Despre Norvegia

Divergente in legatura cu utilizarea steagurilor in ziua de 17 Mai: – Trebuie sa foloseasca steagul norvegian

Scris de Daniel Solheim

Oslo nu doreste sa refuze nimanui sa poarte steagul ucrainean, dar in Hønefoss mesajul autoritatilor este clar: In defilarea copiilor vor fi doar steaguri norvegiene.

– 17 Mai este ziua noastra nationala, ne onoram constitutia si atunci credem ca este normal ca toti sa foloseasca steaguri norvegiene la defilare, spune liderul comitetului de organizare a sarbatorii de 17 mai in Hønefoss, John Adreas Bakken, in dialog cu VG.

In mai multe locuri din Norvegia au fost discutii pe tema steagului in ultimele saptamani. Este bin sa folosesti steagul ucrainean la defilarea de 17 mai anul acesta, pentru a arata sustinerea fata de victimele razboiului din Ucraina? Sau aceste defilari ale copiilor si ale populatiei ar trebui sa fie rezervate steagului norvegian?

Trondheim a deschis posibilitatea pentru orice fel de steaguri. Oslo incurajeaza folosirea steagurilor norvegiene sau sami, dar la Hønefoss, comitetul de organizare pentru 17 Mai este cat se poate de clar: doar steaguri norvegiene la defilare.

Doar rosu: liderul comitetului de organizare a sarbatorii de 17 mai, John Andreas Bakken, considera ca este normal sa sarbatoresti cu steagul norvegian la defilarea de maine.
Simpatie fata de copiii ucrainieni

Comitetul a invitat 100 de refugiati ucrainieni, de la lagarul local de tranzit de la Hvalsmoen, sa participe la defilarea copiilor din Hønefoss.

– Ucrainienii vor putea merge in grup in urma steagului ONU sau impreuna cu colegi de clasa, daca doresc acest lucru. Ei pot sa-si foloseasca constumele nationale, dar steagul trebuie sa fie norvegian, explica Bakken, care adauga ca comitetul are o mare simpatie fate de copiii din Ucraina si fata de victimele razboiului.

– De aceea i-am si invitat sa participe la defilare. Pot sa poarte steaguri ucrainiene in oras, dar nu la defilare.

– Ce veti face daca totusi cineva va purta steaguri ucrainiene?

– Nu putem face nimic cu asta – va fi cum va fi.

Publicatia Ringerikes Blad a fost prima care a relatat in legatura cu acest subiect.

– Este permis

Oslo nu doreste sa refuze copiilor purtarea steagului ucrainean maine la defilare. Dar nici nu incurajeaza pe nimeni sa faca acest lucru.

– Toate steagurile sunt binevenite. Toti elevii din Oslo sunt incurajati sa poarte steagul norvegian sau sami, sau steagul ONU daca doresc acest lucru, spune Anna Dåsnes, liderul comitetului de organizare din Oslo in dialog cu VG.

Ea crede va for fi destul de multe steaguri ucrainiene la defilare anul acesta.

– Si este permis, spune ea.

Steagul ONU este purtat ca un simbol multicultural al comunitatii.

URA! – Nu vom refuza nimanui sa poarte un steag ucrainean, dar incurajam folosirea steagului norvegian sau sami, spune liderul comitetului de organizare din Oslo, Anna Dåsnes.

– Poate directorul scolii sa incurajeze elevii sa poarte steagul ucrainean sau fanioane prin care sa arate sustinere fata de Ucraina?

– Nu stiu sa fi existat o astfel de dorinta, spune ea in dialog cu VG.

O diversitate binevenita

Trondheim are un alt punct de vedere in ce priveste steagurile.

– Bineinteles ca cei care vor, pot sa foloseasca steagul ucrainean! spune Sissel Trønsdal, liderul comitetului de organizare din Trondheim.

Diversitate: liderul comitetului de organizare din Trondheim, Sissel Trønsdal, doreste diversitate atat la defilarea copiilor cat si la cea a adultilor.

Ea spune ca Trondheim este deschis pentru toate steagurile, pentru ca orasul a avut ani la rand o atitudine deschisa.

– Ni se pare frumos faptul ca defilarea oglindeste si face vizibil faptul ca suntem un oras cu diversitate, cu multe natiuni. Si asa ar si trebui sa fie.

Eivin Trædal de la MDG a propus initial ca toate steagurile sa fie permise de ziua nationala, dar si-a retras propunerea ulterior. In Trondheim, Øystein Dolmen, unul din artistii din trupa „Knutsen og Ludvigsen” din Trondheim, a sustinut acelasi lucru, in timp ce liderul comitetului de organizare din Oslo a declarat miercuri la jurnalul NRK Dagsrevyen, ca nu ar trebui sa fie manifestari politice in cadrul defilarii copiilor.


Zilele oficiale de arborare a drapelului in Norvegia:

1. ianuarie, (Anul Nou)

21. ianuarie, ziua de nastere a printesei H.K.H. Ingrid Alexandra

6. februarie, Ziua Nationala a poporului Sami

21. februarie, ziua de nastere a regelui H.M. Harald V

1. mai, sarbatoare legala oficiala

8. mai, Ziua Eliberarii

17. mai, Ziua Constitutiei

7. iunie, Dizolvarea Uniunii cu Suedia la 1905

4. iulie, ziua de nastere a reginei H.M. Sonja

20. iulie, ziua de nastere a printului regent H.K.H. Haakon Magnus

29. iulie, Ziua Olsok

19. august, ziua de nastere a printesei regente H.K.H. Mette-Marit

25. decembrie, prima zi de Craciun

Variabila, prima zi de Paste

Variabila, prima zi de Rusalii

Variabila, Ziua alegerilor pentru Parlament


sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu