Educație Știri

Guvernul abroga temporar limita de absente pentru elevi

Scris de Daniel Solheim

Situatia incidentei infectarilor face ca guvernul si ministrul educatiei, Tonje Brenna (Ap) sa abroge temporar aplicarea limitei de absente pentru elevi pana la sfarsitul anului scolar.

Ministrul Brena informeaza ca decizia de a abroga temporar reglementarea absentelor pentru elevii de liceu a fost luata joi.

Ea a vazut o presiune in crestere pe parcursul ultimelor zile in favoarea abrogarii temporare a limitarii absentelor.

– In momentul de fata reglementarea spune ca in cazul in care elevul lipseste de la scoala datorita bolii, trebuie sa aiba adeverinta de la medic pentru a nu avea absenta nemotivata. De aceea, azi am avut in vedere doua considerente importante: a usura presiunea asupra medicilor de familie si aceea de a da posibilitate elevilor sa ramana acasa cand sunt bolnavi, spune Brena la o conferinta de presa joi dupa-amiaza.

De aceea, guvernul introduce o exceptie de la limita de absente care va incepe de vineri si va fi valabila pana la sfarsitul anului scolar.

– Exceptia va fi valabila pentru toate absentele din cauza starii de sanatate pana la sfarsitul anului scolar. Asta inseamna ca si acelor elevi care au avut absente din motive de sanatate in perioda 11. octombrie pana azi, li se vor sterge absentele, informeaza Brenna.

– Multumiti

Eleva din clasa a treia de licei, Julia Sørgaard (18 ani) este multumita cu faptul ca reglementarea este abrogata temporar. Ea este eleva la liceul Olav Duun din Namsos.

– Am citit ca unii care sunt bolnavi inca vina la scoala pentru ca doresc sa evite absentele. Aici unde locuiesc eu, incidenta infectarilor nu este mare, din cata stiu, dar inteleg bine ca cei care locuiesc in zone cu incedenta mare se simt neplacut ca unii vin la scoala bolnavi, spune ea si mai adauga:

– Te simti presat intr-un colt.

Julia Sørgaard, 18 ani

Sørgaard si-ar dori ca limita de absente sa fie abrogata definitiv.

– Eu nu am probleme ca sa respect limita dar sunt unii care au probleme psihice, de exemplu, si de aceea li se pare greu sa fie la scoala, spune ea.

Lidera AUF din Lørenskog, Salma Elyachouti (17 ani) este si ea foarte multumita de abrogarea temporara a reglementarii.

– Elevii au venit la scoala bolnavi pentru ca nu au avut timp sau bani ca sa mearga la medic. Desigur, este bine si pentru medicii de familie, spune ea.

Salma Elyachouti (17 ani)

Salma este eleva la liceul din Lillestrøm.

– Cand mergi pe coridoarele scolii ii auzi pe multi tusind tot timpul. In plus, sunt doar elevii absolventi care au vaccinare completa, spune ea.

Au cerut abrogarea imediata

Atat primarul judetului Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) cat si primarul orasului Trondheim, RIta Ottervik (Ap) au cerut miercuri abrogarea imediata a reglementarii. Motivul este faptul ca incidenta cazurilor corona a crescut substantial, mai ales in zona orasului Trondheim, in ultima perioada.

VG a relatat anterior ca Uniunea medicilor generalisti a primit semnale din partea medicilor de familie si a unitatilor de primiri urgente, ca sunt apelati masiv de catre elevi care au nevoie de adeverinte pentru motivarea absentelor si ca atat Trondheim cat si Tromsø, care au o incidenta crescuta, se recunosc in aceasta problema.

– Parerea noastra clara este ca asta este o utilizare proasta a resurselor medicale. Competenta medicilor de familie trebuie sa fie folosita acolo unde este cea mai mare nevoie si nu a emite adeverinte unor elevi de liceu care, de altfel, sunt destul de sanatosi, a spus miercuri, liderul uniunii, Nils Krisian Klev de la Uniunea medicilor generalisti in dialog cu VG.

– In lumina situatiei de azi putem sa spunem ca s-au cam grabit cand au reintrodus vechile reglementari, spune Brenna joi seara, in dialog cu VG.

Steffen Handal, presedintele Uniunii Educatiei, cel mai mare sindicat pentru cadre didactice, educatori de gradinita si lideri din sectorul invatamanatului – cu 180.000 de membri.

Atat Organizatia elevilor cat si partidele tinerilor sunt multumite de faptul ca scoala, pentru o perioada nedeterminata, nu se va mai raporta la o limitare prin care absentele peste 10 % de la orele de materii de baza duce la lipsa notei de incheiere la materia respectiva.

– Suntem foarte multumiti cu decizia, asta arata ca guvernul ne asculta si pe noi, elevii. Este bine sa ne linistim putin pana la finele anului scolar, iar apoi, urmatorul pas va fi abrogarea definitiva a limitarii absentelor. Pentru asta vom lupta pana vom castiga, spune presedintele Organizatiei Elevilor, Edvard Botterli Udnæs in dialog cu VG.

Si presedintele Uniunii Educatiei, Steffen Handal, este multumit.

El a asteptat o clarificare rapida din partea ministrului, iar acum aceasta clarificare a sosit.

Si Handal a observat o ingrijorare din partea profesorilor si a cadrelor didactice in ce priveste elevii care vin la scoala cu simptome – pentru ca le este frica sa nu primeasca absente si poate, sa nu primeasca nota de incheiere la materie.

– Sa dai mesaje cu dublu sens elevilor nu este un lucru bun, si asa nu putem merge mai departe. Asa cum se prezinta situatia acum, aceasta creaza doar o neliniste inutila si probabil multe cazuri de infectie printre elevi si profesori, spune Handal in dialog cu VG.

Purtatorul de cuvant in materie de educatie, Marit Knutsdatter Strand, spune ca incidenta infectarilor a aratat ca era nevoie sa se faca ceva cu limitarea absentelor.

– Este posibil sa fie mai multe absente in perioada care vine, din cauza modificarii?

– Este important ca elevii care pot – sa vina la scoala. Eu am incredere ca atat elevii cat si scolile vor gestiona prezenta la scoala in cel mai bun mod posibil la nivel local, raspunde Strand.

Elevii vin bolnavi la ore

Partidul tinerilor KrFU considera ca guvernul a procedat corect.

– Suntem multumiti ca aceasta problema a fost luata in serios si ca se abroga temporar limitarea absentelor, spune presedintele adjunct Joel Ystebø, de la KrfU (Tineretul Partidului Popular Crestin).

Si el, la fel ca multi altii a observat ca elevii au mers bolnavi la scoala in ultimele saptamani, iar unii au fost depistati pozitiv cu covid-19.

Joel Ystebo

Yestebø considera ca exista o posibilitate ca o abrogare temporara a limitarii absentelor in tot sectorul invatamantului din Norvegia sa poata duce la o crestere a numarului de absente ale elevilor. .Dar, cu toate acestea, el considera ca este o masura necesara.

– Exista, fara nici un dubiu, riscul ca aceasta modificare sa duca la absente inutil de multe, dar, in acelasi timp, este o problema daca reglementarea limitarii absentelor duce la o incidenta mai mare a cazurilor de infectare, a spus tanarul politician.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu