Educație Integrare

Ce va fi gratuit sau mai ieftin de la 1. august

Scris de Daniel Solheim

Familiile cu copii pot economisi mai multe mii de coroane într-o perioadă cu prețuri mari la alimente și rate majorate ale dobânzilor la credite.

În urma acordului bugetar dintre guvern și Partidul Socialist de Stânga (SV), guvernul ia măsuri.

De la 1. august se urmărește să fie ușurați cei care se confruntă cu greutăți în timpul acestei perioade mai scumpe. Alimentele au devenit, în special, considerabil mai scumpe. În acest an, prețurile alimentelor au crescut cu peste 13 %.

În plus, în luna august este anunțată o nouă creștere a ratei dobânzii de referință, potrivit Băncii Centrale a Norvegiei.

Acest lucru va afecta și mai mult portofelul unora. Părinții cu copii mici, părinții singuri și persoanele care trăiesc singure se numără printre grupurile cu cele mai mari datorii în comparație cu veniturile obținute.

Grădinița și SFO (After-School)

Acum, cel puțin două ajutoare sociale vor fi mai ieftine sau gratuite de la 1. august:

  • Grădinița va fi gratuită de la al treilea copil încolo, pentru familiile care au mai mulți copii la grădiniță în același timp. Această măsură acoperă aproximativ 3.000 de copii
  • Grădinița va fi gratuită pentru toți copiii din comitatele Finnmark și Nord Troms. Aceasta măsură va fi valabilă pentru aproximativ 4.000 de copii.
  • Schema de SFO gratuit 12 ore după încheierea orelor de curs este extinsă pentru a se aplica la aproximativ 60.000 de elevi de clasa a doua.
  • Bursa pentru studenți este majorată cu 5.400 pentru anul școlar 2023/2024. Bursa este împărțită între împrumut de studii și granturi.

Schema de SFO extinsă a fost o victorie a partidului SV în negocierile pentru bugetul de stat al acestui an. În trecut, SV a realizat același lucru pentru școlarii din clasa întâi.

– Este foarte important ca toți copiii să aibă posibilitatea de a lua parte la comunitatea pe care le-o oferă timpul petrecut la SFO, spune liderul partidului SV, Kirsti Bergstø.

Ministrul Educației, Tonje Brenna, descrie schimbările efectuate la grădinițe și SFO drept o extindere a școlii comune.

– Acum un an, le-am oferit tuturor elevilor din clasa întâi din toată țara posibilitatea de a participa la programul SFO. Acum este rândul elevilor din clasa a doua să participe, indiferent de portofelul părinților. De asemenea, facem să fie mai ieftin pentru mii de familii să-și trimită copiii la grădiniță, a mai adăugat ministrul educației.

Economii de mai multe mii de coroane.

12 ore de SFO gratuit echivalează cu un loc cu jumătate de normă. În prezent, un loc cu normă întreagă la SFO costă, în medie, 1.924 de coroane pe lună. Astfel, familiile vor putea economisi aproximativ 20.000 de coroane pe an per elev.

Locul gratuit la grădiniță de la al treilea copil încolo, pentru părinții care au mai mulți copii la grădiniță în același timp înseamnă o economie de aproximativ 24.000 de coroane, cu un preț maxim plafonat mai mic.

Locul gratuit la grădiniță pentru toți copiii din Finnmark și Nord-Troms înseamnă că o familie cu doi copii la grădiniță poate economisi aproape 60.000 de coroane pe an, potrivit guvernului.

– Grădinița este importantă pentru joaca copiilor, dezvoltarea lor și prietenie. Grădinița este, de asemenea, importantă pentru familii și pentru a-i face pe cât mai mulți să aleagă să locuiască și să muncească în zonele nordice ale Norvegiei, spune ministrul educației, Tonje Brenna.

Alocația pentru copii și ajutoarele sociale

Guvernul împreună cu SV ca partener de negocieri la bugetul de stat, a avut grijă, de asemenea, ca mulți să primească mai mulți bani de la 1. iulie.

Cea mai mare creștere la redistribuirea finanțelor în legătură cu revizia bugetară a fost majorarea alocației pentru copii de la 1.082 coroane la 1.310 coroane pe lună, o majorare definitivă pentru copiii cu vârste între 6 și 18 ani.

Această majorare vine pe lângă majorarea în urma bugetului de stat pentru 2023 cu ajustarea prețului și majorarea alocației pentru copiii care au părinți singuri.

Toate tarifele pentru ajutor social au fost majorate cu 10 % de la 1. iulie. Asta înseamnă că toți beneficiarii vor avea mai mulți bani la dispoziție în fiecare lună.

De exemplu, pentru persoanele singur asta înseamnă o creștere cu 700 de coroane pe lună, de la 6.850 coroane la 7.550 coroane. Freddy Andre Øvstegård (SV) a declarat această măsură ca fiind una îndreptată spre limitarea sărăciei.

– Ne confruntăm cu o perioadă de criză, dar facem eforturi comune și susținem comunitatea, a spus el despre impactul semnificativ al partidului său în legătură cu aceste măsuri.

sursa: FriFagbevegelse.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu