PRIMA PROGNOZA: STØRE VA DEVENI PRIM-MINISTRU – ISI VA PUTEA ALEGE GUVERNUL DORIT
Conform primei prognoze electorale elaborate de Directia Electorala, liderul Ap, Jonas Gahr Støre, va deveni prim-ministru, putand sa isi aleaga guvernul printr-o alianta dorita intre Ap, Sp si SV. Trei alte partide sunt aproape de plafonul limita de 4%.
85 este cifra cea mai importanta a serii, pentru ca acesta este numarul de mandate necesar pentru a obtine majoritatea in Parlament.
Acum, prima prognoza a Directiei Electorale a fost data publicitatii, dupa numararea a 52 % din voturi:

Situatia voturilor numarate pana acum:



Puteti urmari aici rezultatele alegerilor, minut cu minut pe site-ul VG: https://www.vg.no/valgnatt/2021
Cele mai proaspete pronosticuri:
La ora 21.00 vor fi prezentate primele cifre, dar, conform Norsk Regnesentral, este destul de sigur ca Jonas Gahr Støre va fi noul prim-ministru al Norvegiei. Daca Støre va putea forma un guvern de vis prin coalitie cu Partidul de centru si Partidul Socialist de Stanga, este inca nesigur.

– Este destul de incitant. Pentru alianta rosie-verde este greu de spus. Am calculat ca exista o sansa de 36 la suta ca Støre sa devina prim-ministru cu un guvern rosu-verde, una din trei ca vor reusi, spune Hellton.
Erna Solberg are, conform aceluiasi institut, sub 5% sanse sa continue ca prim-ministru.
– Credem ca este foarte greu pentru Erna Solberg sa poata continua ca prim-ministru maine.
Cu toate acestea, este insa foarte deschisa lupta pentru coalitia de guvernare, adica cu care din partide va colabora Ap dupa alegeri, iar asta inseamna negocieri foarte dure.
Partide precum Stanga si Partidul Crestin pot ajunge sub plafonul de 4% pentru a intra in Parlament.
– Este imposibil de spus daca KrF trece de limita de 4% sau ramane sub ea.
Acestea sunt probabilitatile diferitelor partide:
- H+V+KrF+FRP – partea conservativa < 5% pentru majoritate
- A+SP+SV + 36 % pentru majoritate
- KrF sub limita de 4%: 63 %
- V sub limita de 4%: 13%
- MDG sub limita de 4%: 9%
Sondaj realizat de TV2: Majoritate parlamentara pentru Ap, Sp si SV.
Partidul Muncitorilor (Ap) creste in timp ce Partidul de Centru si Partidul Socialist de Stanga scad int-un nou sondaj realizat de canalul TV2. Sondajul acorda majoritate parlamentara celor trei partide.
In sondaj, Ap primeste 24,6 %, adica cu 0,1 % mai mult decat la sondajul anterior. Dar chiar daca Sp si SV scad in sondaj, liderul Ap, Jonas Gahr Støre, poate avea majoritatea dorita in Parlament, cu 86 de mandate.
Partidul de Centru (Sp) are 12,7 % (- 0,5) iar Partidul Socialist de Stanga (SV) are 8,7 % (-0,4).
Cea mai mare crestere o inregistreaza Partidul Progresist (FrP) cu 12,3 % (+1%). Partidul de Dreapta (H) are 19 %, ceea ce inseamna o scadere cu 0,4%.
Partidul Popular Crestin (KrF) scade sub plafonul parlamentar de 4%, cu 3,8% (-0,4).
Pentru celelalte partide rezultatele sondajului arata in felul urmator:
- Rødt 5,7 (-0,1)
- MDG 5,1 (+0,2)
- Venstre 4,5 (+0,2)
- alte partide 3,6 (+0,3)
Irene Ojala de pe lista de protest Pasientfokus din Finnmark reuseste, in sondaj, sa atinga limita de intrare in Parlament, cu o marja infima.
2.088 de persoane au fost chestionate in sondajul efectuat de Kantar, joi, vineri si sambata. Sondajul are o marja de eroare intre +/-1,1 si +/- 2,3 %.
Migratie record a alegatorilor
836.000 de alegatori au schimbat partidul de la ultimele alegeri, acum patru ani, conform unui sondaj TV2. Partidul Muncitorilor, Dreapta si Partidul progresist au pierdut cei mai multi alegatori.
In total, cele trei partide pierd 537.000 de alegatori in facvoarea altor partide, conform super-sondajului realizat de TV2, sondaj in care toate rezultatele sondajelor incepand din 2. august pana in 11. septembrie, au fost cumulate.
Comparat cu alegerile parlamentare de acum patru ani, Dreapta pierde cei mai multi alegatori. Erna Solberg trebuie sa-si vada propriul partid cazand cu 5,2 %. Asta inseamna ca partidul inca are 19,8 la suta din alegatori, ceea ce ar insemna cel mai slab rezultat al acestui partid, din 2009 pana in prezent.
Partidul Muncitoresc detine 23,6 din masa electorala in sondag, ceea ce inseamna o scadere cu 3,8 %. Daca se mentine acest rezultat, acesta ar fi cel mai slab inregistrat din 1924 incoace.
FrP (partidul progresist) scade cu 4,5 la suta la 10,7 %.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator