Fiecare a primit un aparat foto de unică folosințăÎn toamna anului 2021, romii sosiți în Norvegia au fost invitați să își ilustreze prin poze viața de zi cu zi în OsloToți aparțin de serviciul acut de cazare de la Kirkens Bymisjon. Luminița (în mijloc) a dorit să participe și ea. Viața de zi cu zi a unui rom, văzută prin lentila unui aparat foto de unică folosință. – Nu dorim să deranjăm pe nimeni.
Ingfid Ciakudia-Moxnes / Jurnalist
Rolf Petter Olaisen / Fotograf
NRK.no / publicat 04.11.2022
Mulți oameni trec pe alături în timpul în care Luminița Stamate stă la cerșit pe stradă.
Cu toate acestea, ea simte că nu o observă nimeni. După-amiezele se adună mulți în curtea Centrului Bymisjonen de la Tøyen.
Aici pot vorbi despre toate, bune sau rele„Avem copii acaså în țară. Cerșim și strângem bidoane în loc să comitem infracțiuni. Oricât de puțin primim, ne ajută pentru familiile noastre”Unii își scriu pe coli albe ce au nevoie.”Am un băiat în spital și am scris despre asta pe foaie, dar oamenii trec pe lângă mine și spun ca eu mint”, spune Doinița Luca. Doinița crede că mulți nu știu, cât de greu le este oamenilor în România.
Mulți dintre romii ajunși aici fug din calea unei discriminări dure și a sărăciei sociale din țara de baștină. ”Rasismul acceptat” – În această revistă, romii își împărtășesc experiențele și gândurile.
Ceea ce au toți în comun este faptul că știu multe despre cum este simțit rasismul de către romi. Rasismul de acest gen se numește si antițigănism. Romii sunt cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa.
Femeile pe care le-am întâlnit înțeleg că unii sunt sceptici. Ele cred că oamenii știu prea puține lucruri despre țara lor de origine. ”Mulți n-au fost nicioadată în România și nu au văzut cum este situația acolo. De exemplu că trebuie să dai șpagă ca să plătești pentru lucruri”.Pentru Doinița, Victorița și Luminița este important ca oamenii să știe că nu sunt doar tristeȘi ele știu să se simtă bine. Ca femeia din această poză.Sau ca el. ”Oamenii ar trebui să vadă că și noi ne putem distra și putem încerca să ne simțim bine”, spune LuminițaÎn timpul unei zile se întâmplă și lucruri plăcute.
Aici, una din femeile rome are grijă de cățelușul unui client care a intrat într-un supermarket. Uneori pot să întâlnească și oameni amabili. Când vine seara, trebuie să-și găsească un adăpost unde să doarmă. Unii se adăpostesc în natură. ”Pe străzi te poți simți singur”, spune LuminițaDar când vin la adăpostul de noapte, suntem toți laolaltă, spun femeile.
Fotografii realizate cu aparat foto de unică folosință de către:
Kirkens Bymisjon și Rozica Codreanu, Luminița Stamate, Maria Căldăraru, Mariana Nicolae, Geta Scarlat, Monica Oniță, Rozalia Farcaș, Simona Mustafa, Ribana Miclescu, Victorița Matasarli, Doinița Luca