Altele Media Sănătate

Un studiu CDC arata ca 74 % din persoanele infectate intr-un focar de infectie Covid din Massachusetts erau vaccinati complet

Scris de Daniel Solheim

(Articol tradus din limba engleza publicat in 30. iulie 2021 pe site-ul: www.cnbc.com)

Puncte principale:

  • Aproate trei sferturi din persoanele infectate in focarul de infectie Covid-19 din Massachusetts erau vaccinati complet, conform datelor publicate vineri de CDC (Centrul de Control si Preventie a Infectiilor)
  • Noile date, pulicate in raportul saptamanal de Morbiditate si Mortalitate al Agentiei americane, dezvaluia ca persoaneel complet vaccinate care au fost infectate, poarta la fel de multa cantitate de virus in nas precum persoanele nevaccinate.
Boston EMS medics work to resuscitate a patient on the way to the ambulance amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Boston, Massachusetts, April 27, 2020.
Medici de la Boston EMS lucreaza cu resuscitarea unui pacient aflat in drum spre ambulanta, in timpul focarului de infectie Covid-19 din Boston, Massachusetts, Aprilie 27, 2020

Aproximativ trei sferturi din persoanele infectate in focarul de infectie Covid-19, erau complet vaccinati impotriva virusului corona, patru din ei fiind internati in spital, conform datelor noi publicate de Centrul de Control si Preventie al Infectiilor (CDC).

Noile date, publicate in raportul saptamanal de Morbiditate si Mortalitate al agentiei dezvaluie, de asemenea, ca persoanele cu vaccinare completa care au fost infectate, transporta la fel de mult virus in nas ca persoanele nevaccinate, putand astfel sa disemineze virusul si la alte persoane.

„Aceasta rezultat este ingrijorator si a fost o descoperire importanta care a dus la actualizarea recomandarii CDC de a purta masca de protectie” a spus directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky intr-o luare de pozitie.

„Recomandarea purtarii mastii de protectie a fost actualizata pentru a asigura ca publicul vaccinat sa nu transmita virusul mai departe la alte persoane, in nestiinta, chiar si la persoanele apropiate nevaccinate sau cu sistem imunitar compromis”.

Marti, CDC a reversat cursul indrumarilor anterioare si a recomandat americanilor care au vaccinare completa si care traiesc in zone cu rata mare de infectie Covid, sa inceapa din nou sa poarte masca de protectie in spatii inchise. Indrumarile acopera aproximativ doua treimi din populatia Statelor Unite, conform unei analize efectuate de CNBC.

In timp ce tulpina Delta continua sa atace persoanele nevaccinate cel mai puternic, unele persoane vaccinate pot purta cantitati mai mari de virus decat s-a stiut anterior si sunt capabili de a transmite virusul mai departe, la alte persoane, a spus Walensky reporterilor intr-o convorbire telefonica care a avut loc marti. Ea a adaugat ca aceasta tulpina se comorta „complet diferit de alte tulpini ale virusului”.

Un document al CDC care a fost analizat de CNBC avertizeaza ca tulpina delta care acum se disemineaza pe teritoriul tarii este la fel de contagioasa ca varicela, are o fereastra de transmitere a materialului viral mai mare decat a tulpinii initiale de Covid si poate face ca persoanele mai in varsta sa dezvolte forme de boala mai grave chiar daca acestea sunt complet vaccinate.

Delta, acum inregistrata in cel putin 132 de tari si, deja, forma dominanta de boala in Statele Unite, este mai contagioasa decat raceala obisnuita, gripa spaniola 1918, variola, Ebola, Mers si SARS, conform documentului citat. Doar pojarul are o rata de diseminare mai mare decat aceasta tulpina.

Datele publicate vineri se bazeaza pe 469 de cazuri de Covid-19 asociate cu mai multe manifestari de vara si adunari mari cu public tinute in luna iulie in Barnstable County, Massachusetts, care sunt in imprejurimile Capului Cod, nu departe de Martha’s Vineyard.

Manifestarile au avut loc in Princetown, conform NBC News.

Aproximativ trei sferturi, sau 74 % din cazurile de infectie au fost depistate la persoane cu vaccinare completa, care primisera doua doze de vaccin mARN sau o doza de vaccin Johnson&Johnson.

In total, 274 de pacienti vaccinati care au avut o infectie prin patrundere (Breakthrough infection) au avut simptome, conform CDC. Cele mai obisnuite simptme au fost tuse, dureri de cap, dureri in gat, dureri musculare si febra.

Din cinci pacienti Covid care au fost spitalizati, patru erau vaccinati complet, conform agentiei. Nu au fost raportate decese.

Testarile au identificat tulpina Delta in 90% din probele prelevate de la 113 pacienti.

In timp ce numeroase studii au aratat ca vaccinurile nu au un efect atat de bun impotriva tulpinei Delta precum il au fata de alte tulpini, oficialitatile de sanatate spun ca vaccinurile inca sunt foarte efective, in special, protejand impotriva dezvoltarii simptomelor grave de boala si deces.

Aproximativ 97 % din internarile noi si 99,5 % din decesele inregistrate in SUA sunt din randul persoanelor nevaccinatte, au reiterat reprezentantii autoritatilor de sanatate ale Statelor Unite in aceasta saptmana.

CDC a mai mentionat ca datele au limitarile lor. Agentia a subliniat ca cu cat nivelul de vaccinare in randul populatiei creste, persoanele vaccinate vor reprezenta o proportie mai mare din cazurile de infectie Covid.

In plus, infectiile prin patrundere asimptomatice pot sub-reprezentate in statistici datorita problemelor cu identificarea lor.

CDC a spus, de asemenea, ca raportul este „insuficient” pentru a putea trage concluzii legate de efectivitatea vaccinelor autorizate impotriva Covid, si a tulpinei Delta, in timpul acestui focar de infectie.

sursa: www.cnbc.com

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu