Copiii își fac poze nud și le vând pe net. Cu ajutorul unor conturi secrete pe Snapchat și mod de plată alternativ, ei pot ascunde această activitate de părinții lor.

– Copii cu vârste între 8 și 10 ani își fotografiază fundul și / sau dansează nud și vând materialul unor persoane străine. Ei sunt plătiți în tokens pentru jocuri, spune Mia Landsem.
Ea lucrează la descoperirea partajării ilegale a imaginilor.
Landsem explică faptul că mulți copii au scris liste de prețuri pe contul secret de snapchat cu cât costă diversele tipuri de poze și videoclipuri.
– Ei primesc orice, de la 100 la 1000 de coroane pentru material foto sau video în lenjerie sau nud.
KRIPOS anunță o creștere a numărului de copii și tineri care oferă spre vânzare imagini sexualizate cu ei înșiși.
- la finalul articolului vei primi câteva îndrumări despre modul în care poți vorbi cu copiii despre pozele nud

Nu se simt victime
Copii spun poliției că nu se simt drept victime, ci mai mult ca cineva care a reușit să fenteze un adult și să facă bani din asta.
– Cred, din păcate, că mulți părinți ar fi surprinși pentru că se gândesc că astfel de lucruri se întâmplă altundeva. Dar asta se întâmplă, probabil, în dormitorul fiului sau fiicei tale de 12 ani, spune șeful departamentului pentru violențe grave și abuzuri sexuale de la poliția din Agder, Kenneth Rafaelsen.
Acest departament lucrează la supravegherea persoanelor care descarcă materiale abuzive. În fiecare lună, departamentul arestează în medie două persoane.

Poliția din Agder confiscă fotografii și videoclipuri în fiecare săptămână. Polițiștii spun că cererea de imagini cu abuzuri asupra copiilor și tinerilor este semnificativă.
Faptul că copiii și tinerii au acces mai devreme la smartphone-uri, face mai ușor pentru ei ca să se fotografieze și să se filmeze. Poliția consideră ca acest lucru face ca amploarea acestui fenomen să crească.
– Copiii au acces la aplicații și camere de chat despre care părinții nu prea au habar. Sunt obișnuiți să-și facă selfiuri și dacă își fac un selfie nud le este mai ușor să îl distribuie, spune el.
În anul 2020, KRIPOS a lansat raportul ”Copii care vând materiale abuzive din producție proprie”, care dezvăluie creșterea numărului de imagini foto sau video pe platformele digitale.
Sondajul efectuat arată că 46 % dintre copiii cu vârste între 13 și 18 ani au fost solicitați să trimită o poză nud.
– Kripos nu are date în legătură cu câte astfel de cazuri de imagini distribuite au fost descoperite, spune Helge Haugland de la KRIPOS.
El a lucrat cu combaterea abuzurilor online mulți ani la rând.
A pune un copil să facă acte sexuale cu ei înșiși și a trimite apoi fotografii sau videoclipuri cu acestea este echivalent cu un viol.
KRIPOS observă că adulții se dau drept copii sau tineri pentru a ajunge să facă contact. Dar, se întâmplă ca și copiii să-și trimită unii altora material de acest gen.
– Fete cu vârste între 13 și 16 ani pot fi și ele promotoare și au dorința de a vinde material produs de ele, căutând ”sugar daddies” care să poată plati, spune Pernille Lavoll Baade, de la Centrul Regional de resurse privind violența, stresul traumatic și prevenirea sinuciderii (RVTS Sud).
Raportul elaborat de KRIPOS afirmă că mulți dintre cei care plătesc pentru fotografii sunt deja cunoscuți de poliție, mulți dintre ei pentru infracțiuni sexuale.
Trei platforme diferite
Fotografiile și videoclipurile sunt partjate pe diverse platforme, rețele sociale precum Snapchat, Yubo și servicii de chat, cum ar fi Omegle.
NRK a testat serviciul de chat Omegle. Acesta este un loc unde poți fi anonim și poți discuta cu oameni din toată lumea.
Ne-am prefăcut că suntem tinere cu vârste între 13 și 17 ani. În mai multe dintre discuții a durat doar câteva secunde înainte ca întrebări despre sex și poze nud să devină un subiect de discuție.
Mai mulți au cerut utilizatorului de Snapchat creat de noi astfel de materiale în ciuda faptului că ne-am prefăcut că am avea vârste de 13 ani.

Plată alternativă, ascunsă pentru părinți
Lavoll Baade de la RVTS Sud explică faptul că mulți tineri se tem că imaginile se vor răspândi sau că părinții vor afla de ceea ce au făcut.
– Cine sunt acești tineri?
– Cei ce fac asemenea lucruri sunt foarte activi pe platformele de socializare și par a fi necritici în contactul cu străini, spune Lavoll Baade.
Aceștia au, de obicei, profiluri deschise.
Ea mai explică faptul că tineriii își creează noi modalități de a-și ascunde activitatea. Aceștia au un profil de Snapchat pentru prieteni și un profil pentru străini.
Banii pe care îi primesc de la străini sunt trimiși într-un portofel digital, în loc să fie trimiși în contul la care au acces și părinții.
Cei mai mici dintre copii, care nu au vipps, pot primi plata în bani de joc sau carduri cadou digitale, cu totul ascuns de părinți.
Ea este îngrijorată de consecințele pe termen lung pentru acești copii.
– Mai multe studii arată că tinerii care au vândut poze nud și filme pe nett, sunt constant îngrijorați de unde a ajuns materialul făcut de ei, spune Lavoll Baade.

Când se trezește abuzatorul
Copiii și tinerii sunt și ei înșelați de abuzatorii lor. Atunci, mulți dintre ei o contactează pe Mia Landsem.
– Deseori sunt contactată pentru că copilul se simte presat să trimită și mai mult material cu sine însuși. Asta se poate termina cu amenințări fizice, spune ea.
Aproximativ de trei ori pe lună, ea este contactată de copii, tineri și părinți care au nevoie de ajutor.
– Mulți nu știu că abuzatorii pot face poze ale ecranului telefonului mobil sau al calculatorului și pot rula filme de pe Snapchat sau chat fără să fii avertizat, spune ea.

Și asistenta medicală școlară, Tale Maria Krohn Engvik, este foarte angajată în aceste eforturi. Ei i se pare înspăimântătoare această dezvoltare a situației.
– Am avut discuții cu adolescenți de 13 ani care ar dori mai bine să se sinucidă decât să vorbească despre acele imagini cu părinții lor, spune Krohn Engvik.
Uneori, cei care primesc materialul digital amenință că vor partaja materialul către prietenii, părinții sau echipa de club a victimei dacă aceasta nu continuă să trimită imagini.
– Pentru mulți, a face bani din a vinde poze îmbrăcată sumar a devenit ceva obișnuit și multe fete fac asta petnru că sunt vulnerabile, doresc să fie iubite și să primească confirmare, spune ea.
Direcția sanitară (Helsedirektoratet) a inițiat o măsură de sprijin: ”Det finnes hjelp” (Există ajutor) pentru adulții cu interese sexuale față de copii.
Părinții au nevoie de pregătire
Mia Landsem vrea ca abuzul online să fie luat în serios. Recent, site-urile nettvett.no și slettmeg.no au fost închise datorită situației economice. Au fost închise timp de două săptămâni dar acum funcționează din nou.
Aceste site-uri primes mai multe mii de solicitări în fiecare an, legate de chestiuni de siguranță.
– Trebuie să avem pusă la punct pregătire și persoane de specialitate care să poată vorbi despre pericole și să avem grijă să existe un loc unde să te poți adresa în cazul în care ai fost expus/ă la ceva urât, spune ea.
Pe toate telefoanele smart există control parental. Dar mulți nu știu de aceste funcțiuni.
– Părinții nu sunt instruiți despre modul în care pot folosi acest control parental, spune Landsem.
KRIPOS avertizează și subliniază că imaginile distribuite pe net au o viață lungă.
– Dacă există un interes pentru acea fotografie, ea va fi distribuită pe multe platforme și va rămâne în viață pentru totdeauna.






sursa: NRK.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator