
Preturile cresc iar studentii sunt in continuare saraci. Dar nu trebuie sa traim cu o dieta severa de paine si apa din acest motiv!
Autor: Ingeborg Christensen Breivik
In curand revenim pe deplin la cotidian iar asta inseamna ca situatia financiara a studentilor isi face simtita din nou stransoarea de transpiratie rece in jurul nostru, al studentilor, acelasi lucru fiind valabil si pentru jurnalistul subsemnat. Nu este un secret ca portmoneele noastre sunt foarte goale in aceste zile.
Nici nu am apucat sa ne tragem respiratia dupa preturile mari ale energiei electrice, inainte ca preturile chiriilor si ale alimentelor sa o ia la goana. Dar, nu este nevoie sa mananci paste instant la fiecare masa din acest motiv.
De aceea, am cules cateva recomandari de la alti studenti, care reusesc sa manance bine si variat cu un buget redus. Si de la un fost student care, in orice caz, reuseste sa manance bine.
1. Uita-te la pretul la kilogram
Este usor sa te lasi inselat de preturi aparent mici. Doua articole care au acelasi pret pot, in realitate, sa aiba preturi diferite, daca te uiti atent la pretul la kilogram.
Un exemplu legat de cat de mari pot fi aceste diferente in realitate sunt aceste doua pachete de rosii:

Ambele pachete de rosii costa 31,90 kr. Daca te uiti la pretul la kilogram, vezi ca tomatele cherry din stanga costa 126,70 / kg iar tomatele din dreapta costa 182,29 /kg. Asta este o diferenta substantiala.
Aici mai vine o recomandare importanta:
– Cumpara fasole, linte si naut in forma uscata. Este mult mai ieftin decat tipurile inmuiate la conserva, spune Kristoffer Kaayne Kaalsaas, bine cunoscut sub numele @Kaaynelagermat pe Instagram.
Ok, bine! El nu mai este student, dar:
– Am fost student multa vreme!
Iar el are dreptate, este mult mai ieftin. Nautul la conserva din imaginea de mai jos este vandut la 19,90 kr in timp ce nautul uscat costa 36,90/kg.

Si chiar daca nautul la conserva pare mai ieftin, sunt mai multe aspecte importante care ar trebui luate in seamna:
In primul rand, nautul conservat are doar 480 de grame dupa ce ai golit zeama din conserva. Asta face ca pretul la kilogram sa fie peste 40 de coroane. In plus, nautul inmuiat cantareste, evident, mai mult decat nautul uscat. Daca ai pune la inmnuiat o punga intreaga de naut, greutatea acesteia dupa inmuiere ar fi cu mult peste un kilogram.
Deci: Primesti aproape intotdeauna mai mult pentru aceiasi bani in cazul in care cumperi alimente uscate in loc de conserve.
– Treaba cu nautul este ca trebuie pus la inmuiat inainte de a face mancare din el. Dar, asa cum am scris si intr-un alt articol despre carnea de vita: „Ai un pic de munca in plus, dar primesti mai mult pentru aceiasi bani”, spune Kaalsaas.
Produsele uscate vegetale nu sunt prea usor de gasit in mini-marketuri, dar daca mergi la un magazin „frukt og grønt” sau la magazinele arabe, oferta de fasole, linte si naut in forma uscata este abundenta.
2. Exploateaza raionul cu preturi reduse
O alta recomandare pe care cei mai multi o stiu deja, este sa verifici cu atentie raionul cu preturi reduse, pentru ca acolo poti gasi mici comori. Nu numai ca partici la combaterea risipei de mancare, dar iti protejezi si propriul portofel.
– Mie imi place foarte mult somonul salma, dar nu ti-l poti permite ca student. Sau, mai bine zis, eu nu mi-l pot permite. Dar il pot cumpara la jumatate de pret, e mult mai ieftin, spune studenta la asistenta medicala Emilie Bronner (19 ani).

Ea este preocupata sa manance sanatos, bun si ieftin. Iar atunci, raionul de preturi reduse si diverse aplicatii cu reduceri au devenit solutia.
– Am aproate toate aplicatiile pe care le poti avea! Matttilbud, Æ, Trumf, Kiwi Pluss si To good to go, spune ea.

Ea si-a dat seama care din produse merita cumparate. Acestea sunt recomandarile pe care le-a publicat pe contul ei de TikTok.

In ce priveste raioanele cu preturi reduse, este important sa te duci acolo devreme, ca sa ai cea mai buna gama de produse. Studenta de la asistenta medicala spune ca raionul cu preturi reduse este prima ei destinatie cand intra in magazin. Si dintr-o data poti cumpara intreaga masa de pranz de-acolo, la un pret mult mai redus decat daca ai fi cumparat produsele din raft.
E bine de retinut ca multe produse de la raionul cu reduceri pot fi congelate, ceea ce prelungeste durata de pastrare.
„Too god to go” este, in mare masura, tot un raion cu reduceri, dar in formatul unei aplicatii. Prin aceasta aplicatie poti comanda mancare de la restaurante, cafenele, hoteluri si magazine, mancare care deseori este la un pret intre 30 si 60 de coroane. Daca ai nevoie de mezeluri, e bine sa alegi magazinele alimentare, daca doresti paine sau patiserie, cafenelele sunt campionii.
3. Fa mancarea tu insuti
Kaalsaas poate sa ne spuna ca el a devenit mai mult la a duce un trai economic cand este vorba de mancare acum, decat atunci cand inca era student.
– Ceea ce am invatat este ca atata vreme cat nu mananci alimente supra-procesate tot timpul, si faci tu mancarea de la zero, iesi mult mai ieftin. Si atunci poti cumpara alimente in cantitati mari, astfel ai tot timpul ceva de mancare.

Unul din alimentele pe care le are tot timpul in congelator este, din acest motiv, o punga enorma cu copanele de pui.
– Poti face multe lucruri din asta, si este si atat de ieftina. Imi place sa fac taco, orez prajit si pui crocant cu copanele de pui. Nu trebuie sa fie scump ca sa te poti simti bine.
Bine, aceasta recomandare exclude pe toti cei care nu consuma carne. Dar, linistete-te, el are cateva recomandari si pentru vegani!
– Fasole! Poti face un taco foarte bun cu fasole. Cumpar des tomate intregi ermetizate si fac un sos foarte bun de rosii. Daca adaugi fasole si niste condimente, poti face un chili sin carne foarte bun (chili fara carne).
3. Fa cumparaturi la magazinele bune
Studenta Emilie Klokkerud (22) a gasit un mod de a cheltui foarte putini bani pe mancare, fara sa faca planuri saptamanale sau sa compare preturi.
Ea face cumparaturile mai mari la magazine precum Havaristen sau Holdbart.
N-ai auzit de ele? Nici eu nu stiam de ele.
Havariste este un magazin din Ytre Enebakk, in periferia orasului Oslo, dar are si un magazin onlin. Aici se vand de toate, de la mancare, cosmetice, de toate pentru casa – iar preturile sunt foarte reduse.

Marfurile vandute la Havaristen sunt „avariate, asta inseamna ca nu pot fi vandute in magazinele obisnuite. Asta se poate datora faptului ca unele marfuri au fost deteriorate sau se apropie de data expirarii.
– Intr-un an trebuia sa pregatesc 20 de oua de paste si atunci am comandat totul de la Havaristen. Am facut rost de placi mari de ciocolata la cinci coroane bucata! spune Klokkerud.
Dar can studenta a recomandat pe contul ei de TikTok acest magazin, a primit mai multe comentarii de la persoane care nu doreau ca ea sa dezvaluie „secretul” si altora.
– Havaristen este o mica comoara ascunsa! Dar este un loc atat de bun despre care eu cred ca oamenii ar trebui sa stie, spune ea.

– Poti face niste cumparaturi „tari” acolo. Dar gama de produse depinde, evident, de ce fel de produse sunt avariate, de aceea urmaresc cu atentie pagina lor de Facebook, unde ei informeaza ce primesc, continua Emilie razand.
Holdbart are trei magazine in zona Østlandet iar conceptul lor este asemanator cu cel de la Havaristen.

Unele din produsele oferite spre vanzare se apropie sau au depasit „Best for” data, unele au iesit din sortiment sau sunt din supra-productie. Si Holdbart are un sortiment larg de produse.
Un alt plus: Daca faci cumparaturi la magazine precum cele de mai sus, contribui activ la reducerea risipei de alimente.
4. Compara preturile
Conteaza mult unde iti faci cumparaturile, dar daca nu timp sau rabadre sa mergi pana la Havaristen sau la Holdbart, poti face economii si doar prin a alege magazinele bune din propria localitate.
Magazinele Frukt og Grønt sunt cunoscute pentru un sortiment mai larg de fructe exotice si legume ieftine in comparatie cu lanturile de magazine alimentare obisnuite.
– Obisnuiesc sa merg la Sagene Torg sau la Grønland Frukt og Grønt. Acolo se cumpara atat de mult incat legumele si zarzavaturile care intra sunt intotdeauna proaspete pentru ca le cumpara lumea imediat. De obicei sunt mai ieftine decat in magazinele obisnuite, spune Kaalsaas.

Am comparat cateva din preturile de la Rema 1000 cu cele de la Torggata Frukt og Grønt (27.07.2022):
Produs | Rema 100 | Torggata F&G |
1kg banane | 19,90 | 18,00 |
1 kg rosii | 24,00 | 26,00 |
1 kg cartofi | 24,90 | 20,00 |
1 kg lamai | 32,90 | 32,00 |
1 castravete | 19,90 | 15,00 |
1 salata iceberg | 14,90 | 20,00 |
1 avocado mare | 21,90 | 20,00 |
1 avocado mic | – | 5,00 |
sursa: Godt.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator