Despre Norvegia

8 Mai – Ziua Eliberarii Norvegiei

Scris de Daniel Solheim

8. Mai 1945 – ziua eliberarii Norvegiei de sub ocupatia nazista

Fotografia articolului: Fortareata Akershus a fost predata Frontului de aparare a patriei in data de 11. mai 1945 (Foto: Johannes Stage/NTB Scanpix)

In ziua de 8 Mai, Norvegia sarbatoreste ziua eliberarii. Aceasta zi marcheaza eliberarea Norvegiei de sub ocupatia germana a anilor 1940 – 1945.

Eliberarea a inceput cand trupele sovietice au intrat in Finnmark in 18. octombrie 1944 si au invist trupele germane la Kirkenes. S-au oprit la raul Tana si intre trupele sovietice si cele germane a aparut o zona a nimanui, in Finnmark si Nord-Troms, pe care germanii au devastat-o, cea mai mare parte din populatie fiind relocata cu forta inspre sud.

Ziua eliberarii, 8. mai 1945. Fotografia a fost facuta in fata redactiei publicatiei Adresseavisen in Nordre Gate, in Trondheim. Foto: Trondheim Byarkiv/Schrøder

Multa vreme a existat nesiguranta in ce priveste intentiile germanilor in privinta Norvegiei in faza finala, dar situatia s-a incheiat prin faptul ca trupele germane s-au predat in noaptea de 8. spre 9. mai 1945. Conducerea frontului de aparare a patriei a preluat conducerea pana cand o delegatie guvernamentala, condusa de printul mostenitor Olav a sosit la Oslo in 13. mai.

Printul mostenitor Olav a sosit la Oslo in data de 13. mai.
Aici in Piata Primariei
(Rådhusplassen). Foto: NTB Scanpix.

Dupa intoarcerea Regelui Haakon in 7. iunie, a fost constituit un guvern de coalitie, iar dupa alegerile din 1945, unde Partidul Laburist a obtinut majoritatea absoluta si a alcatuit guvernul, conditiile politice s-au intors la o stare normala.

Poster al Frontului de aparare a patriei, 8 mai 1945.
„Lupta noastra a fost incununata cu victorie”
Foto: Hjemmefrontens ledelse/Nasjonalbiblioteket.

In acelasi timp au inceput o serie de investigatii care aveau sa dureze mai multi ani. Au fost instituite comisii de investigare care au cercetat actiunile politicienilor si ofiterilor dinaintea razboiului si au adus critici, in parte aspre, la adresa acestora, dar cea mai mare investigatia dintre toate a fost impotriva acelora despre care s-a considerat ca au tradat tara, procesul tradatorilor de tara.

Prizonierii din lagarul de la Falstad se intorc acasa. Fotografie de la gara din Trondheim in 9. mai 1945. Foto: Scrøder / Trondheim Byarkiv

Prin Rezolutia Regala din 12 octombrie 1945, timpul exact al eliberarii Norvegiei a fost pus in data de 09. mai 1945 la orele 00.01 (ora locala norvegiana). Conditiile de capitulare pentru armata germana din Norvegia au intrat in vigoare cu un minut inainte, la 8. mai orele 24.00.

Mai 1945, doi baieti cu biciclete avand publicatii suedeze care anunta „Razboiul s-a sfarsit – Norvegia libera” Foto: Dan Gunner/Värmlands Museum Bildearkiv.

In 2010, guvernul a decis ca si data de 8. mai sa fie considerata zi nationala a veteranilor. In aceasta zi, toti veteranii de razboi sunt onorati pentru efortul lor, cu incepere din al doilea razboi mondial si pana la operatiunile militare din zilele noastre.

Studentii sarbatoresc eliberarea la Universitetsplassen in Oslo, 7. mai 1945
Foto: Dan Gunner/ Värmlands Museums Bildearkiv

Ziua veteranilor a fost sarbatorita pentru prima data in 2011. Noul continut al zilei eliberarii a dus la multe controverse.

sursa: Grimnes, Ole Kristian: frigjøringen i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 8. mai 2021 fra https://snl.no/frigj%C3%B8ringen

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu