Altele Știri

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC ÎN OSLO: 5 – 7 MAI 2023

Scris de Daniel Solheim

Ce se întâmplă în filmul românesc acum când noul val s-a mai liniștit? Noi generații duc filmul românesc mai departe, din unghiuri noi de vedere și din perspective noi.

Noi (Cinemateket) am ales câteva filme românești de foarte bună calitate. Aceste filme sunt foarte promițătoare pentru dezvoltarea filmului românesc de-aici înainte.

În plus, primim vizita actriței de film și teatru Maia Morgenstern, cunoscută din peliculele The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004) și Privirea lui Ulyse (Theo Angelopoulos, 1995), precum și a domnului Cristian Mungiu, maestrul din spatele peliculei care a câștigat Palme d’Or – 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007). Domnul Mungiu va fi prezent la avanpremiera noului său film R.M.N., vineri seara.

De asemenea, va fi prezentă și doamna Mara Bugarin, deținătoarea rolului principal din pelicula Metronom.

În urma proiecțiilor celor trei filme (RMN, Capra cu trei iezi și Metronom), regizorul Cristian Mungiu și actrițele Maia Morgernstern și Mara Bugarin vor avea întâlniri separate cu publicul, prin intermediul unor Q&A-uri, moderate de curatorul festivalului, criticul de film Ionuț Mareș.

Weekendul de film românesc este organizat în colaborare cu Ambasada României la Oslo și Institutul Cultural Român din Stockholm.

Pentru cei care doresc: articolul lui Ionut Mares despre filmul românesc / Mangfoldige Romania (în limba norvegiană)


Programul weekendului de film românesc:

Vineri 5. mai 2023
Film prezentat în avanpremieră, cu participarea regizorului Cristian Mungiu
Sâmbătă 6. mai 2023
Capra cu trei iezi / Maia Morgernstern
Duminică, 7 mai 2023
Protagonistă: Mara Bugarin, va fi prezentă la Oslo

Zilele Filmului Românesc vor continua la Cinemateket în Oslo până în data de 14 mai, majoritatea filmelor românești din programul de week-end putând fi revăzute în această perioadă.


Adresa locației:

Dronningensgate 16, 0105 Oslo

Apasă pe imagine pentru link de navigare Googlemaps.

sursa: cinemateket.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu