Despre Norvegia

Istoria Norvegiei (2)

Scris de Daniel Solheim

Pentru aceasta serie de articole despre istoria Norvegiei am folosit materialul publicat pe www.snl.no – Store norske leksikon si este o traducere a materialului istoric publicat acolo de Hans Jacob Orning.

Am considerat aceasta modalitate a fi cea mai bine documentata si mai usor de urmarit, atat din punct de vedere al epocilor istorice, cat si a naratiei autorului.

Partea 2.

Epoca de bronz

  • perioada istorica: 1800 – 500 i.e.n.

Epoca de bronz si-a primit denumirea de la bronz, un aliaj de cositor si cupru, materiale care nu se regasesc deloc sau in cantitati foarte mici in Norvegia. De aceea, descoperirea unor obiecte din bronz in Norvegia marturiseste despre contactul cu alte popoare.

Bronzul era un produs de lux si nu au fost descoperite numeroase obiecte din bronz aici in Norvegia. Cea mai timpurie descoperire a fost o sabie, la Blindheim in Sunnmøre, o asezare a unei capetenii din perioada mai tarzie a epocii. Arheologii lucreaza la o ipoteza care afirma ca cuprul ar putea fi fost exploatat local in Norvegia pentru utilizarea lui la confectionarea de obiecte din bronz, dar mai ramane de vazut care vor fi concluziile acestui proiect.

Obiectele din bronz arata ca aparuse o clasa sociala de oameni instariti care aveau resursele necesare si vointa de a-si procura astfel de obiecte care sa le confere un anumit statut social. Este tentant ca acest aspect sa fie pus in legatura cu faptul ca agricultura a creat un teren fertil pentru o mai mare diferentiere sociala. Movile de pamant care marcau morminte ale unor persoane importante indica in aceeasi directie. Aceste morminte acoperite cu movile de pamant se regasesc in locuri cu asezari agricole bune din jurul fiordului Oslo, in zona de sud a regiunii Vestlandet si la fiordul Trondheim. Mormintele se afla in apropierea gospodariilor unde locuiau oamenii.

In epoca de bronz, asezarile umane s-au deplasat de pe coasta de-a lungul vailor si in al bratelor fiordurilor unde exista pamant fertil.

Situri bogate in obiecte; descoperiri ale unor obiecte care au fost ingropate pentru pastrare, era tipic pentru epoca bronzului. Una din cele mai importante descoperiri din epoca bronzului sunt aceste podoabe de straie care au fost descoperite pe o insula din lacul Vansjø in Østfold.
Podoabe de straie din epoca bronzului , Foto: Eirik Irgens, Kulturhistorisk museum/Norgeshistorie, licenta: CC BY NC 3.0

Cel mai mult ne putem apropia de epoca bronzului prin inscriptiile in piatra, din care cele mai multe se afla in Østfold si Båhuslen (fosta regiune care facea parte din Norvegia, actualmente teritoriu suedez – Bohuslän).

Arta din epoca bronzului de la Backa in Bohuslän (Suedia). Sectiune dintr-o imagine mai mare care ilustreaza i figura de barbat cu un organ genital evidentiat, imprejmuit de imagini mai mici ar unor ambarcatiuni si al unui car stilizat.
nscriptii in piatra (foto: autor necunoscut/ NTB Scanpix)

Omul din Begby (Fredrikstad). Foto: John Erlandsen

Nota: In ultimele zeci de ani a existat o traditie in Scandinavia ca inscriptiile in piatra sa fie vopsite cu culoare rosie pentru a le face mai vizibile pentru populatie. Arheologi si conservatori norvegieni sunt de parere ca vopseaua, in procesul de imbatranire, ia cu ea mici elemente din urmele facute de inscriptii in piatra, ceea ce duce la degradarea treptata a lor. In unele zone, echipe de arheologi si conservatori au inceput sa indeparteze vopseaua pentru a le readuce cat mai aproape de starea initiala.

inscriptii cu vite si pluguri arata cat de importanta devenise agricultura. Fertilitatea era asigurata prin inscriptionarea de falusuri si simboluri ale soarelui in stanca. Din aceasta perioada provin si descoperirile de arme, obiecte de podoaba si alte obiecte de valoare care fusesera scufundate in mlastini sau in apa, probabil ca sacrificii aduse zeilor.

Amplasarea inscriptiilor in piatra in apropierea locatiilor propice pentru agricultura poate indica ca ele ar putea fi fost folosite pentru a marca limite teritoriale. Cu toate acestea sunt multe lucruri care nu le stim despre aceste inscriptii in piatra, atat in ce priveste motivul concret cu care au fost facute (de exemplu cele mai obisnuite erau doar puncte) si de ce oamenii le-au facut.

La Jepmaluokta langa Alta, motivul renului a devenit mai obisnuit in epoca de bronz. Poate ca in aceasta perioada a inceput sa aiba loc o diferentiere mai mare intre populatia nomada si cea asezata. Urme descoperite in urma migratiilor de sezon si al unui tip propriu de ceramica printre grupurile nomade, poate indica faptul ca identitatea sami s-ar fi putu cristaliza in aceasta perioada.


sursa: Orning, Hans Jacob: Norges historie i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 19. april 2021 fra https://snl.no/Norges_historie

Fotografia articolului: Inscriptii in piatra (arta din epoca de bronz, Backa) Autor necunoscut / NTB Scanpix.

site: https://snl.no/Norges_historie

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu