Despre Norvegia

ATENTIE: In aceasta noapte trecem la ora de vara!

Scris de Daniel Solheim
TEXTUL DE PE BILETEL: „Poate primul care vine la munca sa regleze ceasul? PS: Nu stiu daca se da inainte sau inapoi! ;-)”
A sosist timpul din nou pentru reglarea ceasului la ora de vara.

Ne apropiem de zile mai luminoase, iar in aceasta noapte se va trece din nouj la ora de vara, adica ceasul va fi dat inainte cu ora, astfel incat vor avea o ora in plus de lumina in timpul zilei.

In ultima duminica a lunii martie, la orel 2.00 dimineata „sarim” peste o ora si punem ceasul la ora 3.00. Aceasta a fost o traditie anuala in Norvegia inca din anul 1980 si in unele perioade anterioare .

In 2018, Comisia Europeana a propus renuntarea la ora de vara, dar conluzia este inca asteptata. Anul trecut comitetul pentru transporturi si turism din cadrul Parlamentului Uniunii Europene a solicitat urgentarea procedurilor.

– Datorita pandemiei, propunerea nu a fost finalizata in consiliul UE. Norvegia va astepta solutia UE si apoi va lua o decizie in privinta rezolvarii acestei chestiuni, dar este probabil ca sa ne pozitionam pe aceeasi linie, declara „ministrul timpului”, Jan Christian Vestre. Ca ministrul al afacerilor, el are responsabilitatea pentru Serviciul de Ajustare, si implicit, si pentru ora corecta a Norvegiei.

Daca si mai departe vom avea acelasi timp precum restul Europei, nu este in totalitate sigur.

Propunerea de a regla ora de doua ori pe an da posibilitate fiecari sa-si aleaga fusul orar. Astfel riscam ca unele tari cu care avem acelasi fus orar, care urmeaza ora central-europeana – sa schimbe fusul orar.

Pana la urma, se poate intampla sa trebuiasca sa reglam ceasurile mult mai des cand vom pleca in strainatate, decat o facem acum – chiar si la scurte vizite in Europa – asa cum facem cand calatorim in Marea Britanie au Finlanda.

Regleaza ora spre vara – adica inainte

Tot mai multe dintre ceasurile din preajma noastra se regleaza singure, dar unele trebuie reglate manual.

Iar pentru cei care au dificultati sa-si aduca aminte in care directie se vor regla, exista mai multe „retete pentru memorie”:

  • reglezi ora spre vara, adica primavara dai ceasul inainte spre vara iar toamna inapoi (spre vara)
  • primavara iti este dor de vara care urmeaza sa vina (inainte) iar toamna iti aduci aminte de vara care tocmai a trecut (inapoi)
  • o alta regula mai concreta: mobila de terasa o pui inainte de a sosi vara iar toamna o pui inapoi la adapost pentru iarna

Sursa: vg.no


Deci, in concluzie, la ora de vara mai adaugi o ora, iar la cea de toamna ti-o iei inapoi – nu stiu daca regula asta functioneaza pentru a ajuta memoria, dar merita incercata.

NU UITATI!

MAINE DIMINEATA DE LA ORA 10.00 (ora de vara) ne vedem LIVE!

https://fb.me/e/322Y1ay7f

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu