Despre Norvegia

Drapelul norvegian implineste 200 de ani

Scris de Daniel Solheim

In zilele lunii mai in 1821, Parlamentul (Stortinget) a adoptat drapelul norvegian asa cum il cunoastem azi. Atunci au fost dezbatute 18 propuneri diferite, iar acum toate acestea for fi prezentate in zona cladirii parlamentului.

Dupa o dezbatere ampla, Parlamentul a ajuns la o concluzie ca se dorea ca pe drapel sa fie culorile: rosu, alb si albastru. Parlamentul considera aceste culori un simbol al libertatii.

– Aniversarea drapelului este si mai important de sarbatorit intr-un an in care sarbatorirea zilei de 17. mai poate fi, pentru multi, altfel decat cea obisnuita. Defilarile pentru copii si drapelurile arborate pe Karl Johan sau la scoala locala nu pot fi inlocuite, dar dorinta de a ne aduna in jurul simbolurilor nationale va fi mai importanta decat de obicei, spune presedintele parlamentului Tone Wilehlmsen Trøen.

Cu ocazia aniversarii, Parlamentul a organizat o expozitie de postere care vor fi expuse in piata Eidsvoll (Eidsvollsplass) in fata cladirii parlamentului si vor putea fi vizionate de-a lungul intregii veri. Expozitia va fi accesibila si pe www.stortinget.no impreuna cu articole care ilustreaza istoria drapelului norvegian de-a lungul a 200 de ani.

Cand Parlamentul relateaza istoria drapelului, este vorba ata de situatia de dupa anul 1814, cand Norvegia nu avea un drapel propriu, controversa legata de drapel de-a lungul secolului al 17-lea, cum si-a primit locul dupa al doilea razboi mondial si, de asemenea, locul pe care il are drapelul norvegian in sarbatorile de azi.

– Drapelul este un rezultat al muncii colective a Parlamentului. A fost ales de reprezentantii poporului si este unul dintre cele mai puternice simboluri a comunitatii si democratiei noastre. Este o importanta reamintire a radacinilor noastre, a modului in care s-a dezvoltat democratia si cine suntem noi, faptul ca locuim intr-o tara liber cu o constitutie democratica, spune presedintele parlamentului.

– A fost intersant sa sapam in istorie si sa facem posibil accesul la sursele unice din arhiva parlamentului pentru a le face accesibile publicului larg. Istoria drapelului merita atentie, spune istoricul Marthe Hommerstad.

– Drapelul a fost obiectul luptelor politice pana la consensul aproape unison al zilelor noastre in legatura cu drapelul, care este unul din cele mai importante simboluri nationale. Chiar daca in 1821 democratia nu era inca o democratie cu drepturi depline, infatisarea drapelului a fost decisa de reprezentantii poporului intr-o situatie in care multi aveau temeri in ce privea viitorul Constitutiei si al Parlamentului, spune Hommerstad.

sursa: https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/det-norske-flagget-er-200-ar?publisherId=16587288&releaseId=17906552

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu