Educație Știri

Greva salariatilor din gradinitele private incepe maine

Scris de Daniel Solheim

Luni, peste 1000 de salariati din gradinite private vor intra in greva. Therese Knædal si fiul ei, Oscar (2 ani) vor trebui sa ramana acasa luni, datorita grevei gradinitelor.

– Nu, din pacate nu putem rezolva problema, spune Knædal despre ceea ce se va intampla saptamana viitoare, odata cu inceperea grevei. Fiul ei, Oskar, merge de obicei la gradinita Espira Tjøsvoll de pe insula Karmøy. Dar luni, el va trebui sa ramana acasa.

– Ii place sa mearga la gradinita si i se pare fantastic iar noi vedem ca ii lipseste gradinita daca ramane prea mult pe-acasa, spune Knædal.

Conflictul de munca are de-a face cu chestiunea pensiei, in care partea salariatilor sustine, printre altele, ca i s-ar fi promis o plata a pensiei pe viata in plus, pe langa pensia de serviciu prin Fellesordningen for Avtalefestet pensjon (AFP), fapt negat de partea angajatorilor.

In noaptea spre sambata, conflictul a dus la o intrerupere a medierii dintre sindicatele salariatilor Fagforbundet, Utdanningsforbundet si Delta, pe de o parte, si sindicatul angajatorilor Private Barnehagers Landsforbund (PBL), de cealalta parte.

  • astfel, 1007 salariati din 112 gradinite private din Oslo, Østfold, Trøndelag si Vestlandet vor intra maine in greva.
  • Salariatii PBL trebuie sa plateasca un procentaj mai mare la pensie, dar sindicatul Utdanningsforbundet sustine ca, in ciuda unui procentaj mai mare de cotizatie, acestia vor primi o pensie mai mica. In plus, sindicatul Utdanningsforbundet evidentiaza faptul ca PBL primeste subventii de pensie de la stat, care, teoretic, ar trebui sa acopere cheltuielile de pensie.
  • PBL a spus ca cerintele salariatilor vor fi extrem de scumpe si ample intr-o perioada solicitanta din punct de vedere economic.
Ramane inchisa: Gradinita Espira Tjøsvoll de pe insula Karmøy are 24 de salariati care vor intra in greva. Drept urmare, gradinita va ramane inchisa.

Knædal trebuie sa isi ia concediu fara plata de la locul de munca, unde lucreaza ca montor de panour pentru firma SEAM, pentru a putea sta acasa cu fiul ei pe durata grevei.

– Am nevoie ca cineva sa aiba grija de copilul meu astfel incat sa pot merge la munca si sa castig bani, ca toate sa mearga bine. Cu preturile majorate la curent, alimente si o rata de dobanda marita, nu este chiar un avantaj ca se inchide gradinita, spune ea.

Ea exprima intelegere pentru salariatii care intra in greva, spera insa ca aceasta sa nu fie de lunga durata.


Info despre greva gradinitelor private:

  • luni, 1007 salariati de la 112 gradinite private vor intra in greva. A fost anuntata un nou esalon de salariati cu 492 de membri care vor intra in greva joi, 20. octombrie. Astfel, numarul total de salariati care vor fi in greva va fi de 1499 de membri de sindicat.
  • Dupa ce partile au inceput medierea vineri, 14 octombrie, s-a ajus la o intrerupere a negocierilor in noaptea spre sambata.
  • partile din acest conflict de munca sunt: Fagforbundet, Utdanningsforbundet si Delta pentru salariati si Private Barnehagers Landsforbund (PBL) pentru angajatori.
  • Din sindicatul PBL fac parte 72 % din gradinitele private din Norvegia. Conflictul de munca cuprinde 29.500 de salariati din 1742 de gradinite private, membre ale acestui sindicat.
  • Partea salariatilor cere o schema de pensie mai buna. Printre altele, salariatii cer ca angajatii sa fie inscrisi in Schema comuna pentru AFP (Avtalefestet pensjon), fapt care va asigura salariatilor o plata suplimentara la pensie pentru restul vietii, pe langa pensia normala de serviciu.
  • PBL a afirmat ca pretentiile vor fi foarte constisitoare si ample intr-o perioada de timp solicitanta din punct de vedere economic. PBL neaga ca ar fi promis o plata suplimentara la pensie, asa cum sustin sindicatele salariatilor.

Surse: PBL, Utdanningsforbundet, NTB, Kunnskapsdepartementet


Trebuie sa inchida gradinita

– Acum este greva, deci gradinita este inchisa, spune managerul gradinitei, Cathrine Munthe Strømmen, de la gradinita din Karmøy.

Managera Cathrine Munthe Strømmen de la gradinita Espira Tjøsvoll din Karmøy, spera ca greva nu va dura mult.

Este o oferta pentru copiii care au resurse, precizeaza Strømmen. Dar, cu 24 de salariati in greva, ii mai raman doar 1,4 norme de munca neafectate de greva.

– Iar asa nu poti face gradinita, spune ea.

Ea suspina adanca la telefon cand VG intreaba ce parere are ea despre greva salariatilor.

– In primul rand mi se pare o prostie ca nu s-a ajuns la o solutie. Dar, totusi, inteleg si eu ca s-a ajuns la greva. Pentru ca este important sa avem o pensie buna si o schema de pensie buna, spune ea.

– Pe de alta parte, sper ca greva sa nu dureze mult, Ma gandesc la toti cei care ar trebui sa fie la gradinita, care au nevoie de rutine si ma gandesc la cum sunt afectati parintii care sunt nevoiti sa ramana acasa. Multi trebuie sa isi ia liber fara salariu si se ingrijoreaza din cauza situatiei economice. Deci are un gust amar situatia asta, spune ea.

Marius Iverse, manager pentru comunicare si contact cu societatea de la PBL, scrie intr-un e-mail adresat VG ca este foarte regretabil ca va fi greva in gradinite incepand de maine.

– Gradinite bune, deschise, sunt foarte importante pentru copii, familiile acestora si pentru societate – si este trist ca incepand de maine, multe gradinite nu vor avea o oferta normala, scrie Iversen.

Sindicatul Utdanningsforbundet: – Pretentii rezonabile

Liderul de sindicat Steffen Handal de la sindicatul Utdanningsforbundet, spune ca dorinta de a face greva din randul salariatilor din gradinitele private este mare. De curand, sindicatul a avut o sedinta cu membrii – desigur o sedinta digitala pe Zoom – cu peste 1000 de participanti, ceea ce este un numar neobisnuit de mare, potrivit lui Handal. Pensia este o chestiune importanta pentru membrii sindicatului pe care il conduce.

– Mi se pare incredibil ca suntem nevoiti sa facem greva pentur a beneficia de aceleasi drepturi cum au deja salariatii altor gradinite. Avem pretentii rezonabile, spune el.

Handal spune ca este vorba de mijloace economice publice care sunt subiectul discutiei si care au fost alocate tocmai pentru acest scop, ca sa fie folosite pentru o pensie decenta.

– Este vorba de o profesie dominata de femei, care este in sine destul de dificila, si in care multi ajung devreme la pensia de boala si nici pe departe nu ajung la varsta pentru obtinerea pensiei normale. Mi se pare incredibil ca sa nu ni se accepte aceste pretentii, spune el.

Liderul grevei: Steffen Handal (in mijloc), liderul sindicatului Utdanningsforbundet, a trebuit sa accepte ca greva angajatilo din scoli a ajuns sa fie intrerupta prin arbitraj. Acum este o noua greva.

De curand, Steffen Handal a fost fata la exterior a grevei salariatilor din invatamant, greva care a durat o perioada mai lunga. La fel ca greva salariatilor din scoli, si greva gradinitelor afecteaza familiile cu copii mici care au trecut printr-o pandemie, atat cu o oferta de invatamant redusa cat si cu i periioada mai dificila.

Dar, Handal spera ca oamenii sa aiba intelegere fata de faptul ca acum s-a ajuns din nou la greva.

– Trebuie doar sa spun ca imi pare rau si sper ca oamenii inteleg ca aici este vorba de o lupta importanta, si pentru viitorul angajatilor care au zilnic responsabilitatea pentru copiii lor. Este important ca gradinitele private sa reuseasca sa atraga forta de munca, astfel incat sa reuseasca sa prezinte o oferta de servicii pe care parintii si-o doresc, spune el.

„Standardul de aur”

Iversen si PBL considera ca sindicatele au prezentat pretentii nerealiste in negocierile salariale.

– Pretentiile ar fi trimis multe gradinite private la curtea de falimente. Intr-o negociere normala, la nivel cu negocierea din cadrul KS, ar fi existat 230 de milioane de coroane sub forma de mijloace financiare noi, pentru distribuirea lor la negocierile PBL. In plus, sindicatele au venit cu un pachet de pretentii care ar fi provcat gradinitelor care sunt membre la noi, o majorare cu 1,6 miliarde de coroane sub forma de cheltueli marite, scrie IMarius Iversen de la PBL, inainte de a continua prin a sustine ca sindicatele ponegresc schema de pensie a salariatilor din gradinitele membre in PBL:

– Au trecut doar trei ani de cand partile ajunsesera la un acord in vederea unei scheme noi, orientate spre viitor, cu care atat noi cat si sindicatele am fost foarte multumiti. Ei insisi au s-au exprimat in legatura cu pensia gradinitelor ca fiind un „standard de aur” din sectorul privat. PBL are in momentul de fata o schema de pensie, cu AFP inclus, care in sine este foarte avantajoasa pentru salariati, si o vom pastra si pentru viitor. Dar asta nu inseamna ca putem onora toate pretentiile lor, indiferent de eticheta de pret ar avea, incheie el.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu