. El lucrează la ministerul apărării și s-a întâlnit cu reporterii NRK în București.

Popa spune că la început, când au apărut primele videouri, nu a crezut nimic din ceea ce spunea Tate.

El mai adaugă că convertirea se petrece în trei faze. Popa denumește prima fază ”negarea”.

– Acum un an am avut o perioadă grea, spune Popa.

– Am dormit, am mâncat multe grăsimi, am dormit din nou, m-am jucat pe calculator, nu am făcut nimic ce aș putea aprecia în viitor.

Popa nu avea niciun grup de prieteni care să-l sprijine, iar tatăl lui era în armată. De aceea, ei nu au mai avut contact de mai bine de 15 ani, tocmai în perioada în care aș fi avut cea mai mare nevoie de el, spune Popa.

– Un bărbat nu poate fi iubit necondiționat, trebuie să știi asta. Trebuie să întreții pe cineva, fie familia ta fie societatea, și acest lucru este dureros. Te doare extrem de mult să știi că nu ai nicio valoare.

În felul acesta a descoperit el, spune Popa, că ceva din ceea ce spunea Tate trebuia să fie adevărat. Astfel a ajuns în faza a doua: ”persuasiunea”.

– Nu sunt de acord cu el 100 %, dar poate 90 %, să zicem.

Cu asta a mai rămas o singură fază: ”acțiunea”.

– Am fost la sală și de-atunci nu am mai sărit nicio zi. Nu se văd rezultate încă, ptrnu că am probleme cu piciorul, dar este mult mai bine decât acum un an.

Centrul Filia cere o ofertă mai bună pentru victimele violențelor

Centrul Filia este una dintre cele mai mari organizații care lucrează pentru a consolida și proteja drepturile femeilor din România.

Purtătoarea de cuvânt, Andrada Cilibu, spune că societatea religioasă, conservativă română, în care deseori bărbatul este văzut ca fiind mai puternic decât femeia, este un loc în care mișcarea lui Tate ”a prins rădăcini”.

– La un moment dat am observat din massmedia că mișcarea aceasta nu se referea doar la discuții, dar că se și apropia de fapte de violență. Atunci am început să ne neliniștim.

– Este foarte copleșitor să te uiți la cifre, câți oameni au avut acces la conținutul lui Tate și ce au avut de spus despre acesta. Nu avem atâtea resurse, dar încercăm să contracarăm acest discurs, manifestând solidaritate cu victimele violențelor.

România nu are servicii publice care să poată ajuta persoanele care au suferit violențe sexuale și are doar o ofertă limitată atunci când vine vorba despre victimele traficului de persoane, spune Andrada Cilibu.

Filia are, de asemenea, o serie de centre pentru femeile care au fugit de violența domestică, centre care însă nu au buget guvernamental, adaugă ea.

– Trebuie să fim conștienți de amploarea acestui fenomen pe rețelele de socializare. Sper că UE va pune o bază juridică mai bună pentru securitatea digitală.

– Cred că cu o bună cooperare între stat și mișcarea socială pe care o avem aici în România, putem contracara acest discurs. Asta ar fi cel mai bine.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu