Linia de demarcatie a avut nevoie de 40 de ani de negocieri. Acum, comitetul pentru afacerile externe din Rusia vrea sa revizuiasca acordul istoric cu Norvegia.

Liderul Dumei (camera inferioara din parlamentul rus) Viaceslav Volodin, a solicitat comitetului pentru afacerile externe din parlament sa evalueze acordul liniei de demarcatie dintre Norvegia si Rusia.
Comitetul este solicitat sa ia o pozitie fata de anularea sau abrogarea temporara a acordului. Acest lucru a fost consemnat pe site-ul Dumei.
Parlamentarul Mihail Matveiev din partea partidului comunist rus a fost cel care a deschis subiectul.
Conform agentiei de stiri RIA, el spune ca „Norvegia a primit 175 de kilometri patrati in Marea Barents prin acordul liniei de demarcatie.”
Scopul cedarii a fost, conform lui Matveiev, acela de a avea o influenta pozitiva asupra colaborarii dintre tarile arctice.
– Acum vedem ca Norvegia impiedica transportul de alimente catre asezarile noastre din Svalbard, spune Matveiev, conform RIA.

Nu contine o clauza de anulare
– Acordul liniei de demarcatie nu contine o clauza de reziliere, a scris ofiterul de presa al Ministerului Norvegian de Externe, Ane Haavardsdatter Lunde intr-un e-mail adresat NRK. Ea a mai adaugat:
– Este o practica obisnuita ca acest tip de acorduri de stabilire a granitelor sa fie valabil pe termen nelimitat. Plecam de la premiza ca Rusia respecta acest aspect.
Ea a incheiat prin a spune ca Norvegia si Rusia au interese reciproce in ce priveste mentinerea liniei de demarcatie.
Informatii despre linia de demarcatie din Marea Barents:
- din 1970, Norvegia si Rusia au negociat o linie de demarcatie pentru platoul continental al Marii Barents.
- Norvegia a insistat asupra principiului fundamental ca granita sa fie marcata la linia de mijloc. Astfel, granita se trage de-a lungul unei linii pe care toate punctele se afla la distanta egala de liniile de baza ale tarilor.
- Uniunea Sovietica si mai tarziu Rusia a insistat asupra liniei sectoriale. In acest caz, linia granitei se trage intr-o linie dreapta de la punctul de granita de pe uscat si pana la Polul Nord.
- Diferenta inseamna o zona marina de 176.000 de kilometri patrati. Investigatii seismice efectuate de Rusia la sfarsitul anilor ’80 intr-o zona controversata au indicat prezenta unora cantitati insemnate de titei in zona.
- Din 1978, activitatea pescareasca din ceea ce este denumita zona gri, a fost reglementata printr-un acord temporar. Acest acord este reinnoit in fiecare an. Zona gri are o suprafata de 40.000 de kilometri patrati si intra atat in zona noregiana cat si in cea a Rusiei.
- Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg si omologul sau, Mikhail Fradkov, au ajuns la un acord in iunie 2007, care sa reglementeze granita cu o lungime de 70 de kilometri din zona exterioara a Varangerfjord-ului.
- In aprilie 2010, Norvegia si Rusia au cazut de acord sa semneze acordul liniei de demarcatie.
– Norvegia nu incalca Tratatul insulelor Svalvard
Afirmatiile lui Matveiev au venit la o saptamana i urma acuzatiilor Rusiei la adresa Norvegiei, cum ca aceasta ar incalca Tratatul insulelor Svalbard prin impiedicarea livrarii de alimente catre minerii rusi din Barentsburg.
Ministrul de externe norvegian, Anniken Huitfeldt, a respins aceasta afirmatie.
– Norvegia nu incalca Tratatul insulelor Svalbard. Transporturile care au fost oprite pe granita ruso-norvegiana, au fost oprite datorita sanctiunilor care interzic firmelor rusesti de tranport rutier sa transporte bunuri peste teritoriul norvegian, a spus Huitfeldt conform NTB.
Conform ministrului Huitfeldt, transportul rutier nu este necesar sa treaca prin zona continentala a Norvegiei la bordul camioanelor rusesti.
– Transportul din Rusia prin Tromsø spre Barentsburg este folosit pentru ca este efectiv si ieftin, nu pentru ca ar fi singura solutie, a spus ea.

– Foarte dramatic
– Aceasta situatie este foarte dramatica. In primul rand este o aminitare grea din partea Rusiei ca va anula cea mai importanta colaborare pe care Norvegia si Rusia au reusit sa o realizeze dupa cel de-al doilea razboi mondial, spune cercetatorul senior de la NUPI, Julie Wilhelmsen.
Faptul ca Jonas Gahr Støre a fost cel care a semnat acordul liniei de demarcatie, trebuie vazut ca parte din fondul acestei situatii, crede ea. Este de importanta simbolica faptul ca tocmai acordul liniei de demarcatie si colaborarea privind pescuitul sunt puse la indoiala de Rusia.
– In urma sactiunilor vestului, din partea Rusiei inseamna acum sa plateasca cu aceeasi moneda, spune ea.
Din punct de veder istoric, Norvegia a avut o politica echilibrata fata de Rusia, in comparatie cu multe alte tari.
– Acesta este uin mijloc de presiune pentru ca Norvegia sa continuie cu aceasta politica. Faptul ca Norvegia sa nu foloseasca orice domeniu pentru a pedepsi Rusia pentru invazia din Ucraina, spune ea.

Un acord istoric in pericol
Dupa 40 de ani de negocieri, Rusia si Norvegia au ajuns la un comprmis in 2010, in ce priveste linia de demarcatie din Marea Barents.
Acordul clarifica situatia granitelor dintre Norvegia si Rusia in Marea Barents si in Oceanul Polar.
Zona controversata din Marea Barents a fost impartita in doua parti egale. Zona are o suprafata de 175.000 de kilometri patrati si contine valori insemnate.
Norvegia si Rusia au avut, de asemenea, o insemnata colaborare in ce priveste pescuitul, inca din anii ’70.

Administrarea pescuitului in Marea Barents este cea mai importanta ramura din politica norvegiana a pescuitului. Faptul ca Rusia pune semne de intrebare asupra acestor aspecte este un lucru foarte grav, spune fostul primar din Sør-Varanger si fost lider al secretariatului Barents, Rune Rafaelsen.
Cercetator senior la institutul Fridtjof Nansen, Geir Horneland, ilustreaza colaborarea dintre cele doua tari in privinta pescuitului ca fiind cel mai important forum de colaborare pentru relatia dintre cele doua tari. Administratia ruso-norvegiana este unica la nivel international.
– Aceasta colaborare este considerata drept un standard de aur in privinta modului in care doua tari de coasta pot colabora si asigura stocurile de peste la un nivel inalt. Daca Rusia s-ar retrage din aceast colaborare, a fi un lucru foarte dramatic, spune el.
sursa: NRK.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator